divendres, 9 d’agost del 2013

Maria Vittoria dal Pozzo, la reina desconeguda

Maria Vittoria, reina d'Espanya
Un dia com avui, el 9 d'agost de 1846, va néixer a París Maria Vittoria dal Pozzo, princesa de la Cisterna, que seria reina consort d'Espanya de 1871 a 1873. Però, qui coneix aquí el seu nom, si molta gent gairebé ni sap qui va ser el seu marit?

El 1870, quan Víctor Manuel de Savoia va proclamar Roma capital d'Itàlia, les Corts de Madrid oferien al seu fill, Amadeu (1845-1890), la corona espanyola. Després de Nadal (el 26 seguns algunes fonts, el 27 segons d'altres), Amadeu va embarcar a La Spezia cap a Espanya, deixant a Torí la seva dona -- coneguda aquí com a Maria Victòria-- i els dos fills que tenien, a causa de la malaltia de la futura reina. Va ser un regnat molt breu i tempestuós, ja abans que Amadeu prengués possessió del tro. Mentre viatjava cap a Madrid, Joan Prim, que presidia el consell de Ministres, va patir un atemptat que li va causar la mort.

Fins al mes de març no arribarien a Madrid Maria Victòria i els dos nens, que van establir-se amb Amadeu, en el Palau Reial. La nova reina d'Espanya era una dona molt culta. Com la majoria de les dones de bona família, no havia anat mai a l'escola, però els seus instructors privats van ser professors universitaris que van ensenyar-li matèries molt diverses, humanístiques i científiques. A més de l'italià, parlava amb fluïdesa francès, anglès i espanyol i també piemontès, llengua amb què es dirigia al personal al seu servei quan era a Torí.

El 18 de juliol de 1872, Amadeu i Maria Victòria són víctimes d'un atemptat, del qual surten indemnes. El 29 de gener de 1873 neix el tercer fill d'Amadeu i Maria Victòria: Lluís Amadeu, duc dels Abruzzi, que amb el temps arribaria a ser un gran explorador i alpinista (va ser conegut com "príncep de les muntanyes"). Poques setmanes després, l'11 de febrer de 1873, Amadeu abdica. La família reial abandona Espanya per Portugal. Des de Lisboa viatgen per mar fins a Gènova i d'allà van amb tren a Torí, on són rebuts calorosament. Maria Victòria ja patia tuberculosi i la malaltia va anar agreujant-se. El 8 de novembre de 1876 mor a Sanremo, on passava temporades per veure si el clima més suau de la costa mediterrània afavoria el seu estat de salut.

La història d'aquest regnat efímer ha estat dut al cinema enguany per Luis Miñarro, amb un guió en què ha participat Sergi Belbel. L'actriu Bárbara Lennie interpreta el paper de Maria Victòria.

Per saber-ne més:
- Maria Vittoria. Il sogno di una principessa in un regno di fuoco, per Carla Casalegno (Effatà Editrice, 2003). El llibre es pot consultar parcialment a Google Books.