dissabte, 21 de novembre del 2009

Carta d'una mare desesperada

La Vanguardia publicava ahir una carta amb el títol "Mi hijo se muere". És la denúncia pública contra un acte que es fa aquest cap de setmana a Barcelona: el II Congreso de Ciencia y Espíritu, del qual vaig parlar aquí fa uns dies.

L'autora de la carta és una dona, que veu, impotent, l'agonia del seu fill, afectat de sida, i seguidor de la secta Plural 21 (oficialment una associació), que nega que aquesta malaltia existeixi. De fet, no són categòrics en aquesta afirmació. Diuen que, suposant que el virus existís, seria inofensiu. I sobre els fàrmacs que es fan servir opinen que "no son sólo venenosos sino además innecesarios". El fill d'aquesta dona, seguint l'ensenyament de Plural 21, s'ha negat a prendre retrovirals i la seva vida s'està apagant, es troba ja en un punt sense retorn.

En la carta, aquesta mare desesperada, es pregunta com és que les autoritats permeten aquest congrés, com també si no seria possible considerar la difusió d'aquestes idees com un delit a la salut pública.

I jo em faig també unes preguntes en relació a aquest congrés i a Plural 21:
  • Dedicaran els mitjans de comunicació a aquest congrés el mateix espai que van dedicar a l'inefable congrés d'exopolítica que es va celebrar el mes de juliol a Barcelona?
  • Després de veure que, entre les entitats col·laboradores de Plural-21, hi ha una emissora de ràdio, El Prat Ràdio, em pregunto: deu ser una emissora municipal?
  • Si El Prat Ràdio fos una emissora municipal --ho ignoro--, no hauria d'explicar l'Ajuntament del Prat com és que la seva emissora dóna suport a Plural 21?
  • Atès que una de les persones que faran una conferència en el congrés és Teresa Forcades, deu saber en quin tipus de congrés participa? O potser creu que la fi justifica els mitjans?

26 comentaris:

zel ha dit...

Mercè, fa una bona estona que he seguit els enllaços que proposes. He quedat esmaperduda, que diuen, i, la veritat, el.lucinada. Com es pot donar suport a una secta, sí, secta, que proposa que tot el que més mata és fals? I, quina solució palpable donen a les persones que pateixen aquestes malalties? pel que he vist, res, només certes recomanacions pseudocuratives de tipus emocional... vaja, gràcies, aniré llegint...

zel ha dit...

vaja, volia escriure al.lucinada, o serà que és una cosa emocional que necessito ulleres de prop? jeje

La lectora corrent ha dit...

Sí, Zel, són coses incomprensibles. A més, davant l'evidència, busquen altres explicacions per no acceptar el seu error.

He vist que també els dona suport --segons el web de Plural 21-- Raimon Panniker. És un senyor que admiro per molts aspectes, però no puc comprendre que doni suport a aquests grups. De tota manera, tampoc em sorprèn. Fa anys vaig anar a Tavertet, on cada dissabte a la tarda parlava al públic d'un tema de filosofia (no sé si continua fent-ho). Aquell dia al matí hi havia unes conferències organitzades per un grup de gent que tampoc creia en el virus de la sida (podrien ser aquest de Plural 21, però no ho sé). Un capellà, missioner a l'Àfrica, va dir que la sida es guaria prenent unes herbes.

En aquell moment, el nombre de persones malaltes de sida al continent africà no era tan esgarrifador com ara. No sé si deu seguir pensant el mateix.

Assur ha dit...

Aquest matí llegia la notícia a 3cat24.cat il·lustrada amb aquest video, on hi surt el líder de Plural 21.

http://www.3cat24.cat/noticia/421440/societat/La-mare-dun-malalt-de-sida-denuncia-que-el-seu-fill-ha-rebutjat-els-tractaments-per-les-teories-negacionistes-del-VIH

La lectora corrent ha dit...

Assur, gràcies per l'enllaç a la notícia del 3cat24. No puc entendre que el líder de Plural 21, que se suposa que té uns estudis universitaris --diu que és economista--, pugui dir aquestes bajanades.

En què es deuen basar per dir que la sida és una malaltia psicosomàtica? Des de quan es contagien les malalties psicosomàtiques? Els milions d'afectats de l'Àfrica també són malalts psicosomàtics? I els nadons que neixen seropositius? (Per cert, no fa moltes dècades també es deia que l'úlcera d'estómac era una malaltia psicosomàtica. Ara se'n coneix la causa: és una infecció crònica causada pel bacteri /Helicobacter pylori/.)

A més, neguen l'evidència, el fet que avui dia la sida s'hagi convertit per a moltes persones afectades en una malaltia crònica gràcies als retrovirals, aquests "verins" --segons Plural 21-- que donen en els hospitals.

Com diu el metge del Clínic en el vídeo, segurament hi ha sectes que estan convençudes --erròniament-- del que diuen, però probablement n'hi ha d'altres "que deformen la veritat d'una manera intencionada".

Segueixo preguntant-me si Teresa Forcades deu ser conscient d'on s'ha ficat en acceptar de participar en aquest (pseudo)congrés.

Natxo ha dit...

Divendres a la nit vaig llegir la carta al diari i se'm remogueren els budells. És inadmisible que se'ls doni facilitats a segons quines sectes (desctructives) a difondre la seva estultícia (intencionada) assassina.

Crec que avui en dia negar l'existència tant del HIV i de la SIDA és un acte sense cap possibilitat de sostenir-se en cap fonament.

Vergonyós que aquest pseudocongrés s'estigui celebrant a la nostra ciutat.

P.S.: quina seria llavors l'explicació que donarien veient com seguidors de la seva doctrina i que, consegüntment, no s'ajuden dels retrovirals i desenvolupen la malaltia? Què és segons ells el que succeix? Psicosomàtic? No pot ésser-ho, ells ja "saben" (sic) de la suposada no-existència; què succeix, llavors?

Raquel ha dit...

No entendré mai aquestes coses.

No tinc paraules.

iruna ha dit...

confio que totes les persones que participen en un congrés no tenen per què compartir les mateixes idees i estar vinculades als mateixos grups.

mercè... tu que et dediques a la divulgació, no t'agradaria poder fer-li una entrevista tu mateixa a la teresa forcades i preguntar-li quina informació té de tot això que expliques i què en pensa? a mi, si ho fesses, m'agradaria llegir-vos. també tinc la curiositat que tu tens.

vigilant ha dit...

Aquí teniu la notícia de la participació de Forcades: http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Forcades/ciencia/espiritu/elpepisoc/20091123elpepisoc_5/Tes

Laura ha dit...

Bona nit a tothom,

sols dir que m'ha sorprès tot el que s'ha estat dient sobre el II Congreso Ciencia y Espíritu (no n'havia sentit a parlar anteriorment), doncs aquest matí he estat escoltant l'entrevista realitzada a la doctora i monja Teresa Forcades al programa de Matins de TV3, i m'ha semblat realment interessant. He vist una dona íntegra, concisa amb les seves afirmacions i, el que m'ha semblat més remarcable, basada en evidència científica. És per això que m'ha deixat molt sorpresa la seva col·laboració en un congrés organitzat sota aquestes directrius i ideologies; realment són inadmissibles les afirmacions relacionades amb el VIH i la SIDA.
Moltes gràcies per la informació.

Salutacions

La lectora corrent ha dit...

Iruna / Núria, crec que, si Teresa Forcades vol que se li doni credibilitat, ha comès una gran equivocació participant en aquest congrés, encara que ella no cregui això de la no existència del virus de la immunodeficiència humana ni que la lluna és un satèl·lit artificial o que estem envoltats per extraterrestres que ens controlen.

Quant a la proposició que em fas, jo faig divulgació, però no sóc periodista tot i que he col·laborat amb diaris o revistes. Per altra banda, segons diu El País (gràcies per l'enllaç, vigilant), ahir Forcades no va acceptar de parlar amb la premsa.

Per cert, no entenc om pot dir que ningú no ha pogut rebatre les seves afirmacions. És possible que vagi de bona fe, però sembla que estigui obcecada amb la seva idea.

Laura, les dades que dóna Forcades, si bé tretes de publicacions científiques són incompletes o estan esbiaixades. Per exemple, parla de la possibilitat que la vacuna pugui provocar en algunes persones la síndrome de Guillen-Barré. Però no diu que una persona no vacunada que pateixi la grip té 18 vegades més possibilitats de patir aquesta síndrome que una persona l'adquireixi epr efecte de la vacuna. També és erroni el que diu de l'OMS i la pandèmia. I així altres coses. Tan aviat em sigui possible procuraré veure l'entrevista dels matins; ara estic escrivint des d'un ordinador que té un problema i no puc veure-hi vídeos.

I es fica molt amb les empreses farmacèutiques --que tampoc són sant de la meva devoció--, però si pleguessin, per a la nostra societat seria com tornar a les cavernes, i si deixessin de fer recerca, la medicina s'aturaria.

Estic subscrita a les notícies que va enviant l'OMS sobre la grip A i fa uns dies van informar sobre els resultats que ja han rebut de la vacunació en 16 països on s'està duent a terme. Podeu veure-ho a

http://tinyurl.com/ybxe3b4

Claudi Mans ha dit...

Hola,
penso que tot aquest episodi del virus A, la monja Forcades, etc, posa de manifest la diferència entre veracitat, sinceritat i credibilitat.
A ulls de moltes persones els arguments de Forcades tenen credibilitat, perquè se li associa el valor de la sinceritat.
Jo no sé si és sincera o no, però ho sembla, sembla que el que diu s'ho cregui.
Una altra cosa és que els seus arguments siguin veraços. Una persona desconeixedora del funcionament de la ciència no pot jutjar la veracitat dels arguments, i quan els epidemiòlegs rebateixen els arguments de Forcades, o bé ho fan en plataformes diferents i que no arriben al públic, o polemitzant amb ella, i en aquell moment ja no es debaten arguments sinó imatges i credibilitats.
Una entrevista crítica no serviria de res, perquè dubto que ningú crèdul canvii d'opinió, perquè es mou per adhesions.
Tot funciona així, com bé sap la publicitat i els partidaris o detractors de qualsevol idea: poques vegades es debaten els arguments i les idees, sinó que es ridiculitzen i es demanen adhesions còmplices.
Guia per conèixer si un grup, un és de la línia esotèrica: Discuteixen els seus partidaris entre ells per validar o millorar els arguments bàsics de la seva creença, teràpia, etc? Si no ho fan, és esoterisme... Si ho fan, també ho pot ser, però és més difícil.

La lectora corrent ha dit...

Gràcies, Claudi, pel teu comentari tan aclaridor, amb la introducció d'aquests tres conceptes. Jo no poso en dubte que Forcades sigui sincera. Però no entenc que una científica --encara que no n'exerceixi, s'ha format com a científica-- no s'adoni dels errors del seu raonament.

Pel que fa a la credibilitat que desperta, en algun moment he pensat que era perquè es tracta d'una monja, que se suposa que no ha de dir mentides. Però no és això, perquè desperta credibilitat tant en persones creients com entre les no creients. Més aviat penso que és la seva manera de comunicar. Parla de manera suau i les seves faccions també són suaus. Per altra banda, demostra convicció en allò que diu alhora que comunica també d'una manera no verbal. Si l'heu vista en les declaracions al final del programa Banda ampla, fixeu-vos en la gesticulació amb què acompanya les seves paraules; reforcen el seu discurs. I em sembla que les vegades que l'he vista en vídeo no li he vist mai arrufar el front, sempre té un posat tranquil i serè.

Natxo ha dit...

És cert que posa de manifest la importància del llenguatge no verbal per aconseguir arribar a l'audència i transmetre el missatge. Tanmateix, com han dit prèviament, cal diferenciar, i els comuns dels mortals no sempre hon fem, els matissos entre veracitat, sinceritat i credibilitat.

A més, la majoria de la gent veu el món de la Ciència com quelcom fosc, degut a l'elevat grau de desconeixement. A més, les teories "conspiratives" tenen certe facilitat per introduir-se en el subconscient col·lectiu (cada vegada més); i es distorsiona tot allò relacionat amb la biomedicina o bioinvestigació creient que tot és en les mans (fosques) de les grans empreses.

La lectora corrent ha dit...

Gràcies Mr Torture pels teus comentaris. Estic d'acord amb tu. potser alguna cosa falla entre la comunitat científica i la societat perquè se'n tingui aquesta imatge negativa... Però això donaria per a un altre debat i ja no puc més.

Natxo ha dit...

Si se'm permet afegir un breu comentari més tens tota la raó, el tema de la imatge negativa de la societat envers la Ciència dóna per un gran debat.

M'ha fet recordar alguna de les conyes serioses que feia el Dr.J.P.Hervás -un dels millors professors que vaig tenir durant la carrera- era respecte els vocables científics. Sempre deia que es podien haver utilitzat paraules més planeres, però així s'evitava que tothom pogués apropar-se al món científic. És mantenia el misteri de la Ciència com si fos una màgia gairebé oculta.

També caldria reflexionar respecte el fet que si a nens de primària se'ls demana que dibuixin, descriguin una persona de ciència representen un vell boig (herència de les fotografies de Eisntein) tancat sol en laboratoris lúgubres (a meitat de camí entre la idea arquetípica del soterrani dels alquimistes i del castell del Dr. Frankenstein).

Sí que ens cal obrir-nos a la societat.

La lectora corrent ha dit...

Mr Torture, pel que fa a la imatge del científic (sempre eren homes), després de l'edició d'enguany del concurs infantil "Com és un científic o científica" potser podem ser més optimistes.

Si bé encara s'hi pot veure algun científic amb la típica imatge "einsteniana" (uns quants es titulen "científic boig" o "xiflat" i un altre "científic que està una mica boig"), em va sorprendre gratament veure que la mainada ja començava a tenir-ne una visió diferent i que les dones hi eren presents en uan proporció respectable. Es poden veure els dibuixos a Flicker:
http://tinyurl.com/yhqrf6x

Natxo ha dit...

Jo és bo, i hora!, que comenci a canviar la imatge.

A més, en certs camps científics, per exemple la Biologia, quan hom mira l'estudiantat veu com hi ha una majoria femenina.

També cal, i ara que hem tornat a passar un altre 25 de novembre, és una bona època -sempre ho és- per recordar-ho, que cal treure de les ombres (imposades pel masclisme) les moltes aportacions femenines a la Ciència.

La lectora corrent ha dit...

Mr. Torture, en aquest bloc de tant en tant he escrit --i penso continuar fent-ho-- sobre les aportacions de les dones a la ciència. De memòria recordo haver dedicat alguna entrada a Rita Levi-Montalcini, Beatrix Potter, Marie Curie, Dorothea Bate, Rosalind Franklin. Rachel Carson, Lynn Margulis, Jane Lubchenko, Rita Colwell, Assumpció Català, Anna Morandi Manzolini i Virginia Apgar. (Potser n'hi hagi més.)

Anònim ha dit...

El Prat Ràdio no ha donat mai suport a aquest grup ni al congrés del qual parlen.

Efectivament hem comprovat que EL PRAT RÀDIO apareix a la seva pàgina web com a entitat col•laboradora i ja hem enviat un mail a aquesta entitat exigint que retirin el nostre nom de qualsevol document en el qual es vinculi l’emissora municipal del Prat de Llobregat amb aquesta organització.

Mai la direcció de l’emissora ha donat suport a aquesta entitat i, a més de la retirada del nostre nom, també hem demanat una explicació de les raons que els han portat a incloure EL PRAT RÀDIO en una iniciativa amb la que no hem donat la nostra conformitat.

Cordialment,

Oscar Sánchez
Director de EL PRAT RÀDIO

La lectora corrent ha dit...

Òscar, m'alegra saber que el Prat Ràdio no té res a veure amb aquesta entitat. I com que potser no tothom que visit aquest bloc en llegeix els comentaris de les entrades, especialment si és una entrada feta fa dies, ho diré en una nova entrada. Gràcies per fer-m'ho saber.

Mercè Piqueras
La lectora corrent
(i una quarta part pratenca: quan la meva àvia, en casar-se, va deixar El Prat, el capellà va dir-li que era la primera Fabró que marxava del poble)

Anònim ha dit...

Benvolguda Mercè,

Aquest matí he rebut una trucada d'un rsponsable de Plural 21 informant-nos de que el nom de EL PRAT RÀDIO havia estat retirat inmediatament del seu web, que apareixia per un error i demanant-nos disculpes.

T'agraeiré que en una nova entrada ho puguis fer públic perquè tots els teus lectors i lectores ho puguin conèixer.

Salutacions i, si mai vols apropar-te a EL PRAT RÀDIO quan passis pel Prat, ja saps on som.

Oscar Sánchez
EL PRAT RÀDIO

La lectora corrent ha dit...

Oscar, ja està fet públic. Quan vaig llegir el teu comentari vaig fer una entrada del bloc (2 de desembre) en la qual vaig copiar el que m'havies deixat en la secció de comentaris. També vaig entrar en el web d'aquesta associació i vaig comprovar que el nom d'El Prat Ràdio havia desaparegut de la llista dels seus col·laboradors. Però google, que potser té en la memòria les pàgines originals que rastreja, encara relacionava els dos noms.

Sento el que ha passat, però al mateix temps m'alegra saber que una entrada d'aquest bloc ha servit per deslligar el vostre nom del d'aquest grup i aclarir que no hi teniu res a veure.

Cordialment,

Mercè Piqueras

Anònim ha dit...

Evidentment, ni la lectora corrent ni cap dels comentaristes d'ha dignat a recercar el tema en qüestió, i la seva opinió és emesa des de la ignorància i el desconeixement, i basada en la confiança en els estaments i postures oficials. Hi ha molts científics, incloent premis Nobel, que qüestionen la versió oficial del VIH. Plural 21 no és cap secta. De fet té menys de secta que l'oficialisme. Per a qui vulgui, recomano certs docuemnts:

House of Numbers
HIV Fact or Fraud
Por qué empecé a poner en duda el VIH
Peter Duesberg, un cuento con moraleja
El rapto de Higea

Darrera del VIH/SIDA hi ha enormes interessos econòmics i molt mala ciència. El propi Luc Montagnier ha reconegut que un bon sistema immunitari és capaç d'eliminar el VIH de manera natural. En fi...

Lectora corrent ha dit...

És una llàstima que el darrer comentari sigui anònim. Voldria rebatre'l, però normalment no responc comentaris anònims. Només li diré que, gràcies a la recerca que s'ha fet en les darreres dècades, s'ha aconseguit convertir la sida en una malaltia crònica.

Mercè Piqueras ha dit...

Com vaig escriure fa uns dies, no responc comentaris anònims. N'he esborrat ja dos o tres perquè insistien sobre el mateix tema sense donar la cara. No es tracta de llibertat o no d'expressió, com s'ha lamentat el comunicant anònim. És el MEU bloc i no un espai públic; per tant, crec que puc marcar les normes per participar en el debat.