divendres, 6 de juny del 2008

Alan Alda i la ciència

Vaig descobrir Alan Alda a Sweet Liberty, la divertida pel·lícula de 1986 sobre cinema dins del cinema i sobre la revolució americana; un film del qual Alan Alda va escriure el guió, i que també va dirigir i interpretar. És possible que abans ja l'hagués vist en alguna altra pel·lícula, però sense que me'n quedés constància. (Em passa de vegades; "descobreixo" algun actor o actriu i després m'adono que anteriorment ja l'havia vist en altres pel·lícules sense que aquella persona em cridés l'atenció per res.) No sé si aleshores ja estaven fent la sèrie Mash per televisió, en què Alan alda nterpretaba un metge militar americà en la guerra de Corea. Si la feien, no l'havia vista mai, però després de Sweet Liberty sí que vaig mirar-la sempre que vaig poder.

Des que vaig descobrir-lo, Alda ha estat un dels meus actors predilectes. No és que hagi vist moltes pel·lícules seves, però; de fet, a més de l'esmentada, en recordo només El próximo año a la misma hora, basada en una obra de teatre, i un parell de dirigides per Woody Allen: Delitos y faltas i Misterioso asesinato en Manhattan.

Ara he descobert la faceta d'Alan Alda com a divulgador científic, gràcies a una amiga que va veure que aquest actor participava en el World Science Festival que s'ha fet recentment a Nova York i me'n va advertir. En aquest festival, Alda no s'ha apartat massa de la seva feina més coneguda --la d'actor--, perquè ha representat Richard Feynman, famós físic nord-americà guanyador d'un Nobel, en una l'obra de teatre QED (no sé si és la mateixa obra basada en textos de Feynman que es va representar a Barcelona l'hivern passat). A més, des de 1993 Alda presenta un programa televisiu de divulgació: Scientific American Frontiers, que és molt popualr als Estats Units i s'emet en moltes de cadenes de televisió i en horaris molt diversos. Quina diferència dels pocs programes de divulgació científica que es fan aquí, algun dels quals s'emeten quan la majoria de la població ja fa hores que és al llit.

Foto: Alan Alda al World Science Festival. Autor: Markus Poessel (Wikimedia Commons)

3 comentaris:

merike ha dit...

Mercè, gràcies per la visita! Només estic escrivint el meu blog amb ajuda de Translendium, un traductor.. Començava aquí per seguir un blog francès en tres llengües, Lo blòg deu Joan. Un biologo. Venia a any últim de Finlàndia però m'ha oblidat.

És molt interessant saber que viatjaràs a Hèlsinki diumenge. No conegui que aquest premi:
Millennium Technology Prize

M'encanta Barcelona. He estat allà 5 vegades. Sovint dues setmanes alhora. Només per unes vacances. És una ciutat meravellosa encara que sempre se'm roba :-)

Estimes molt les les nostres parques, Sóc feliç de sentir allò. Potser també una visita al camp, a una casa de camp al costat d'un llac durant l'estada, per a un bany de sauna! Que la teva visita té Hèlsinki serà agradable!!!

Era bo esbrinar que ha entès la meva escriptura. Parlo moltes llengües excepte espanyol i català desafortunadament no. He comprat molts llibres i un diccionari gran. Però no hi ha cap temps d'estudiar. Estic aconseguint alguns comentaris i intento contestar. És tanta diversió per a una dona vella de 60 :-)

Anònim ha dit...

NOTA: Qui hagi llegit el comentari de la Merike pot estranyar-se que parli d'una cosa que no té res a veure amb Alan Alda, el cinema i la ciència.

El seu comentari està relacionat amb un que jo he deixat en el seu bloc en català sobre Finlàndia. Les mesures per protegir la intimitat dels autors de blocs allotjats a Blogger fan que no sigui possible posar-s'hi en contacte directament, per correu-e.

I justament l'he llegit quan em falten dos dies per marxar a Helsinki. Les fotos tan boniques que Merike té en el seu bloc m'han fet recordar llocs coneguts en la meva anterior visita a aquella perla del Bàltic.

Gràcies pels teus comentaris Merike (t'ho diu una dona que segurament és més vella que tu, i que també es diverteix molt fent el seu bloc).

merike ha dit...

Gràcies per a l'interessa tens del meu país, és rar!

Alan Alda és un actor molt utilitzat per Woody Allen, és OK, Alan:-)

Una abraçada!

(Naixia el 1948!)