dimarts, 27 de gener del 2009

Els germans Alaei, condemnats a l' Iran

Fa uns mesos em referia aquí al cas dels germans Kamiar i Arash Alaei, dos metges iranians especialistes en sida a qui el seu govern no va permetre, l'agost de 2008, viatjar a Mèxic per participar en el congrés anual sobre la sida i la immunodeficiència humana i els va mantenir arrestats tot i que no hi havia càrrecs contra ells. Doncs per fi la (in)justícia iraniana ha trobat un motiu per jutjar-los i mantenir-los a la garjola.

El passat 8 de gener de 2009 Amnistia Internacional dels Estats Units anunciava que el 31 de desembre de 2008 els germans Arash i Kamiar Alaei havien estat sotmesos a un judici injust, pendent de resolució, que va celebrar-se a porta tancada. El dia anterior al judici, un representant de la judicatura iraniana havia explicat en una conferència de premsa que els dos germans estaven acusats de cooperar amb els Estats Units per atemptar contra la seguretat nacional (iraniana), per fer propaganda contra els sistema i per pertànyer a grups hostils al sistema.

El 20 de gener 2009 l'organització Physicians for Human Rights (PHR, Metges pels Drets Humans), amb la seu a Cambridge (Massachusetts, EUA) informava que aquell mateix dia Kamiar i Arash Alaei havien estat informats que se'ls condemnava a sengles penes de tres i sis anys de presó, respectivament. Hauran de complir la sentència en la preso d'Evin de Teheran. El mes de setembre de 2008 PHR ja va organitzar una manifestació de protesta davant les Nacions Unides perquè els iranians que hi treballen s'adonessin del suport que els dos metges retinguts rebien per part dels professionals de la salut i dels defensors dels drets humans. Ara han fet un web específic per a aquest cas iranfreethedocs.org, amb la informació detallada, enllaços a notícies i documents relacionats amb aquest cas i on es pot signar una petició per enviar a Mohammad Khazaee (representant permanent de l'Iran a les Nacions Unides) sol·licitant l'alliberament dels germans Alaei.

Segons Sarah Kalloch, representant de Physicians for Human Rights, la lluita que han dut els germans Alaei ha estat la lluita contra la el virus de la immunodeficiència humana i contra la sida, en la qual estaven compromesos des de 1998. A l'Iran van establir un model de prevenció de la malaltia i van treballar principalment amb drogoaddictes i amb prostitutes. El seu lideratge en aquest camp va ser reconegut internacionalment. Tanmateix, si per al president iranià en el seu país no hi ha homosexuals, és possible que cregui que tampoc hi ha prostitutes ni drogoaddictes i consideri que el treball d'aquests dos metges és una conspiració contra el seu país.