divendres, 2 de gener del 2009

2009, Any Internacional de...

Fa un any esmentava en aquest bloc els temes que les Nacions Unides havia declarat d'interès internacional per a 2008: la patata, el planeta Terra, la higiene (o sanejament) i les llengües. Les celebracions per al 2009 són:
  • Any Internacional de la Reconciliació. Les Nacions Unides volen promoure els processos de reconciliació en les societats afectades o dividides per per conflictes; es considera que el procés de reconcicliació és necessari per a l'establiment d'una pau estable i duradora.
  • Any Internacional de l'Astronomia. D'aquesta celebració, se n'ha sentit parlar ja molt durant el 2008, i compta amb el suport i la col·laboració d'entitats vinculades a les Nacions Unides, com ara la UNESCO, i entitats relacionades específicament amb l'astronomia.
A part de la proclamació d'aquests anys internacionals per les Nacions Unides, altres institucions organitzen diversos "anys internacionals". Per una banda, la coincidència dels 200 anys del naixement de Charles Darwin i dels 150 de la publicació del seu llibre sobre l'origen de les espècies, fan que el 2009 sigui l'Any Darwin, amb celebracions en molts països. I per iniciativa conjunta de la Convenció sobre Espècies Migratòries del Programa Ambiental de les Nacions Unides (UNEP), de l'Associació per a la Supervivència dels Grans Monos GRASP), que depèn de l'UNEP i de la UNESCO, i de l'Associació Mundial de Zoos i Aquaris, També se celebra l'Any Internacional del Gorila,

El planeta Terra va ser l'estrella d'aquestes celebracions el 2008 (deu haver servit per a alguna cosa?). Enguany suposo que l'astronomia i Darwin seran els temes que més atenció atrauran. Tanmateix, espero que les altres no quedin oblidades, si més no per part de les institucions públiques.