diumenge, 10 de maig del 2009

Den exemplariske stadsplaneraren i Barcelona

"Den exemplariske stadsplaneraren i Barcelona" és el títol d'un article que el periodista i il·lustrador suec Kaianders Sempler va dedicar a Ildefons Cerdà el 13 d'agost de 2008 a la revista NY Teknik, de ciència i tecnologia. Sempler va ser a Barcelona unes setmanes abans, amb motiu de l'European Science Open Forum (ESOF 2008), aquesta mena de congrés, fira i mostra de ciència europea, que va posar a l'abast dels professionals del periodisme científic una munió de temes en àmbits molt diversos de la ciència i de la tecnologia.

Samplers, a més de trobar inspiració per als seus articles a l'ESOF, el va trobar a la mateixa ciutat i al cap d'unes setmanes, avançant-se a les celebracións d'enguany del centenari del Pla Cerdà, va retre el seu homenatge a Ildefons Cerdà amb l'article esmentat, que acompanya d'algunes fotografies i un divertida il·lustració que mostra Cerdà dibuixant el seu pla urbanístic. Quan al març vaig veure Sempler a l'assamblea de l'EUSJA (ell hi representava l'Associació Sueca de Periodisme Científic i jo l'Associació Catalana de Comunicació Científica), em va explicar que havia fet aquest article arran de la seva estada a Barcelona. Pocs dies després me'n va fer arribar una còpia, juntament amb un calendari del 2009, en què cada mes inclou una il·lustració seva d'una vista d'algunes de les ciutats que ha visitat. M'ha cridat l'atenció un dibuix dedicat a Barcelona, en què es veu un angle de la plaça de Catalunya ple de banderes catalanes, una de la Unió Europea, una altra de la ciutat i fins i tot hi ha dibuixat una estelada en el lateral d'una furgoneta de la qual estan descarregant més banderes. A primera vista, fa l'efecte que es tracti d'una manifestació.

Encara que no s'entengui el suec, val la pena donar un cop d'ull a la versió digital de l'article, com també als molts dibuixos seus que es poden veure per Internet. Només cal escriure el seu nom a google imatges. Es una llàstima, però, que no hi hagi la que he esmentat de Barcelona. Li preguntaré si la té posada en algun lloc d'Internet.

3 comentaris:

Met ha dit...

L'eixample no passa desaparcebut per a ningú.
Fins i tot pels guiris de "xancleta-low cost-weekend-sangria" se n'adonen quan han de trobar la Rambla i els típics baretos irlandesos per emborrataxr-se amb el barret mexicà.
L'ortogonalitat i octogonalitat de l'Eixample xoca amb la massa compacta de la Ciutat vella.
Celebro que Cerdà vagi sent anomenat més enllà de casa nostra, i vejam si aconsegueixes que pengi la foto que comentes... El fet que hi apereguin estelades ja mostra que coneix la situació del país.

Josep M. Maya ha dit...

Sempre m'he preguntat perquè Cerdà no té el reconeixement públic que es mereix. Encara que la resposta sembla òbvia: era –federalista, republicà, liberal...– massa avançat per al seu temps (i el nostre). Esperem que aquest centenari li serveixi de reconeixement pòstum.

Una vegada més, gràcies per descobrir-me a (Kaianders Sempler) un autor interessant.

La lectora corrent ha dit...

Met, ahir vaig escriure a Kaianders Sempler preguntant-li si tenia el dibuix de la plaça Catalunya a internet o, si no l'hi té,- si em dona permís per publicar-lo en el meu bloc.

I sí, JM Maya,Sempler és un personatge molt interessant. El fet que sigui d'un país amb una llengua minoritària a Europa potser fa que no sigui molt conegut fora. De tota manera, si bé no entenem els seus textos, si que podem entendre'n els dibuixos.