dimecres, 12 de gener del 2011

Endevinalla visual: la solució

Ahir a la tarda en alçar la vista al cel vaig veure unes línies que el creuaven. Eren les esteles de condensació, no d'un avió, sinó d'uns quants:


 

 Semblava un grafit còsmic, com diu Fina. Després de passar les fotos a l'ordinador, se'm va acudir ampliar-ne una, per veure de més aprop allò que semblaven gotes. Aleshores, em va semblar com si fos un cable que s'hagués congelat i li pengessin regalims glaçats, com caramells, però amb la punta arrodonida. Per tant, Fina i Fra Miquel, encara que no ho han encertat, han coincidit amb el que em va semblar veure-hi. En Pepquímic, que ho ha endevinat, jugava amb avantatge perquè, com el seu nom diu, és químic. Segurament ell ens podria explicar per què es formen aquestes esteles, quines condicions atmosfèriques són necessàries perquè els avions deixin aquesta "petjada" en el cel.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Les fotos són precioses, Mercè.
Les esteles de condensació són un fenomen molt bonic d'observar des de terra. En un avió, la combustió de combustible fa que s'alliberi CO2, vapor d'aigua i altres gasos. Precisament aquest vapor d'aigua al ser alliberat a l'exterior, degut al canvi de presió i temperatura, condensa i congela. De manera que es formen gotetes d'aigua líquida i cristalls de gel, els quals formen un núvol semblant a un cirrus, l'estela. Però no sempre observem aquestes esteles, ja que la seva formació i manteniment requereix unes determinades condicions, elevada humitat, temperatura baixa i vent feble (a l'alçada per on passa l'avio, evidentment).

Basseta ha dit...

Versión aeronáutica del Teorema de Tales. Muy bueno.

La lectora corrent ha dit...

Pepquímic, gràcies per l'explicació. Basseta, no se m'havia acudit que el cel pogués servir de pissarra per explicar-hi un teorema.

Fina ha dit...

Correcte Mercè,

ja has vist que els de Blanes... qui no l'endevina , l'encerta. :-)

Magda ha dit...

Jo també les vaig veure Mercè, i vaig pensar "llàstima de càmera o de mòbil" perquè no portava ni un ni l'altre. Veig que tu sempre vas "armada".

:)

Basseta ha dit...

Millor amb Les Luthiers

La lectora corrent ha dit...

Magda, no sé sortir de casa sense la càmera i es kleenex. Basseta, molt bo, aquest teorema de Tales amb Les Luthiers! No el coneixia.

Anònim ha dit...

No son esteles de condensació, son CHEMTRAILS, fumigacions quimiques aeries (merda quimica) per desfer els nuvols de pluja naturals i evitar que plogui, per crear sequera, per poder pujar el preus de l'aigua i aliments i poder controlar-nos millor a tots com un ramat d'ovelles, entre d'altres coses. Us semblen normals les trajectories curves i en creu que fan? i digueme una cosa si teniu mes de 30 anys, recordeu haver vist esteles d'aquest tipus abans de l'any 95?
informeu-vos del que son per exemple aqui: http://fumiganlleida.wordpress.com/.

Mercè Piqueras ha dit...

Anònim (no t'atreveixes a deixar el teu nom?), de debò creus això de les avionetes que van fumigant el cel perquè no plogui? Doncs per què no les fan servir quan es preveuen inundacions? Ho vaig tractar fa temps en aquest bloc
http://lectoracorrent.blogspot.com/2008/04/les-avionetes-i-la-pluja.html

Anònim ha dit...

Hola soc anònim, crec aixó i moltes coses pitjors. Aixo son operacions ocultes darrere les quals hi ha l'elit mundial, no els governants, simples titelles, sino les families mes poderoses del mon, que han decidit que hi ha massa gent al mon i una manera dissimulada pero progressiva d'anar-ne liquidant és aquesta. El petroli s'acaba i el proxim recurs que multiplicara el seu valor sera l'aigua. A mes tambe escampen metalls pesants i altres porqueries neurotoxiques. Ja els hi va be que hi hagin inundacions, el que volen es que hi hagi destruccio i escassetat. I repeteixo les preguntes, recordeu aquest fenomen d'abans de fa 15 anys? us semblen normals les quadricules que formen molts cops les esteles dels avions? acas si volguessiu fumigar uniformement una zona no farieu quadricules? i les corves escandaloses i ilogiques? Busqueu a youtube un documental que es diu "¿Qué nos están fumigando?". no es per convencer a ningu, pero no deixeu de veure les explicacions que hi donen, per veure si us semblen valides. Gracies.