dilluns, 26 d’agost del 2013

Brossa on vas?

Un dia de la setmana passada, en baixar la brossa al contenidor més a prop de casa, vaig veure que, en el lloc on hi havia des de feia molt de temps un contenidor de brossa orgànica i dos de rebuig, el contenidor marró de la brossa orgànica havia desaparegut:


Aleshores vaig anar en direcció al mercat de Les Corts, on hi havia també dos contenidors de brossa general i un d'orgànica entre el pas de vianants i la parada de l'autobús. Però també allà havia desaparegut el contenidor de la tapa marró:


No sabent què fer amb la bossa, sentint-ho molt, la vaig llençar a un d'aquests dos contenidors de la foto. Després vaig enviar un tuit a @BCN_LesCorts, que és el compte de twitter oficial de l'Ajuntament en el districte de Les Corts. Em van respondre dient-me que era una prova pilot i que m'ho podrien explicar millor per correu. Vaig escriure a l'adreça que em van donar i, efectivament, m'han respost.

Mentrestant, dissabte vaig descobrir on havia anat a parar un dels contenidors desapareguts:


El contenidor de la brossa orgànica que hi havia entre els dos de la fotografia anterior ara es troba uns metres més enllà, després de passar la parada de l'autobús, entre el quiosc i els tres contenidors que ja hi havia de reciclatge d'envasos, vidre i paper. A més, vaig veure que en alguns carrers del barri també havien separat el contenidor de la brossa orgànica del contenidor de rebuig i l'havien col·locat a costat dels altres.

En el correu que m'han enviat em diuen que es tracta d'una prova pilot de la qual hi ha informació en el web del districte i que és una iniciativa de la qual van informar el veïnat empadronat mitjançant una carta nominal explicativa al maig o juny d'enguany. És possible que rebés aquella carta, però no la recordo; potser no era massa explícita sobre el tipus de prova que es pensava fer. En el correu em detallen en què consisteix la prova i el motiu pel qual la fan:

L'origen d'aquesta iniciativa rau en el fet que els contenidors de recollida orgànica reben un percentatge molt elevat de deixalles que no els pertoquen (sobretot, pròpies dels contenidors de rebuig). Actualment, s'estan duent a terme proves pilot amb dos sistemes diferents: un, canviant la tapa d'accés al contenidor per donar-li una accessibilitat més concreta a aquesta mena de deixalles; l'altra, canviant la ubicació del contenidor per tal que estigui més lluny dels contenidors de rebuig. Amb les dades que s'obtinguin de les diferents àrees on s'està duent a terme aquesta prova pilot, es prendran les decisions oportunes.

Tinc la impressió que qui va decidir el canvi d'ubicació dels contenidors de la brossa orgànica no va tenir en compte la proximitat de les cases i tampoc sembla que tingui el costum de treure personalment la  brossa de casa seva. Sovint veig gent de la meva escala i d'altres escales en el mateix bloc que porten els dos tipus de bosses (rebuig i orgànica) penjant de la mà. En canvi, quan vaig a dur la brossa als contenidors reciclables de davant del Mercat veig molta gent que, com jo mateixa, treuen del carret de la compra papers, envasos i vidre, que llencen en els contenidors respectius abans d'entrar al Mercat.

A mi no em fa res dur papers, envasos o vidre en el carret, però no hi penso ficar la bossa de la brossa orgànica (tampoc hi posaria la del rebuig); ho trobo antihigiènic. M'anava molt bé on estava el contenidor, però ara ja em queda més lluny i la brossa sol pesar més que l'altra. Dissabte vaig sentir dues persones de la meva escala que deien que, sense el contenidor marró a l'abast, no es molestarien a fer la separació i llençarien la brossa orgànica amb el rebuig general. Per altra banda, els conserges d'algunes escales  recullen la brossa del veïns i la duen als contenidors; no crec que cap d'ells es molesti a desplaçar-se fins al punt del reciclatge per deixar-hi les bosses marrons.

I quan la propera setmana torni de vacances el quiosquer, no crec que li faci gaire gràcia veure que ara té al costat del quiosc el contenidor de tapa marró. A l'estiu, amb la calor, l'olor que desprenen no es precisament agradable.

M'han dit també en el correu de l'Ajuntament que la situació actual no és definitiva. Confio que la prova pilot no duri massa temps i que es trobi una altra manera de solucionar el problema que diuen que hi ha ara: que molta brossa de rebuig acaba en el contenidor de la brossa orgànica. Allunyant el contenidor de la brossa orgànica em fa l'efecte que aconseguiran el contrari: que la gent llenci al contenidor del rebuig també la brossa orgànica.

Fotos: M. Piqueras (agost 2013)

2 comentaris:

Josep ha dit...

Mercè,seran totes les proves pilot que vulguin, però penso que ha vegades aquestes proves les fan a les persones, als veïns, per saber fins on arriba la seva paciència, no al lloc del contenidor, ni de la mida.
A aquests senyors de vegades els aniria bé veure aquests reportatges de Suècia. Des de l'any 1940 això que expliques ja ho tenen superat, i en aquests 70 anys de constància han fet que els suecs es comprometessin fortament amb el procés, convertint el pla de reciclatge en una cosa molt eficient. Només un 4% dels residus arriba als abocadors, la resta es converteix en electricitat i en calefacció, ara el seu "problema" és que no tenen escombraries per reciclar. Crec que la compren a Noruega, no sé si també altres països la volen vendre.
Potser ara el problema serà el medi ambient, pel fum que desprèn, però fins aquí ja no arribo

Salutacions

fra miquel ha dit...

Es veu que a l'ajuntament els agrada fer proves amb tot;
En tornar de vacances m'he trobat que el carril bici que hi havia al passeig de Sant Joan l'han esborrat. També trobo zones d'aparcament que canvien de color; del verd al blau, per exemple. O zones d'aparcament de motos que són envaïts per contenidors de brossa.
És que no tenim tècnics que puguin preveure amb més exactitud com han de funcionar els espais al carrer?
Ah! No voldria oblidar que també m'he trobat amb canvis de sentit d'alguns carrers, de manera que m'obliguen a donar més volta per arribar a lloc.
I no t'explico lo dels semàfors "estúpids" per què això ja comença a semblar un post!
És el que tu dius: No pensen en el ciutadà. Estic segur que qui ha proposat els canvis que expliques li agrada molt jugar al parxís.
Una abraçada