dimecres, 23 de novembre del 2011

Spam a través dels blogs

Sempre fa gràcia que algú et deixi un comentari en el bloc, encara que el motiu que et va moure a iniciar un bloc no fos rebre comentaris d'altres persones. Però hi ha qui aprofita els blocs on els comentaris no estan moderats per deixar-hi escrits de propaganda o perquè la curiositat de saber qui t'ha deixat un comentari et porti a un web comercial. En alguns casos, pot ser propaganda d'un altre bloc. Recordo una persona que durant una temporada es dedicava a deixar comentaris en molts blocs catalans i sempre aprofitava per dir que miressin el seu. Finalment es devia cansar.

El primers temps de tenir-lo, el bloc, també m'hi deixaven comentaris que servien per a qualsevol tema que hi hagués tractat i que sempre estaven en anglès (per exemple, "what an interesting post!") i acostumaven a deixar-te un enllaç. Em van dir que eren comentaris fets amb un programa que els enviava automàticament. Aleshores vaig activar això que et fa escriure una paraula per comprovar que no ets una màquina. Però deuen haver trobat la manera d'esquivar-ho perquè ahir vaig veure això, en la columna on estan llistats els darrers comentaris:


No eren comentaris dels que serveixen per a qualsevol tema que hagis tractat, del tipus "que interessant" o "m'agrada molt el teu bloc", sinó que tenen una certa relació amb el tema desenvolupat en l'entrada del bloc on deixen el comentari; o, si són de tipus general (per exemple, el que indica que els enllaços que poso són molt interessants i informatius serviria per a qualsevol cosa que jo hagués escrit), allò que hi té relació és l'"autor" del comentari.

Els autors "Carbon nanotube" i "nano" són dos webs d'empreses de nanotecnologia i van deixar els seus comentaris en entrades relacionades amb química o física.  I els que parlen del dolor i l'artritis del genoll porten a webs que venen medicaments contra el dolor i també un aparell que aplica corrents per combatre el dolor. I me'ls van deixar en sengles entrades que tractaven de temes de salut.

Si no és impossible deixar comentaris sense copiar abans unes paraules que normalment tenen les lletres tortes i costen de llegir, com han pogut deixar-me'n aquests quatre? Deu haver-hi persones que va mirant bloc per bloc i entrada per entrada per veure si és possible establir una relació amb els productes que ells venen? O ja hi ha programes rastrejadors tan llestos que són capaços de desxifrar unes lletres que moltes vegades jo sóc incapaç d'entendre?

3 comentaris:

Clidice ha dit...

En l'argot, un bot, em sembla que és el que escau en aquest cas. Jo els he vistos en els jocs on-line, també els anomenàvem farmers, o chinos. En qualsevol cas la gràcia de l'assumpte és la batalla entre algoritmes, i resulta apassionant :)

MindTwist ha dit...

Quina mandra currar-te un comentari, fer preview, que blogger doni un error, i al tornar enrera ho hagi borrat tot :(

Lectora corrent ha dit...

Gràcies, Clídice, per informar-me sobre els "bots". Ho desconeixia.

Aitor, ho sento.... ja m'ho explicaràs de viva veu.