El 2004, en inscriure'm per crear aquest blog, vaig haver de posar-li un nom. El títol triat no és original. Fa anys Marta Pessarrodona
va titular així uns articles per al diari Avui, en record de Virginia Woolf, que va anomenar "La lectora corrent" uns reculls de crítica literària.

divendres, 2 de gener de 2009

2009, Any Internacional de...

Fa un any esmentava en aquest bloc els temes que les Nacions Unides havia declarat d'interès internacional per a 2008: la patata, el planeta Terra, la higiene (o sanejament) i les llengües. Les celebracions per al 2009 són:
  • Any Internacional de la Reconciliació. Les Nacions Unides volen promoure els processos de reconciliació en les societats afectades o dividides per per conflictes; es considera que el procés de reconcicliació és necessari per a l'establiment d'una pau estable i duradora.
  • Any Internacional de l'Astronomia. D'aquesta celebració, se n'ha sentit parlar ja molt durant el 2008, i compta amb el suport i la col·laboració d'entitats vinculades a les Nacions Unides, com ara la UNESCO, i entitats relacionades específicament amb l'astronomia.
A part de la proclamació d'aquests anys internacionals per les Nacions Unides, altres institucions organitzen diversos "anys internacionals". Per una banda, la coincidència dels 200 anys del naixement de Charles Darwin i dels 150 de la publicació del seu llibre sobre l'origen de les espècies, fan que el 2009 sigui l'Any Darwin, amb celebracions en molts països. I per iniciativa conjunta de la Convenció sobre Espècies Migratòries del Programa Ambiental de les Nacions Unides (UNEP), de l'Associació per a la Supervivència dels Grans Monos GRASP), que depèn de l'UNEP i de la UNESCO, i de l'Associació Mundial de Zoos i Aquaris, També se celebra l'Any Internacional del Gorila,

El planeta Terra va ser l'estrella d'aquestes celebracions el 2008 (deu haver servit per a alguna cosa?). Enguany suposo que l'astronomia i Darwin seran els temes que més atenció atrauran. Tanmateix, espero que les altres no quedin oblidades, si més no per part de les institucions públiques.