dijous, 16 de juny de 2011

Infiltrats? El debat està servit

Com milers de persones, jo també he vist el vídeo de Youtube titulat "Qui són els violents?"El vaig veure ahir al vespre i avui, quan he volgut tornar a veure'l per analitzar-lo amb calma, sortia una nota que deia que era un vídeo privat. Però la Cris Pagès m'ha enviat un nou enllaçde Youtube, on el vídeo torna a ser visible. Diversos comentaris del vídeo deien que l'havien censurat, però una nota diu: "El video no ha sido censurado, sino marcado como Privado por el propio usuario, Muchas gracias por subirlo de nuevo".

Karma Peiró, com a bona periodista, analitza els fets de manera objectiva en el seu bloc i parla del debat que el vídeo ha generat en les redaccions dels mitjans. En llegir el que ha escrit, m'he sentit identificada en les seves paraules. Per tant em remeto a la seva entrada del bloc "El vídeo de la violència #aixino #acampadabcn". Només hi afegiré algunes idees que em venen al cap després de tornar a veure el vídeo.

 El vídeo té una narració escrita, com si fossin subtítols que expliquen el que va passant. Diu que arriben a les 7 am (suposo que es refereix a qui filma i qui l'acompanyi), que no es percep cap signe d'agressivitat i que de cop un grup de manifestants provoca aldarulls i la policia reacciona amb càrregues. En l'escena següent, el càmera enfoca la policia --a costat d'uns edificis roses--, i de sobte gira la càmera cap a l'altre vorera, mentre una veu de noia demana al càmera que enfoqui uns nois en aquell costat del carrer, li demana que se'ls vegi la cara i diu que porten pinganillo. Una noia que està amb els del pinganillo parla per un mòbil.

La narració del vídeo diu que "els 'manifestants' violents se separen clarament de la resta de manifestants pacífics i fan pinya entre ells", Mentrestant, els manifestants pacífics --segons la narració--, que s'han adonat de la presència d'aquell grupet els van escridassant . Els diuen coses com ara "confidentes", "esclavos", "hijos de puta" i una frase que em sembla que era "secreta, idiota, te crees que no se nota" (això no ho diu la narració, és del so original del vídeo). Finalment, un grup de policies uniformats s'apropen i s'enduen, protegint-los, els que el vídeo anomena "'manifestants' violents".

El vídeo acaba amb una pregunta a la pantalla: "Qui són els manifestants violents?" Imaginem-nos el vídeo sense lletres, només amb el so original. Arribaríem a la conclusió que aquells nois van ser els violents de la manifestació? Jo, no. Pensaria que són infiltrats de la policia i que, quan els manifestants que hi són per convicció pròpia s'ho ensumen, els esbronquen i alguns d'ells, amb una violència verbal contundent.

Com indica la Karma Peiró en el seu bloc, el vídeo no mostra en cap moment aquells nois actuant de manera violenta. Podem suposar-ho i imaginar-nos-ho, però el periodisme no es basa --o no s'hauria de basar-- en suposicions, sinó en fets contrastables i contrastats. Per tant, sembla lògic que els mitjans de comunicació no l'hagin passat ni informat de la presència d'aquests suposats violents. Per altra banda, però, l'enorme difusió del vídeo, l'existència del vídeo i la polèmica que ha generat ja em sembla una notícia que potser si que valdria la pena que els mitjans reflectissin.

Independentment de la presència de policia infiltrada entre els manifestants --per a mi, la hipòtesi més plausible--, i del fets que fossin o no violents --això el vídeo no ho demostra-- hi ha un fet que és inqüestionable: la finalitat de la convocatòria era impedir que el dia 15 se celebrés el ple del Parlament en què s'havia de tractar dels pressupostos. Els indignats estan descontents amb la democràcia actual i diuen que en volen una altra, la que anomenen "real". I diuen que no se senten representats pels polítics actuals. Creuen potser que ells sí que representen la població i que per això poden impedir el lliure desenvolupament de les activitats de les institucions? Com vaig escriure ahir: "no és això, companys, no és això".

#joambelparlament

Entrades relacionades:
- No és això, companys, no és això (15.06.2011)
- La batalla d'en Puig (27.05.2011)
- Més sobre l'acampada (22.05.2011)
- Amb Nadia a la plaça de Catalunya (20.05.2011)
- L'#acampadabcn (19.05.2011)

4 comentaris:

Júlia ha dit...

Es trist que aquells que ens avisen de que no ens deixem manipular ens vulguin manipular igualment. La gran diferència és que si em vull queixar del senyor Puig o del senyor Mas sé qui són mentre que 'el moviment' és quelcom boirós i inconcret, em sembla una diferència de gruix important.

La lectora corrent ha dit...

Júlia, la teva apreciació és molt encertada. Què són els indignats els democraciarealya o com es vulguin anomenar? El fet que els "indignats" no tinguin un líder pot ser molt bonic com a ideologia, però els projectes necessiten líders, tant per als moments bons com per als dolents. I una cosa m'ha cridat l'atenció en el vídeo: per què els insults i les imprecacions dels indignats als suposats infiltrats les fan en castellà?

Anònim ha dit...

Està clar que el vídeo no mostra clarament que han fet aquests individus amb anterioritat. Tampoc mostra que passa després amb ells. També podríem dir que la policia els està detenint, però a mi no m'ho semble.

Ara bé, anant als fets, jo no tinc l'orella molt fina, a veure si algú m'ajuda a reconstruir el diàleg:

Min: 1:11
Noia1: Camara, pots enfocar aquells ... estan distorsionant molt, al menys ...
Noia2: Estan distorsionant molt.
Camera: Els que estan animanat?
Noia1: Els que estan al porxo, saps?
Noia2: Porten pinganillo i estan...
Noia1: Almenys que se'ls hi vegi la cara.
Camera: Aquells d'allà?
Noies: Si.
Un altre: ... un moment sin gravar?
Min: 1:29

Llàstima que no els poguem preguntar que entenen per distorcionant.

Potser entre tots podem construir el diàleg... i opinar amb fonaments.

La lectora corrent ha dit...

Anònim, amb el xivarri que hi ha, costa d'entendre el que diuen, excepte els crits.

Per cert, si no fos per la noia que demana al càmera que enfoqui el grup, l'escena hauria pogut passar a costat del Retiro, en comptes de la Ciutadella: tothom parla en castellà i quan els insulten també ho fan en castellà.