dimecres, 4 de gener del 2012

Edison, l'elefanta Topsy i la cadira elèctrica

El 4 de gener de 1903 es va dur a terme a Nova York una execució per electrocució molt especial. El subjecte de l'execució era Topsy, una elefanta de Luna Park, el parc d'atraccions de Coney Island, a Nova York (per cert, encara que el seu nom digui "Island", no és una illa, sinó una península). I el botxí va ser el famós inventor nord-americà Thomas Alva Edison. Als Estats Units, feia alguns anys que s'havia començat a fer servir la cadira elèctrica per matar els condemnats a mort,

La causa que Topsy fos condemnada a mort va ser que l'elefanta havia matat tres homes: dos guardians quan "treballava" a Texas i un altre ja a Coney Island, el 1902. El darrer va voler gastar una broma a Topsy i va oferir-li, per menjar, una cigarreta encesa. L'elefanta va enfadar-se molt, va enlairar el "bromista" amb la trompa i el va rebotir contra el terra, on va quedar mort. Es va pensar de penjar-la, com s'havia fet ja amb Big Mary, una altra elefanta condemnada a mort anteriorment. Però després d'aquella execució s'havia fundat una societat protectora d'animals i va actuar com a grup de pressió per impedir que s'apliqués a Topsy una mort tan cruel.

Aleshores és quan entra en escena Edison, que suggereix que Topsy sigui electrocutada. Segons s'explica, allò que va moure Edison a fer aquest suggeriment no va ser pas la compassió que pogués sentir per Topsy, sinó l'enemistat i rivalitat que mantenia amb un altre inventor que durant un temps havia treballat en una empresa d'Edison: Nikola Tesla un enginyer d'origen serbi que va desenvolupar el corrent altern, mentre que Edison feia servir corrent continu.  (Història d'aquesta rivalitat: aquí.)

Edison afirmava que el corrent altern era molt perillós i va voler provar-ho mostrant com podia, en uns segons, matar un animal tan gran com aquella elefanta. Hauria estat una mica difícil construir una cadira elèctrica per a Topsy i encara més aconseguir que ella accedís a seure-hi. Aleshores van construir una plataforma elèctrica sobre la qual van fer col·locar Topsy i la van lligar amb cadenes perquè no pogués marxar. L'execució va tenir lloc davant d'unes mil cinc-centes persones i la mort de Topsy va ser instantània.

Aquest vídeo explica la història (en francès), amb moltes fotografies i inclou, a partir del minut 3.35, una pel·lícula de l'execució que va filmar el mateix Edison per mostrar després la perillositat del corrent altern:


Topsy elephant electrocute en 1903 aux USA 



2 comentaris:

Clidice ha dit...

Malgrat que la contextualització és imprescindible, costa molt d'empassar. Perquè la crueldat actual no ens anestesia, sortosament.

Lectora corrent ha dit...

Clídice, malgrat les barbaritats que encara fan els humans, en alguns aspectes, un segle --i menys i tot-- es nota molt.