dilluns, 14 de març del 2005

Els astrònoms es revolten

Aquesta setmana passada, el defensor del lector d'El País va tenir molta feina amb els correus de protesta que li van enviar una dotzena de professionals de l'astronomia i l'astrofísica en relació a uns titular apareguts l'anterior diumenge (6.03.2005) a la revista dominical i a la coberta del mateix diari.

S'anunciava un reportatge titulat "Cazadores de planetas", i el subtítol deia: "Astrólogos que rastrean el universo en busca de mundos desconocidos" (les negretes són meves). És bastant freqüent aquesta confusió entre una ciència (l'astronomia) i el que no passa de ser un entreteniment (l'astrologia), malgrat que hi hagi qui s'ho prengui molt seriosament i qui n'ha fet una manera de guanyar-se les garrofes i de vegades moltes més coses. Però és inadmisible que un diari seriós com pretén ser-ho El País cometi aquest error.

El cas és que el defensor del lector, tot i estar molt familiaritzat amb el món de la ciència i la tecnologia pel seu treball d'anys en el diari en seccions dedicades a aquest àmbit del coneixement, es limita a transcriure les queixes d'alguns dels astrònoms que li han escrit i acaba dient: "Vale la pena pues esmerarse en evitar que la astrología y los astrólogos signa medrando." Però no diu, com sol fer davant d'altres queixes dels lectors, l'explicació que li han donat els responsables dels titulars, si és que li n'han donat alguna i si és que el ens n'ha demanat, d'explicacions, que potser no ho hagi fet.