dimarts, 19 de maig del 2009

La moda de les enquestes

De què serveixen les enquestes? No em refereixo a les enquestes d'opinió que es fan en la població general, que solen ser sobre temes relacionats amb la política o el consum, sinó aquestes preguntes que hi ha en molts webs i també en blocs, o la del "matins punt sí, matins punt no" del programa de TV3 que dirigeix Josep Cuní (la conec sobretot per les bromes que en feien a Polònia). La gent respon a les ciberenquestes prement uns botons en el web corresponent; a les que es fan per televisió, normalment enviant un SMS des d'un telèfon mòbil.

De vegades hi ha preguntes d'una transcendència tan gran com saber si qui respon creu que el Barça podrà guanyar la lliga o si li agrada un determinat grup musical. D'altres sembla que vulguin fer un referèndum a la població, com quan algun mitjà pregunta si cal tenir una selecció catalana de futbol o si s'accepta l'avortament lliure.

De què serveixen després els resultats? Per a mi, per a res, només són una curiositat, l'opinió d'un grup de persones que no es pot dir que siguin representatives de res. Potser haurà qui pensi que indiquen l'opinió del col·lectiu que llegeix aquell mitjà o veu aquell programa. Però no és així. Els resultats d'aquestes enquesten expressen només com es distribueixen les opinions entre les persones que han decidit respondre les preguntes que es fan.