dissabte, 30 de maig del 2009

De nou la fenilpropanolamina

L'octubre del 2008 ja vaig tractar en aquest bloc sobre la falsa alarma (hoax) en relació a la fenilpropanolamina. És una falsa alarma que circula per Internet des de l'any 2000; de tant en tant se'n parla, després sembla desaparèixer i al cap d'un temps comença de nou a donar la volta per la xarxa. Doncs bé, ara m'ha arribat de nou a través de la mateixa llista de distribució per on la vaig rebre l'any passat.

La persona que l'envia ha deixat l'encapçalement anterior, que és d'una investigadora becària de la Universitat de Màlaga (amb totes les seves dades). Hi ha també un text d'una dona que aparentment treballa en un departament de cardiologia d'un hospital canari (però podrien ser dades falses; no posa el cognom, adreça del centre, etc.), que diu: "estas cosas no salen en las noticias, porque si no el mercado el farmacéutico temblaría, pero como estoy vinculada al mundo sanitario, me llega información verdadera." Com que després afegeix "No comprar antigripales; tomar solo termalgin o ibuprofeno (dalsy para los niños)", he pensat que potser la falsa alarma havia resorgit arran de l'aparició de la nova grip sorgida a fa unes setmanes a Mèxic. Però aquest text no és nou, ja corria per la xarxa l'octubre de 2008. Es pot veure en el fòrum WebIslam, que es troba en el portal del mateix nom, de la Junta Islámica de España.

Des que em moc en fòrums virtuals i des d'aquest bloc he dedicat moltes hores a difondre la falsetat de molts correus alarmistes; i moltes persones fan el mateix en altres llocs. Tanmateix, sempre hi ha persones de bona fe que es refien de tota la informació i notícies que reben, especialment si els arriben de gent coneguda o si vénen aparentment avalades per una entitat que creuen que és respectable (tot i que de vegades no existeixi).