dijous, 14 de juny del 2012

Mirant enlaire (VI): per Barcelona

A Barcelona, entre el pla de Palau i la plaça on es troba Correus hi ha la Llotja de Mar, que va ser la seu de la Borsa fins al 1994. En un vestíbul del primer pis, mirant amunt es pot veure aquest fanal de gas:


El fanal commemora que allà es va encendre per primer cop un llum de gas a Barcelona. Va ser la nit del 24 de juny de 1826 i va fer la prova Josep Roura i Estrada (1797-1860), un jove professor que substituïa provisionalment un catedràtic de l'Escola de Química Aplicada a les Arts, que aleshores tenia la seu en els baixos de la Llotja.

La següent mirada cap amunt vaig fer-la al carrer del Carme:


 És el penell de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, on sovint s'hi posen les gavines.

També vaig mirar enlaire en el palau del Lloctinent, l'edifici que de 1836 a 1993 va ser la seu de l'Arxiu de la Corona d'Aragó:


És l'enteixinat de fusta que fa de cúpula damunt de l'escala principal d'aquest palau que va construir-se per al virrei de Catalunya, però on mai no va arribar a viure cap virrei. En canvi, va ser la seu de la Inquisició a Barcelona (podeu veure un article sobre la història i rehabilitació del palau).

I a l'altre punta de la ciutat, on el carrer de Balmes s'eixampla per formar la plaça Kennedy, vaig veure això:


De la Rotonda, només se'n veu la rotonda. Ves a saber què estaran fent al darrera d'aquesta tela. En el districte de Sarrià-Sant Gervasi hi ha un grup per a la defensa d'aquest edifici i estan bastant preocupats. Jo he conegut la Rotonda com a hotel de luxe. Hi passava al davant amb el tramvia o l'autobús i també a peu uns anys que anava a classe d'alemany al col·legi de San Albert Magne (el col·legi alemany). Després va ser una clínica; deien que de malalts terminals. És una joia del modernisme que cal preservar.

Fotos: M. Piqueras, juny 2012

4 comentaris:

Lailah ha dit...

Mercè, jo vaig anar a la Rotonda a fer-me la primera ecografia del meu fill gran. Corria l'any 1983.

Clidice ha dit...

Xalo d'allò més amb les teves mirades enlaire :)

Lectora corrent ha dit...

Lailah, doncs si t'hi van fer una ecografia quan estaves embarassada, no devia ser un hospital de malalts terminals, com jo pensava. O potser ho va ser després.

Clídice, de vegades hauria de mirar més al terra, que mirar enlaire pot ser perillós (ho sé per experiència).

Arquitecte crític ha dit...

El que està passant a la Rotonda és terrible, volen enderrocar el 80% de l'edifici i conservar només la torre i part de la façana. L'edifici quedarà reduit a una mena de paravent adossat a un edifici completament nou per darrera. L'únic que pot aturar Núñez és l'alcalde Trias o el jutge. Visiteu el nostre blog amb tota la informació del que està passant o el web oficial: larotondabarcelona.com
Moltes gràcies!