divendres, 4 de novembre del 2011

Les dones en el món

Que les dones dels països nòrdics ocupin les primeres posicions pel que fa a la igualtat de gènere en una llista que classifica 135 països no resulta estrany. En canvi, trobar les Filipines en el vuitè lloc i Lesotho (petit país a l'interior de Sud-àfrica) en el novè, per damunt de molts països desenvolupats, o França en el 48è i Itàlia en el 74è, sí que pot resultar sorprenent.

Són dades que es poden veure en les taules elaborades pel Fòrum Econòmic Mundial (World Economic Forum), que classifiquen els països del món segons l'índex de la bretxa de gènere. En realitat, la classificació es troba en ordre invers: ocupen els primers llocs els països en els quals les diferències de gènere són menors mentre que els del final de la llista són els països amb les diferències més acusades. Per elaborar els índex es tenen criteris basats en la situació de les dones pel que fa a l'economia, la política, l'educació i la salut.

Les llistes mostren la classificació global i desglossada segons els quatre criteris considerats  i atribueix a cada país uns valors numèrics (l'informe del Fòrum explica com es calculen) en què el màxim seria l'1,0000, que equivaldria a la igualtat entre l'home i la dona.

Espanya ocupa el 12è lloc en la classificació global, gràcies a la puntuació que obté en l'apartat de la política, on és troba en cinquè lloc. Però això no significa que, a Espanya, la bretxa de gènere sigui menor en el món de la política que en els altres àmbits considerats. De fet, justament és el contrari: és on obté la puntuació més baixa, de 0,4260, mentre que en economia, salut i educació obté, respectivament, valors de 0,6328 (lloc 74è), 0,9761 (lloc 56è) i 0,9970 (lloc 37è). Això és perquè, en política, la majoria de països obtenen una puntuació molt baixa, alguns fins i tot de 0,0000 (Brunei, Belize, Qatar i Aràbia Saudita). En el conjunt, l'educació és l'àmbit en que es dóna més igualtat, i més de 20 països obtenen la puntuació màxima d'1,0000, que no s'assoleix en cap altre dels aspectes avaluats.

Les taules permeten també comparar els canvis que s'han produït a cada país des del 2006. Si bé la majoria experimenten petites millores, al voltant del 41% han empitjorat (poc, però) entre els 2010 i el 2011. Hi ha molt per fer encara en el món pel que fa a la igualtat entre els homes i les dones. I també entre uns països i uns altres.

2 comentaris:

amparo ha dit...

Interessant post!.

Vaig a donar una ullada a eixes taules del Fòrum Econòmic

Lectora corrent ha dit...

Amparo, jo m'he trobat algunes sorpreses, tant de països que em pensava que serien més avall a la llista com al contrari. O alguns en què hi ha una gran diferència en la puntuació entre els aspectes avaluats.