dimarts, 29 de novembre del 2011

Impressions romanes

Després d'haver passat mig dia a Roma i caminat moltíssim pels seus carrers, anit no tenia esma per fer una crònica com cal, que deixo per a un altre dia. Vaig escriure només algunes reflexions i impressions sobre aquesta ciutat tan especial, que feia bastants anys que no visitava. Però estava tan esgotada, que ni em vaig adonar que no havia premut el botó "Publica". Ho faig ara:
  • És una casualitat que el meu hotel es trobi a costat de la via Panisperna, de la qual vaig parlar en aquest bloc recentment, tot recordant el grup de joves físics liderats per Enrico Fermi, que eren coneguts com "i ragazzi di via Panisperna". No me'n vaig adonar fins que vaig mirar en el mapa de Roma els detalls de la localització. Jo el volia que no fos gaire lluny de l'Estació Termini.
  • No recordava que el trànsit, a Roma, és gairebé tan caòtic com a Nàpols. Travessar el carrer a peu, encara que sigui en un pas zebra, és una heroïcitat. M'entraven ganes de fer-ho amb els ulls tancats per no veure els cotxes i motos que no s'aturaven, sinó que es desviaven per passar-me pel davant o pel darrere.
  • No recordava que pel centre de Roma hi ha molts carrers sense voreres i que, encara que siguin estrets, els cotxes i motos passen fregant-te i a tota pastilla.
  • No recordava --o potser sí-- que, a Roma a cada passa que fas et trobes de cara amb alguna cosa que val la pena observar: restes romanes, palaus més recents, esglésies (quantes n'hi deu haver?), fonts, estàtues...
  • No recordava --o potser sí-- que a Roma --i bona part d'Itàlia-- dinen i sopen molt d'hora i quan he sortit a dinar les trattorie i pizzerie del barri ja havien tancat la cuina.
  • No m'ha estranyat, perquè ja és normal per tot Europa, veure la barreja d'ètnies que hi ha ara a Roma.
I ara surto a veure un cop més llocs coneguts i a explorar-ne d'altres que no conec.

dimecres, 23 de novembre del 2011

Sobre Lynn Margulis / About Lynn Margulis

(Updated on January 29, 2024 / Actualitzat el 29 de gener de 2024 / Actualizado el 29 de enero de 2024)

Introduction
In this post, I have gathered tributes to Lynn Margulis (1938-2011) published after her death on November 22, 2011, as well as other previous texts and articles by her (those available at the Internet) or about her, rescued from the Internet. They are classified by language: English, Catalan, Spanish, and Others. I have not included short notes (just a few lines) neither texts that come from press agencies or are cut & paste versions of others published elsewhere. If you have found some tribute that is missing in this list, please let me know leaving the URL in a comment or sending a direct message to my twitter account (@lectoracorrent). I will add it at the next updating.

Introducció
En aquesta entrada he anat fent un recull de comentaris i textos publicats després de la mort de Lynn Margulis i també articles anteriors seus (els que es troben disponibles a Internet) o sobre ella rescatats d'Internet. Estan classificats segons la llengua: anglès, català, espanyol i d'altres. No hi incloc notes que només són dues o tres línies ni alguns textos que he vist repetits per molts llocs i que procedien d'alguna agència de premsa o que eren una còpia d'un altre article. Si en trobeu algun escrit que no és en aquest llistat i penseu que caldria incloure'l, deixeu-me'n l'enllaç en un comentari aquí o en un missatge directe a twitter (@lectoracorrent), si us plau. L'afegiré la propera vegada que actualitzi el llistat.

Introducción
En esta entrada del blog he ido reuniendo comentarios y textos publicados después del fallecimiento de Lynn Margulis, el 22 de noviembre de 2011 y también artículos anteriores, suyos (los que están disponibles en Internet) o sobre ella, rescatados de Internet. Están clasificados según la lengua: inglés, catalán, español y otras. No incluyo notas que solo son dos o tres línias ni algunos textos que he visto repetidos por muchos sitios y que procedían de alguna agencia de prensa o que eran una copia de otro artículo. Si encontráis algún texto que no se encuentre en este listado y creéis que convendría incluirlo, os ruego que me indiquéis el enlace en un comentario de esta entrada o que me enviéis un mensaje directo a twitter (@lectoracorrent). Lo añadiré la próxima vez que actualice el listado.

In English / En anglès / En inglés:

En català / In Catalan / En catalán:

En español / In Spanish / En espanyol:

In other languages / En altres llèngües / En otras lenguas:

 

Vídeos o audios / Video or audio:

       

      Articles de Lynn Margulis disponibles a Internet (Articles by Lynn Margulis available at the Internet):