dimecres, 26 de gener del 2011

Nadia El-Awady i Twitter

Dimarts vaig estar tot el dia enganxada a l'ordinador fent feina i no vaig veure les notícies de la TV ni vaig escoltar la ràdio. De tant en tant, per desconnectar entrava a twitter i així va ser com em vaig assabentar de la jornada de protesta a Egipte. Hi vaig veure les piulades de Nadia El-Awady, metge i periodista científica a qui segueixo, que anava explicant el que passava a El Caire.

Nadia és una dona que, en el seu perfil de twitter es defineix com a "mother, journalist, wanderer/traveler, diver, climber, and skeptic of everything I've learned to-date" (mare, periodista, caminant/viatgera, submarinista, escaladora i escèptica de tot el que he après fins ara). A les reunions i congressos en què hem coincidit, sempre l'he vista amb el típic vel que se sol identificar amb submissió tot i que ella, de submisa, no en té res. És una dona molt avançada que actualment presideix la Federació Mundial de Periodistes Científics (World Federation of Science Journalists, WFSJ) i està treballant en l'organització del proper congrés mundial de periodisme científic  (WCSJ2011), que es farà a El Cairo a finals de juny

Com escrivia ahir aquí, hi ha maneres d'esquivar la censura que el govern egipci ha volgut imposar a les persones que estaven informant de la situació al país a través de twitter, i Nadia, que va quedar en silenci per unes hores, torna a enviar les seves piulades. En una d'elles diu: "Doesnt egy govt know that social networkers r either geeks or ppl who know geeks and that we're bound to figure how to bypass blocks?" I en una altra afirma que el govern, en censurar Facebook i Twitter, ha demostrat que la revolta del 25 de gener ha estat una veritable revolució dels mitjans socials.

Ahir, Nadia va patir els efectes dels gasos lacrimògens que va llençar la policia contra les persones que es manifestaven. Avui hi ha anat preparada: amb el casc que es posa quan escala, per protegir el cap de possibles cops, i amb les ulleres de submarinista, per evitar l'efecte dels gasos, si la policia tornava a emprar-los per dissoldre les manifestacions.

Vaig treballant en una pantalla mentre a l'altra de tant en tant llegeixo les piulades de Nadia. Si voleu seguir-la: http://twitter.com/#!/NadiaE

(Foto: M. Piqueras, 06.07.2010)

3 comentaris:

Clidice ha dit...

Fascinant, la Nadia i tot allò que simbolitza.

Ferran ha dit...

Espero que tinguin molta sort i molta força, perque la necessitaran.
A vegades penso que si no fos per persones com la Nadia, el món no avançaria, son com el detonador que fa esclatar les idees (es posible que no sigui el millor exemple..)
El que has parlat sobre el fonamentalistes, crec que es el gran perill de tota aquesta situació i el que provocarà, que per por, els països occidentals es posicionin al costat del govern.

La lectora corrent ha dit...

Si hi hagués moltes Nadies en els països islàmics, segurament les coses serien d'una altra manera. Jo tinc l'esperança que algun dia aquests pobles obrin els ulls i s'adonin de la manipulació a què han estat sotmesos per qui deia que parlava en nom de déu. Que no seria molt diferent del que va passar en països cristians.