dimarts, 24 de juny del 2008

Ciutadella i la rissaga

Llegeixo a Vilaweb que el port de Ciutadella és avui tancat pel perill que s'hi pugui produir una rissaga. A la Mediterrània no hi ha marees, però de tant en tant i especialment en zones parcialment tancades com ara ports o badies es produeixen unes oscil·lacions en el nivell del mar que no són periòdiques ni depenen dels astres, sinó que tenen causes meteorològiques. Són les seixes, que van ser descrites per primera vegada en relació als llacs suïssos. (El terme 'seixa' és l'adaptació del terme francès seiche, encunyat per François Alphonse Forel [1841-1912] quan va estudiar aquest fenomen a finals del segle XIX en el llac de Ginebra). El fenomen està molt ben explicat en una pàgina del web de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA), que duu per títol Les rissagues de Ciutadella. [Actualització maig 2015: la pàgina web de l'IMEDEA on s'explicava el fenomen, ja no existeix; si més no amb la mateixa URL que tenia el 2008.]

No coneixia el mot 'rissaga' per anomenar les seixes i no sé si és un terme que es fa servir només a les Illes. El Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans no l'inclou (sí que hi ha 'seixa', però) i en el Diccionari català-valencià-balear remet a 'ressaga', però la descripció que en fa no correspon al fenomen de les seixes, sinó al castellà resaca.

He vist en alguna ocasió seixes, en el port d'Arenys de Mar --més d'una vegada-- i en el de l'Ampolla. A Arenys, en recordo una d'impressionant; primer va pujar molt el nivell de l'aigua i quan va començar a baixar, l'aigua marxava del port amb tanta fúria que es van desfermar diverses embarcacions que hi havia amarrades, fins i tot un dels dos vivers de musclos que hi havia aleshores dins del port (eren dos vivers de l'estil dels gallecs, com barques, no els típics vivers de musclos de la Mediterrània que estan fixats al fons).

Espero que la rissaga que s'anuncia al port de Ciutadella no causi destrosses.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Bon dia:
Vaig anar a parar a teu blog arran de l'enllaç que vas obrir amb motiu del viatge del meu fill a l'aàtic (On el dia dorm amb els ulls oberts) i vaig llegir el teu comentari referit a les seixes en el port d'Arenys, i de l'afectació dels vivers de musclos -un dels quals gestionava el meu pare-. Ara estic fent un treball del port d'Arenys i et voldria demanar si podries concretar quin any era?. I si t'importaria que fes servir aquesta informació en l'apartat dedicat a la descripció física de la costa de la comarca.
Si prefereixes comentar-ho directament, el meu correu
és apoub@hotmail.com. I si tinguesis interés et podriem ampliar la informació sobre el projecte.
Una cordial salutació.
Antoni Pou