diumenge, 4 de març del 2012

Així celebra Caixaforum el 8 de març

Està anunciat a La Vanguardia d'avui (diumenge 4 de març 2012):


A la dreta, sobre el fons negre, hi ha la informació de l'acte (si cliqueu damunt la imatge podreu veure-la engrandida). Cinc líders de la comunitat científica (Enric Banda, Jaume Bertranpetit, Joan Comella, Joan Guinovart i Emilià Pola) debatran com aconseguir que la recerca d'excel·lència sobrevisqui a la crisi. El debat estarà coordinat pel periodista Josep Corbella. I això passarà el 8 de març --Dia Internacional de les Dones-- a les 19.30 a Caixaforum de Barcelona.

Aquell dia no seré a Barcelona. Llàstima, perquè si hi fos, m'hauria agradat assistir-hi per preguntar --normalment en aquest tipus d'actes hi ha col·loqui en què el públic també participa-- si potser pensen que la poda de l'arbre de la ciència comença per eliminar-ne les branques femenines. És que no hi ha cap dona que lideri grups de recerca a Catalunya? Ni cap periodista dona? Cinc ponents i una persona per moderar l'acte... i tots són homes! I curiosament, el 8 de març!

Hi ha qui creu que celebrar el 8 de març en els temps actuals ja no té sentit, si més no en els països del primer món. Tanmateix, aquest acte em demostra que encara som lluny de la igualtat. La Fundació la Caixa es nodreix amb els diners de milions de persones --homes i dones-- però en organitzar actes com l'anunciat per al 8 de març, n'oblida el que s'ha anomenat "l'altra meitat de la ciència", una meitat oculta durant segles. Em sembla que ni a Qatar, per esmentar un país amb relacions amb el nostre, ho haurien fet millor.

Actualització 08.03.2019
Han passat set anys des de l'anunci d'aquell debat sobre recerca només amb homes. eL 2012 A Twitter encara no es feia servir l'etiqueta #Onsonlesdones , però recordo que van ser moltes les crítiques que va rebre la Fundació 'la Caixa'. Això va fer que dos dies més tard de la publicació del primer anunci en publiquessin un altre amb un canvi en el programa: hi havien afegit una dona. Per cert, una dona que mereixia ser present en aquell debat potser més que alguns dels homes que hi participaven: Montserrat Vendrell, que aleshores era directora de Biocat, l'entitat que, a Catalunya, coordina i promou el sector de les ciències de la vida i de la salut.

6 comentaris:

Isabel Baixeras ha dit...

Tens tota la raó, Mercè. Ofen profundament. És una afrenta...

Marta ha dit...

Hi tant que té sentit encara el 8 de març! Ja veus, com tenim la situació! Et dóno tota la raó. La meva filla també és científica i treballa en una empresa amb un grup que tot són dones de la ratlla del 30 anys. Com bé dius una meitat oculta durant segles, me ha agradat Mercè!

Mercè Piqueras ha dit...

Gràcies, Isabel i Marta. Que es faci un debat sobre la supervivència de la ciència en temps de crisi i només hi intervinguin homes, ja em sembla greu. Però, que a més, el debat es faci el Dia Internacional de les Dones, demostra una enorme falta de sensibilitat per part de qui l'hagi organitzat.

fra miquel ha dit...

Els hauria de caure la cara de vergonya!
Espero que algú els hi faci la pregunta.
petó

Kika ha dit...

El pitjor es que ni se'n donen compte. Ni hi pensen!

Mercè Piqueras ha dit...

Suposo que algú els ho ha fet notar, perquè han volgut esmenar-ho. Dimarts, el mateix anunci havia variat: hi van afegir una dona (vegeu l'entrada d'aquest bloc del dia 6 de març). Ben trist, tot plegat!