divendres, 20 de novembre del 2009

Banda Ampla i la grip A

TV3 ha dedicat Banda ampla d'aquesta setmana a la grip A. No havia vist mai aquest programa i em pensava que era del tipus d'Agora, en què unes poques persones debaten sobre un tema. El format de Banda Ampla és molt diferent. Per començar, a l'estudi hi ha un nombrós grup de persones i totes elles poden participar en el debat, si bé n'hi ha algunes a les quals la presentadora s'adreça directament per fer-los alguna que altra pregunta. A més, des de casa també s'hi poden aportar opinions a través del mòbil o del correu electrònic.

El públic del programa podia classificar-se en dues categories principals: persones vinculades professionalment al món de la sanitat i persones usuàries de la sanitat. I en els dos grups hi havia qui era partidari de la vacunació de la grip A i qui n'era contrari. Entre les persones que s'oposen a la vacunació no hi podien faltar Teresa Forcades i Joan Ramon Laporte.

Diuen que tot es veu segons el color del cristall a través del qual es mira. Buscant per google si Banda ampla havia tingut ressò a la xarxa, he trobat un bloc que en feia alguns comentaris. Si jo no hagués vist el programa, aquells comentaris em farien pensar que s'havia desenvolupat d'una altra manera, perquè la impressió que jo en vaig treure és ben diferent.

L'autora d'aquell bloc diu "Crec que els arguments de la Dra. Forcades i els del Dr. Laporte no varen ser posats en qüestió per cap dels altres participants en el programa que defensaven opinions contràries." De les coses que va dir Laporte recordo la seva menció a la benignitat d'aquesta grip, que és molt més fluixa que la grip estacional. També que, si ja s'està produint ara el pic de l'epidèmia, no veia la necessitat de la vacunació atès que després la incidència davallaria. No va dir --i li ho va recordar algun altre metge present a l'estudi-- que aquesta grip, tot i ser molt fluixa de manera general, afecta molta més gent jove i en alguns casos amb conseqüències greus (Entre les persones que han mort aquesta setmana de la grip hi ha dues nenes que no tenien malalties prèvies.) I algun altre metge --potser l'epidemiòleg Antoni Trilla?-- li va recordar que la temporada de la grip tot just comença i que ningú no podia afirmar que no es tornés a produir un altre pic.

Pel que fa a Teresa Forcades, va insistir de nou en la precipitació amb què s'ha preparat la vacuna. Algun dels metges va recordar-li --perquè se suposa que amb tanta informació que té ja ho deu saber-- que hi ha una experiència d'anys en la preparació de les vacunes de la grip; allò que canvia en cada nova vacuna és l'antigen, és a dir, la proteïna del virus que el cos humà reconeix com a estranya i indueix la resposta immunitària i la producció d'anticossos específics per lluitar contra la possible infecció. De tota manera, em va semblar que Forcades es mostrava bastant prudent i no va repetir algunes de les afirmacions errònies --no vull pensar que fetes intencionadament-- del seu vídeo.

He buscat en el web dels vídeos a la carta de TV3 si hi havia aquest Banda ampla. No l'he trobat, però hi he trobat uns comentaris d'algunes persones convidades, amb les conclusions que van extreure del debat.



És curiós que Laporte i Forcades, que tenen posicions semblants pel que fa a la vacuna, opinin de manera tan diferent sobre la informació que s'està donant a la població sobre aquesta grip. Laporte diu que "més informació no equival a més coneixement" i afegeix que "hem patit una infoxicació". Teresa Forcades, en canvi, creu que cal més informació, que "allò que sé sobre la grip, i allò que sé que se sap, ho pugui saber el públic general".

La meva conclusió va ser que, malgrat el molt soroll que fan alguns grups, en el fons preval el sentit comú. I en el programa, vaig veure reflectit el sentit comú especialment en un malalt diabètic (Octavi, em sembla que es deia). Era una persona d'un grup de risc, i va explicar que ell va buscar informació sobre la vacuna, però ho va fer allà on creia que ho havia de fer, acudint als professionals de la salut que el tracten i que coneixen el seu estat de salut.

Anteriors entrades del bloc sobre la grip A i el fenomen Forcades:
El fenomen forcades i la grip A (08.10.2009)
Més sobre el vídeo de Teresa Forcades (19.10.2009)
Teresa Forcades arriba a Portugal (21.10.2009)

Forcades de nou: la ciència i l'espèrit (sant?) (07.11.2009)