dimarts, 3 de juny del 2008

La comissaria virtual (14)

Com a tants diaris que ofereixen col·leccions diverses als lectors i lectores, a finals de gener de 2008 La Vanguardia va oferir una col·lecció que duia com a nom genèric Bichos, de bestioles encastades en una resina sintètica. El 27 de gener, les pàgines 37 i 38 feien promoció d'aquesta col·lecció en un article que duia com a títol "'La Vanguardia' ofrece una colección única de insectos. En el centre de la pàgina, en un requadre s'hi veien aquests "insectos":

En el text a costat d'aquestes fotos diu: "Un insecto atrapado en la resina de un árbol hace millones de años [...] permitió en la ficción que el científico..." L'insecte' atrapat en ambre (resina fòssil) és una aranya. I el que es mostra més avall, encastat en resina sintètica és un escorpí. Ambdós són aràcnids, una classe d'artròpodes que tenen quelícers (apèndixs especials que fan servir per a la defensa i l'atac), respiració aèria i el cos dividit en dues regions: el cefalotòrax i l'abdomen. Els insectes són una altra classe del grup dels artròpodes, amb antenes, tres parells de potes, respiració traqueal, amb ales (la majoria) i el cos dividit en tres regions: cap, tòrax i abdomen.

A la segona pàgina de l'article hi ha també aquests 'insectes':

D'aquest quatre bitxos, només el que hi ha a la part superior és un insecte. És cert que en el text parla d'altres bichos, a més dels insectes, però d'una manera del tot confusa. Una entradeta diu: "El diario ofrece 'Bichos', la promoción de insectos, artrópodos y arañas más exóticos del mundo". La manera correcta hauria estat: "...de insectos, arañas y otros artrópodos", perquè tant els insectes com les aranyes són artròpodes. I més endavant: "En total serán 40 insectos o artrópodos, 30 de ellos..." Una altra vegada no inclou els insectes entre els artròpodes.

Esmenten l'avantatge de presentar la col·lecció en aquest format de resina sintètica en relació a "las colecciones tradicionales de animales ensartados con alfileres, pues los insectos pueden contemplarse sin peligro de que se deterioren". No sé si hauran variat els sistemes de conservació d'animals, però quan jo vaig estudiar zoologia, les aranyes es conservaven en pots de vidre de formol, i posaria la mà al foc que els escorpins també. (Els escorpins també es poden 'conservar' en caramel. No havíeu vist mai les piruletes amb escorpí al seu interior que venien a la parada de bolets de Petràs, al mercat de la Boqueria, a més de diverses espècies d'insectes torradets, a punt de menjar? Doncs si no les havíeu vistes, de moment no podreu veure-les, perquè sembla ser que ja no li deixen vendre 'insectes'. En realitat no és una prohibició, però davant del buit legal, l'Agència de Salut Pública de Barcelona va demanar a Petràs que no vengués insectes per a consum humà. Atès que només es parla d'insectes, potser podria continuar amb les piruletes d'escorpí.)

Ja sé que per a la vida quotidiana potser no tingui massa importància saber si una aranya és o no un insecte. Però un diari no hauria de cometre aquests errors. Segurament els correctors es fixen l'ortografia i en la sintaxi (tot i que de vegades no ho sembli), però no solen comprovar coses com aquesta o com les mostres d'analfabetisme numèric que he inclòs en altres article de la sèrie de la comissaria.