divendres, 13 de gener del 2012

La comissaria virtual (55): Tan malament està l'economia txeca?

La Vanguardia del 12 de gener 2012 informava del pla del Govern txec per tornar a l'església catòlica les propietats que va confiscar-li l'estat entre el 1948 i el 1989. Els partits governamentals i disset entitats religioses han arribat ja un acord que consisteix en la devolució de la majoria de les propietats confiscades i l'abonament d'una compensació que --segons el diari-- és de gairebé 2300 euros. Però fixeu-vos com ho pagaran; "repartido en treinta pagos anuales"! (si no llegiu bé la notícia, cliqueu-hi al damunt per ampliar la imatge).

Molt malament deu estar l'economia txeca si, per pagar una compensació de 2300 euros, han de fer-ho a raó de 191,6 euros anuals durant trenta anys. A més, si això és per compensar disset entitats religioses, vol dir que cadascuna rebrà cada any 11,27 euros.

Però vegem quines xifres donen altres mitjans. Segons The Washington Post, la quantitat que els retornaran gradualment són "59 billion koruna ($2.9 billion)". És la mateixa xifra que dóna The New York Times.Tenint en compte que un bilió americà equival a mil milions nostres, es tractaria de 2900 milions de dòlars. Per tant, suposo que a la xifra que donava La Vanguardia cal afegir-hi sis zeros, i que es tracta de 2300 milions d'euros.

Crec que, de la mateixa manera que en aquest diari hi ha qui vetlla per la correcció lingüística (Magí Camps, que ho fa molt bé), també convindria que hi hagués qui vetllés per la correcció de les xifres que donen. Massa sovint fan errors que serien fàcilment detectats si revisés els textos algú que no caldria que fos expert en matemàtiques, sinó únicament que tingués una mica de sentit comú. Però ja se sap que el sentit comú és el menys comú de tots els sentits.

4 comentaris:

JRRiudoms ha dit...

Al nostre Estat (que com tothom sap és aconfesional...) l'Església catòlica romana reb de l'Estat més de 13 milions d'euros al mes. A més d'altres privilegis. La desinformació respecte a la secta vaticana no és exclusiva de La Vanguardia: TV3 i Catalunya Radio també en són partíceps en aquest hobbie. Atentament

Mercè Piqueras ha dit...

Els diners que diuen que han de repartir a la República txeca no són únicament per a l'església catòlica; és per a diverses confessions presents en el país. Aquí, em pensava que el Govern central ara només donava a l'església els diners que marcava la gent a la seva declaració de la renda.

JRRiudoms ha dit...

Això és el què ens volien fer creure els diferents governs. En temps del govern d'en Zapatero, l'Església catòlica romana va rebre més diners de l'Estat que no pas en temps dee l'Aznar... I no perquè la gent marquesi més la creueta a la declaració de la renda (són dues coses independents; els diners de l'IRPF i la financiació directa a l'ECR). Zapatero no va fer res per fer una vertadera llei de llibertat religiosa. Això sí: va anar al Vaticà a fer pleitesia davant el Sant Pare... La major culpa dels privilegis aquests no és l'ECR, sino dels governants; però pot ser ja seria hora que els catòlics romans abjuressin dels privilegis, ni que fos per vergonya! El BOE que fa referència als diners regalats a la secta vaticana és la del dissabte 31/12/2011, núm. 315, Secció I, pàg. 146615. Ja veu: d'aquests diners ningú en parla. Tot és propaganda envers la Gran Babilonia (tot està escrit, però). Atentament

Mercè Piqueras ha dit...

Gràcies per la informació. Ho ignorava. 13.266.216,12 euros mensuals, déu n'hi do! I d'aquests, no en retallen?