dimarts, 17 de novembre del 2009

Ciència al mercat



Un any més, les dones del districte de Les Corts de Barcelona celebrem la Setmana de la Ciència al mercat del barri. Dijous 19 de novembre, a les 10.30 i a les 12.00 es faran sengles tallers de cuina a partir d'un tema científic.

Normalment es tria per a aquesta activitat algun dels temes que al llarg de l'any han rebut una dedicació especial per tot el món. Per exemple, el 2005 va ser l'Any de la Física i es van tractar aspectes de la física en la preparació dels aliments. El 2008 era l'Any Internacional de la Patata i el taller va dedicar-se als aspectes nutritius de la patata. Enguany era una mica difícil, any de l'Astronomia, del Goril·la, Monturiol, Darwin...

Al final, vàrem triar Darwin, tot i que de manera indirecta. Què és menjava a ca'ls Darwin? Era aquella cuina molt diferent de la nostra? Els ingredients que s'hi feien servir eren adequats? Dijous, 19 de novembre, Montserrat Illan i Imma Palma, professores del Departament de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona, prepararan, a la vista del públic, algunes receptes adaptades del llibre de receptes d'Emma Darwin. Després, les persones assistents podran tastar els plats preparats (un tast només, no us penséssiu; no es tracta de fer un àpat) i endur-se'n les receptes per si els volen fer a casa.

Els plats que han triat: delícies d'arròs amb bolets i parmesà, daus de pollastere amb sala d'api, i pa dolç de gingebre i fruita dessecada.

Les dades: 19 de novembre 2009, 10.30 i 12.00. Mercat de les Corts (Travessera de les Corts, 215, Barcelona). Metro: línia 3 (Les Corts). Autobusos amb parades properes: 15, 43, 59, 70, 72, 75.

4 comentaris:

Magda ha dit...

O sigui aquest dijous que vé. Saps si s'ha de fer inscripció prèvia?

Ja he vist que tu tens el llibre de les seves receptes, molt bé!

La lectora corrent ha dit...

Sí, Magda, es fa aquesta setmana, dins del mercat (en la part que toca al carrer de Les Corts, on hi ha una espai ampli per poder fer-hi activitats) i qui vol s'atura a mirar i seguir les explicacions.... i tastar al final :-)

Els primers anys calia fer-ho al carrer, a l'entrada del mercat. Si feia bon temps, ja anava bé, però si el temps no acompanyava era una llauna. El 2007 van renovar el mercat i va quedar aquell espai lliure on es farà dijous per segona vegada.

Assur ha dit...

Em va agrdar molt haver-te conegut, Mercè, i vull deixar constància per escrit de la magnífica feina divulgativa que dueu a terme. Al mes de desembre tindré vacances i faré -no ho dubtis- alguna de les receptes que tan bé van explicar les dues noies (ho sento però no en recordo el nom) que es van posar davant els fogons, i la (o les) penjaré al meu blog... Les receptes i no pas les noies, eh?... ;)

La lectora corrent ha dit...

Gràcies pels teus comentaris, Assur; va ser un plaer saludar-te.

Les "noies" que esmentes, són dues professores de nutrició de la Universitat de Barcelona, i treballen molt ben coordinades. Mentre una --Imma Palma-- és davant dels fogons, l'altra --Montse Illan-- va fent les explicacions, sobre aspectes científics relacionats amb els plats que s'estan preparant.

L'objectiu d'aquests tallers que es fan durant la Setmana de la Ciència és mostra la cuina com allò que és: un laboratori on tradicionalment les dones --ara també molts homes-- han anat fent experiments. I és que preparar un plat de cuina és fer un experiment: repetim allò que algú ha fet abans i ho hem après a través dels llibres de cuina o de la transmissió oral, d'acord a unes instruccions.

Moltes vegades, a la cuina, fem experiments nous: canviem algun ingredient d'un plat, en modifiquem les quantitats, adoptem un altre recipient, fem servir una font de calor diferent (cuina o forn de gas o electrics, microones, llenya, etc.), etc.

Espero que facis algun dels plats d'Emma Darwin i ens n'expliquis el resultat. Per cert, les delícies d'arròs amb ceps i parmesà em van semblar delicioses.