dissabte, 28 de gener del 2012

17 milions d'euros per a viatges dels "onorevoli"

Montecitorio, seu del Parlament italià, a Roma (Wikimedia Commons)
Llegeixo a il Fatto Quotidiano que el Govern italià gasta cada any 17 milions d'euros en viatges dels onorevoli, els seus diputats i diputades. Els membres del Parlament tenen dret a viatjar gratis per tot el territori italià, qualsevol que sigui el mitjà de transport que facin servir i qualsevol que sigui el motiu; tant se val que viatgin per feina o que ho facin per plaer o altres motius privats. A més, no paguen peatges a les autopistes (disposen d'una targeta teletac i la despesa va facturada directament al Parlament). Si els diputats viatgen en avió, se'ls abona una quantitat per cobrir la distància de casa seva a l'aeroport més proper i de l'aeroport romà de Fiumicino a la seu del Parlament. En el Senat, la situació és una mica diferent. Cada senador rep 1650 euros mensuals per despeses diverses, entre les quals es considera que hi ha les de desplaçaments.

A més, els exdiputats també gaudeixen de molts viatges de franc. Diu il Fatto Quotidiano que el Govern italià gasta uns 900.000 euros anuals en viatges dels exdiputats. Qui hagi estat elegit diputat alguna vegada té dret a deu viatges en avió cada any; també viatgen gratis en els trens de les categories Intercity i Regionals, però no els d'alta velocitat (els Frecciarossa).

Ara que el Govern italià, com altres governs europeus, es veu abocat a fer retallades en les seves despeses, "inviten" els diputats a gastar menys en viatges. Ho aconseguiran? Si els diputats italians són com els europarlamentaris, Mario Monti, actual primer ministre italià, ho tindrà difícil. L'abril de 2011, el Parlament Europeu va rebutjar la proposta d'Esquerra Unitària i els Verds que volien que s'establís "com a norma general, la compra de bitllets d'avió de classe econòmica per als vols de durada inferiors a quatre hores". Era una norma, que si s'hagués aplicat, hauria tingut algunes excepcions entre els eurodiputats amb problemes de salut o d'edat avançada. Recordem que, entre els representats de l'Estat espanyol, només quatre persones estaven disposades a renunciar a volar en primera: els catalans Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (ICV) i la balear Rosa Estaràs (PP).

Mentre anava llegint la notícia, pensava si els diputats i exdiputats del Parlament de Madrid també gaudirien de les mateixes prerrogatives que els italians. En arribar al darrer paràgraf m'he tranquil·litzat: una situació com la italiana només es dóna a Bèlgica (tenint en compte les dimensions geogràfiques de Bèlgica, suposo que la despesa serà molt inferior a la italiana). A Espanya --sempre segons il Fatto Quotidiano--, si viatgen per l'interior del territori, els diputats reben 120 euros diaris de dietes; si el viatge és a l'estranger, l'import diari és de 150 euros.

2 comentaris:

Víctor de la Torre ha dit...

Déu n'hi do... Només volia acostar-te la realitat parlamentària de Catalunya. Sota el meu punt de vista, s'hi registra una despesa en dietes i sous diversos que frega la indecència. Et recomano de fer-hi una ullada: http://superviventcatala.blogspot.com/2011/12/retallem-labus-politic-parlament.html. Salut!

Mercè Piqueras ha dit...

Gràcies per la referència. Seria interessant comparar els pressupostos del 2011 i del 2012 per veure'n la diferència.