diumenge, 11 de novembre del 2012

Un any sense Lynn Margulis

El 22 de novembre farà un any que va morir la biòloga nord-americana Lynn Margulis. Per recordar-la, demà i demà passat (12 i 13 de novembre 2012) se celebra a Madrid el simposi internacional "Evolución por cooperación. La obra de Lynn Margulis (1938-2011)" Està organitzat per la Fundación Ramón Areces, amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Catalans. En copio un parell de paràgrafs de la presentació:
Desde los tiempos de Darwin, la evolución se ha considerado una carrera en la que las especies compiten para mantener sus puestos, lo que luego se llamó el principio de la Reina Roja (por la carrera de ese personaje en el libro de Lewis Carroll). Según dicho principio, el engaño y las trampas no solo estarían permitidos, sino que serían recomendables para obtener mejores resultados. A Darwin le desconcertaba el comportamiento altruista, que aparentemente contradecía su teoría de la evolución por la supervivencia de los más adaptados. Sin embargo, la bióloga estadounidense Lynn Margulis (1938-2011) vio la evolución como una carrera en la que los organismos que llegaban más lejos no eran los que luchaban contra otros y usaban el engaño, sino los que cooperaban para un fin común. Mostró la cara amable de la evolución, la de un mundo que ha progresado gracias a la cooperación y al altruismo.

Lynn Margulis falleció el 22 de noviembre de 2011. Este simposio le rendirá un homenaje al cumplirse el primer aniversario de su muerte, y lo hará presentando los últimos avances en diversos temas relacionados con su trabajo. Lynn Margulis tenía una visión panóptica de la ciencia y participaba en proyectos que enlazaban la microbiología con otros campos, ya que sus ideas iban desde el estudio del origen y la evolución temprana de la vida, la vida en ambientes extremos, las relaciones simbióticas o la búsqueda de vida extraterrestre, hasta temas ambientales o sobre la difusión de la ciencia al público general.
A mi m'han convidat a parlar de la comunicació de la ciència, una cosa que feia molt bé Lynn Margulis. Sabia despertar l'interès en tota mena de públic. Les seves classes i seminaris eren sempre plens i omplia també de gom a gom les sales de conferències. Els seus llibres tenien també l'èxit assegurat. Com que el simposi no tracta només de Lynn Margulis, sinó de temes relacionats amb el seu treball, no em limitaré a descriure la seva tasca com a comunicadora, parlaré una mica de la divulgació i de la comprensió pública de la ciència.

La meva contribució es titula "The public understanding of science: the Möbius strip of knowledge" (La comprensió pública de la ciència: la cinta de Möbius del coneixement). La referència a la cinta de Möbius és una comparació entre aquesta cinta, que té una única cara, i la comunicació de la ciència. La cinta de Möbius sembla que tingui dues cares, però si agafeu un llapis i comenceu a dibuixar una línia en un punt de la cinta i aneu seguint acabareu en el mateix punt que vau començar. La comunicació de la ciència sembla que tingui dues grans categories: la comunicació a la comunitat científica mitjançant articles publicats en revistes especialitzades i la comunicació a un públic general, allò que coneixem com a divulgació. Tanmateix, en el fons la dicotomia no existeix. Les diferències són només en el format, no en el contingut. De fet, les revistes científiques van començar com a un mitjà per comunicar la ciència a la gent del carrer. Els articles de les primeres revistes semblaven més aviat articles de divulgació i no solien contenir descripcions detallades dels experiments que referien.

Un gran canvi en l'apropament a un públic general el va fer Galileu quan va publicar les seves teories en italià en comptes de fer-ho en llatí, que era la llengua de la ciència, com ara ho és l'anglès. Es diu que amb aquest científic va començar la divulgació científica. Lynn Margulis va destacar en el món de la ciència per les seves idees innovadores. I aquestes idees va saber comunicar-les també al gran públic en obres de divulgació entre els quals Microcosmos, ¿Qué és la vida? i Els orígens de la vida. Quan preguntaven a Lynn Margulis nena què volia ser de gran, ella deia que exploradora i escriptora. Va ser les dues coses: va explorar el món microscòpic i allò que hi va descobrir va sabe-ho explicar molt bé en els seus llibres.

Entre els participants al simposi, hi ha una altra gran científica en el món de la microbiologia: Rita Colwell. Però parlar d'ella mereix una nova entrada en el bloc. Per avui n'hi ha prou