dilluns, 22 d’agost del 2011

Líbia lliure de Gaddafi?

Estic seguint les notícies en directe a través d'Al Jazeera. A Líbia celebren la fi de Gaddafi; sembla que els seus fills han estat detinguts, un d'ells s'ha rendit. Però on és Gaddafi? A través de la TV estatal líbia, Gaddafi ha fet una crida al militars perquè acudeixin tots a Trípoli perquè la situació és perillosa (sobretot per a ell) i diu que cal impedir que el país caigui en les mans dels imperialistes. Al mateix temps intenta animar els seus seguidors dient-los que les tribus que són al seu favor avancen cap a la capital.

Al centre de Trípoli la gent celebra l'arribada de les tropes anti-Gaddafi. Recordo els dies passats en aquella ciutat el 2006 i penso com deuen ser avui aquells carrers, aquella plaça Verda (diuen les notícies que és un lloc d'enfrontament entre els seguidors de Gaddafi i els opositors), el Castell Vermell, la Medina, les mesquites i mercats al seu interior, el barri colonial (un barri amb un aire típicament italià) i la mesquita feta a partir d'una església catòlica. Tant de bo, aquesta nit sigui l'última de la lluita del poble libi per desempallegar-se del dictador.

Trípoli, la plaça Verda (ara de nou plaça dels Màrtirs)
Una de les mesquites de la Medina de Trípoli

Trípoli, mesquita de la plaça d'Algèria (Maidan al-Jaizar)
En el moment que publico aquesta entrada, les notícies són confuses. Alguns mitjans diuen que Gaddafi ha estat detingut, però d'altres parlen com si no se sabés on és. De tota manera, al-Jazeera mostra imatges en directe de la plaça Verda, lliure ja dels seguidors de Gaddafi. La locutora duu el cap cobert amb un casc.


Fotos: M. Piqueras, 2006

5 comentaris:

fra miquel ha dit...

Ara ve el més difícil... Reconstruir el país de forma democràtica.
No serà cosa de dos dies. I es clar, els paisos que han recolzat (interessadament) la revolta voldran ficar-hi cullerada.
Els desitjo molta sort, als libis.
Petó

Lectora corrent ha dit...

Fra Miquel, segurament no serà fàcil, com no ho està essent a Egipte tot i que la caiguda del règim de Mubarak va ser molt més ràpida. Pel que fa Gaddafi, fins que no el vegi en foto o vídeo detingut o refugiat en algun país, no creuré que renuncia a dirigir el destí de Líbia. Les notícies són molt confuses. El seu fill, per exemple, després dir que estava detingut, ha sortit parlant en l'hotel on es troba allotjada la premsa.

Montse Vallmitjana ha dit...

Mercè jo també ho segueixo i hi penso molt. Per altra banda no d’on ha sortit aquest exercit tan ben organitzat ni qui el paga

Lectora corrent ha dit...

Montse, de vegades penso en Karim, el guia que semblava que ens volgués fer un rentat de cervell, reunint-nos un vespre a l'hotel abans de sopar per explicar-nos les bondats del seu país. Te'n recordes? Suposo que allò formava part de la seva professió i tant si hi estava d'acord com si no, ho havia de fer. No recordo si en aquelles reunions també hi era algun dels polis de paisà que ens acompanyaven (o vigilaven?) a tot arreu. De quin costat deu estar ara Karim?

fra miquel ha dit...

Aquí et copio l'enllaç a un article, que he trobat al VilaWeb, on explica molt bé els interessos d'europeus i americans a Líbia :

http://www.vilaweb.cat/noticia/3858531/20110309/comprat-gaddafi-honorabilitat.html

Ja deia jo que això no serà fàcil d'arreglar...
petons