dijous, 22 de desembre del 2011

La comissaria virtual (53): No ve de sis zeros

Per a mi, mig milions d'euros, és una gran quantitat, però em pensava que la macroeconomia es movia amb magnituds molt més grans. Segons el diari Què!, el Banc Central Europeu ha prestat "medio millón de euros" a... (incògnita; en el titular diu "a la banca europea", però en el text de la notícia diu "a la banca española").  


La consulta d'altres mitjans em confirma que no es tracta de mig milió (500.000) d'euros, sinó de mig bilió (500.000.000.000). És qüestió de sis zeros més. El 324 diu: "El BCE presta prop de mig bilió d'euros a tres anys a 523 entitats bancàries de l'eurozona."

Veient l'embolic que solen fer-se alguns periodistes quan es tracta de xifres i mesures, potser seria hora que a les facultats de periodisme i comunicació posessin una assignatura pràctica sobre magnituds, unitats de mesura, probabilitats, estadístiques i altres aspectes de la matemàtica que són molt útils per a la vida quotidiana. Per fer exercicis, els podrien donar un recull de pífies dels diaris i demanar-los que hi busquessin les errades.

3 comentaris:

Clidice ha dit...

Em temo que la "professió" està molt deteriorada, amb tant de becari i tan poca formació controlant-lo. Potser seria millor que per fer de periodista no fes falta un paper que te'n donés el títol, sinó la demostració d'uns coneixements específics.

Bon Nadal!

fra miquel ha dit...

Qui els pillés! Mig milió d'euros... ;o)
Aquest any ni tan sols em tornen diners de la loteria :o(

Bones festes "comissaria" ;o) i que tinguis un bon any nou
petons

Lectora corrent ha dit...

Clídice, quan veig aquestes coses, penso que potser les persones que ho fan són les tenen "minijobs", que en algun casos ni arriben a "mini" i semblen més aviat "microjobs".

Fra Miquel, aquesta és la diferència entre la microeconomia i la macroeconomia. Per a mi també és una gran quantitat, però per Espanya tot just els arribaria per a pagar els famosos 459 (em sembla que és aquesta quantitat) milions catalans.