dimecres, 3 de febrer del 2010

Preparació per a la mamografia

Enguany em toca la mamografia. M'han convocat per d'aquí a un parell de setmanes. Fa alguns anys vaig rebre per correu electrònic un minimanual d'instruccions per preparara-se per a aquest examen mèdic. Deia si fa no fa així:

Com preparar-se per a una mamografia
A moltes dones els fa por la mamografia, però no haurien de preocupar-se. Si la setmana anterior a la prova feu els següents exercicis durant uns minuts al dia, estareu completament preparades. Són fàcils i poden fer-se sense sortir al carrer.

Primer exercici: Obriu la nevera i col·loqueu una meta entre la porta i el marc. Intenteu tancar amb totes les vostres forces, empenyent bé la porta. Aguanteu tant com pugueu en aquesta posició. Després feu el mateix amb l'altra meta.

Segon exercici: Baixa, amb algú de la família o amb una amiga, al garatge de casa a les 3 de la matinada, que és quan el terra de ciment es troba a la temperatura adequada. Despulla't de cintura en amunt i jeu còmodament a terra, paral·lela al teu cotxe, i situa una meta just darrere de la roda posterior del cotxe. Demana a la persona que t'ha acompanyat que engegui el motor del cotxe i el tiri suaument enrere fins que la meta quedi completament aixafada. Aguanta deu segons sense respirar. Repeteix l'exercici amb l'altra meta.

Tercer exercici: Fica en el congelador dos aguantallibres metàl·lics i deixa'ls-hi tota la nit. L'endemà despullat fins a la cintura. Demana a alguna persona corpulenta que premi una mamella teva entre els dos aguantallibres durant deu segons i que després faci el mateix amb l'altra. Si és algú que ha vingut a casa expressament per ajudar-te podeu quedar ja per a l'any que ve o per d'aquí a dos anys, segons la freqüència amb què et facin les mamografies.

Ara ja estàs preparada! I quan vagi al ginecòleg a ensenyar-li el resultat de la prova digues-li que a veure si ell es fa algun dia una
ougrafia!

Bromes a part, sempre havia pensat que, si els homes es fessin l'equivalent a les mamografies, haurien trobat la manera de fer aquesta prova menys agressiva o que tindrien més cura amb la pacient. Per això la darrera vegada que hi vaig anar, en veure que me la faria una metgessa, em vaig fer il·lusions que tot seria més suau. Que equivocada estava! Va ser talment com si m'aixafés les metes amb la porta de la nevera o la roda del cotxe.

Si fa no fa, com la prova de l'aguantallibres.
(Foto Wikimedia Commons)

6 comentaris:

Raquel ha dit...

He rigut molt, però a la vegada m'ha fet por. Jo no me n'he fet cap mai (suposo que encara no em toca), però si és això el que m'espera... buf!

La lectora corrent ha dit...

Raquel, no volia espantar cap dona. Era una caricatura. Són només uns segons, però tens aquesta sensació com si t'estiguessin prement les metes entre els dos aguantallibres. Em sembla pitjor, tot i que no sigui dolorós, un altre tipus d'examen que han de passar moltes dones: les ecografies de l'úter. A les sales d'espera dels llocs on les fan veus sempre dones que sembla que estiguin ballant, movent-se d'un costat a l'altre de la sala, perquè la seva bufeta ja no pot aguantar més i és a punt de vessar. Et fan prendre un litre i mig d'aigua unes hores abans precisament per això, perquè la bufeta estigui ben plena. Quan tens la sensació que allò explotarà si no orines immediatament, vas a la infermera i li ho dius i ella et respon que vagis al WC però t'adverteix que només deixis anar unes gotetes. Com si això fos molt fàcil! És com si et diguessin que quan obris una ampolla de cava només en deixis sortir una mica d'escuma.

tupperware ha dit...

Jo també he rigut molt. I, sí, jo ja he passat per unes quantes. No és agradable, però tampoc ho és anar al dentista, o "by the way" parir.

Penso que hem de "desdramatitzar" les molèsties d'aquesta mena d'intervencions.

Pel que fa als homes: diuen que l'exploració anal que fan els proctòlegs no és precisament agradable. Per això les dones es fan exploracions preventives i els homes sembla que no estan "per la labor" i no es fan explorar la pròstata en la mateixa mesura que les dones ens fem les revisions ginecolòques.

Mila ha dit...

Jo també he rigut molt, i he recordat que quan m'estava fent una, vaig demanar. Quan inventaran un altre mètode menys dolorós, i la infermera em va respondre: Quan se l'hagin de fer ells....
Son uns segons, pero uf! quins segons.

Unknown ha dit...

Bé, jo sóc un "home" i . . . . en mig de tantes dones amb experiència gairebé no gosava dir res. He rigut molt, en especial això de baixar al garatge a les 3 de la matinada . . . ni abans ni després eeh!! jajajaj
Doncs això, que bromes a banda, tinc una gran admiració per les dones en general, per la seva gran capacitat d'aguantar i patir, evidentment molt més que la majoria dels homes !!

Mercè Piqueras ha dit...

Gràcies, Xavi. I som el sexe... feble!