dijous, 24 de gener del 2013

Què és un envàs per als de "envàs on vas"?

Fa pocs dies vaig comprar unes quantes plantes en un floristeria. Venia en uns testos de plàstic petits i, un cop a casa, vaig trasplantar-les a una jardinera. El problema va sorgir després, a l'hora de desempallegar-me dels testos. Fa uns mesos, els hauria llençat sense pensar-m'hi gaire al contenidor groc, Però aquest dia no sabia què fer. Segons les noies de l'anunci "envàs on vas?", amb què ens estan bombardejant les darreres setmanes, hi ha moltes coses que, encara que siguin de plàstic o de metall, si no són envasos, no van al contenidor groc.

Per estar segura que feia les coses com cal, vaig buscar la definició de la paraula 'envàs' en el Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, que és diccionari normatiu del català. Hi diu això:
m. [LC] [ECT] [ED] Envasament .
m. [LC] [ECT] [ED] Recipient dins el qual es posen productes, generalment articles de comerç, per transportar-los o conservar-los.
La primera accepció fa referència a l'acció d'envasar i no és aplicable a un test ni als objectes de què parlen les Mamzelles en l'anunci. Vejam si la segona definició escau al test. És un recipient? Si, sense cap dubte. S'hi posen productes? Un altre 'sí': s'hi posen plantes, producte d'un centre de jardineria. Un article de comerç? I tant! vaig comprar les plantes en una floristeria. Per transportar-los o conservar-los? Sí, són els recipients on van venir les meves plantes i hauria pogut conservar-les dins encara algunes setmanes abans de trasplantar-les.

Ja segura d'on havien d'anar els testos, vaig fer cap al contenidor groc més proper i, quan em disposava a llençar-los-hi, va passar pel davant un guàrdia urbà que em va dir:
--Alto!, què feu? No sabeu que els testos no es poden llençar al contenidor groc?
--Jo em pensava que eren envasos --vaig respondre-li-- i per això he vingut aquí. Si fins i tot vaig buscar la definició d'envàs al diccionari.
--Al diccionari? Deixeu estar el diccionari i consulteu la pàgina web de l'envàs on vas per saber què heu de fer amb els vostres trastos i les vostres deixalles. Vinga, torneu a casa a consultar-ho i no llenceu mai més res sense estar segura que ho feu al lloc adequat.

Vaig tornar a casa i, després de deixar els testos en el recipient que tenim per a la brossa del contenidor groc, vaig engegar l'ordinador i em vaig connectar a Internet. El web de l'envàs on vas, en realitat es diu "vullreciclar", nom que no em sembla massa encertat perquè, si volgués reciclar jo mateixa els testos, no els llençaria a cap contenidor, sinó que me'ls quedaria per convertir-los en algun altre objecte. Per exemple, com que són petitons, els podria fer servir per posar-hi pinyols d'oliva, per guardar els alls a la cuina, o els clips en el despatx. Però, ja tinc altres recipients amb aquestes finalitats i per això em volia desfer dels testos.

Tornant al web, no és pas fàcil esbrinar què has de fer amb cada cosa. Quan hi entres, comencen a caure per la pantalla els objectes més variats i, un cop ha caigut tot, queda al mig una cosa que em pensava que era un pera, però deu ser un bossa d'escombraries perquè té les dues tires per tancar-la. I damunt de la pera/bossa, hi diu "AIXÒ ON VA?". Tres boletes a la pantalla porten per títol "escenari", "residu" i "color". A "escenari", surten diferents llocs de la casa, però no s'hi veu cap balcó o terrassa amb plantes; per tant, he intentat passar a un dels altres dos, però no és fàcil, perquè si cliqueu la fletxa de marxa enrere per tornar a la pàgina, us enviarà al web que havíeu visitat abans d'entrar a l'"envàsonvas-vullreciclar". Després de tornar a veure l'escena de  les coses que cauen per la pantalla, he clicat l'enllaç "residus". En un angle de la pantalla es veien unes herbes i plantes i una flor en un test i he pensat que ja ho tenia. Doncs no!, allà només explica què fer amb les plantes, però no diu res del test.

He hagut de veure per tercera vegada les coses que queien per la pantalla i aleshores he clicat damunt de "color", i m'han sortit els diversos contenidors que hi ha per a cada tipus de brossa o deixalles, però tampoc no n'he tret l'entrellat. Hi havia un dibuix que tenia la mateixa forma que els testos, però eren gots de plàstic. Per cert, en una de les coses on es pot clicar, no podia imaginar-me què representava i, en posar-hi el cursor al damunt, es llegeix "safata d'aliments malmesos". Què es deu haver de fer amb les safates dels aliments que no s'han malmès?

Finalment m'he adonat que havia estat perdent el temps, perquè a la part superior dreta de la pantalla hi ha un cercador on escrius el nom de l'objecte o tipus de brossa de què et vols desempallegar i et diu on ha d'anar. Doncs bé, m'indica que he de llençar el test a la deixalleria o a la "Fracció resta". O sigui, que el guàrdia tenia raó. Però, en què quedem? No diuen aquelles noies que si "ets de plàstic i ets envàs al groc tu vas"? O potser el web només fa referència als testos de terrissa?

Com que vull ser respectuosa amb el medi i contribuir com cal al reciclatge, però estic feta un embolic, he pres una decisió que crec que resoldrà el meu problema. Taparé el forat que tenen els testos de plàstic per la part inferior i els propers dies els faré servir de gots d'usar i tirar. I com que els gots de plàstic sé segur que van al contenidor groc, ja els hi podré llençar sense remordiments. I pobre del guàrdia que em torni a dir res!

14 comentaris:

Ofelia ha dit...

Bona solució! Justament ahir em va passar una cosa similar amb un tetera. Al punt verd no me la van voler perquè "la ceràmica va al rebuig". Ara, aprofitant el teu enllaç he mirat de buscar "tetera" i no hi ha hagut resposta. S'ha de posar ceràmica... Tot és molt confús.

Clidice ha dit...

La campanya aquesta és deplorable. Tanmateix no diuen res que no s'hagi dit en campanyes anteriors. O sigui que realment, no tot el plàstic va al groc. Què està malament i que això es fa per calers? És clar. El mal és que si el ciutadà ho fa, no sap que, després se'l penalitza a l'hora d'entrar els camions a planta, perquè se li cobra més per tona quan hi ha el que en diuen "impropis". Vaja, que, tranquil·lament, per exemple, en el cas de la fracció orgànica, pots passar, d'un dia per l'altre, a pagar de 46 euros/tona, 51 euros/tona, només perquè els veïns -que després es queixaran del preu de la taxa- han decidit no reciclar correctament. Estem atrapats i amb les informacions que s'estan donant, tan per part del govern com per part dels qui li fan la contra, provoquem que la gent desisteixi de reciclar, amb el consegüent perjudici per a tots.

Salutacions :)

anna ha dit...

Sí que és un lio tot plegat!
I només un apunt; això que dius de fer servir el test per altres usos (com per gots o posa-monedes) crec que se'n diu "reutilitzar". El terme "reciclar" implica una "transformació" del material per fer-ne altres objectes.

Anònim ha dit...

de debó que et va dir això un guardia urbà????
ANA

fra miquel ha dit...

Pels que fan i paguen la campanya, un envàs és aquell "objecte" pel que ells paguen la taxa de reciclatge.
El que volen és no pagar el reciclatge dels "impropis". I al meu entendre, el que provoquen és més desconcert i com a conseqüència, que llancem coses reciclables al rebuig.
Tot plegat és un despropòsit. El que hauriem de fer és com a altres països que ja s'han adonat que lo dels contenidors pels envasos no funciona. El que fan, per exemple a Alemanya és que quan compres algun producte envasat, una ampolla d'aigua, una llauna... pagues un dipòsit que tan sols se't torna si tu retornes aquell envàs un cop l'has utilitzat. Els contenidors, verd i grog segueixen funcionant, però, per a altres objectes de plàstic, metall o vidre.
D'aquesta manera es recicla molt més que no pas amb el "envasonvas"
Abraçada

fra miquel ha dit...

Aquí ho expliquen molt bé:

http://www.lavanguardia.com/encatala/20130120/54362117110/reciclo-i-cobro.html

B7s

Mercè Piqueras ha dit...

Ofèlia, ens hem de posar a pensar: la tetera és un envàs? Potser sí que si pot considerar, però "com que no ets de plàstic, encara que siguis envàs, al groc no vas". 8-)

Mercè Piqueras ha dit...

Clídice, jo estic feta un embolic, perquè fa un parell de mesos, en el punt verd que ve cada dijous davant de casa no em va voler uns penjadors de plàstic i van dir que anaven al rebuig general, però fa uns dies vaig llegir que han d'anar al punt verd. En què quedem? O potser han canviat el criteri fa poques setmanes?

Mercè Piqueras ha dit...

Anna, el DIEC diu que reciclar és "Renovar (un material, un objecte usat), per tal que pugui ésser utilitzat de nou." I si li pinto unes floretes? O si en un test de plastic més gran li faig dos forats per on passar un cordill i poder-lo penjar a l'estenedor i el faig servir per guardar-hi les agulles d'estendre, hauré reciclat?

Mercè Piqueras ha dit...

ANA, una mica d'imaginació mai no ve malament. 8-)

Mercè Piqueras ha dit...

Fra Miquel, gràcies per l'enllaç. Això que fan a Alemanya s'havia fet aquí fins fa unes dècades amb els envasos de vidre. Fins i tot quan ja hi havia grans superfícies com el Carrefour, hi havia uns llocs on, abans d'entrar al súper, et donaven un val per l'import dels envasos que havies retornat i després t'ho descomptaven de la compra que feies.

fra miquel ha dit...

Si, ho recordo. Doncs hauriem d'anar tornant a aquelles pràctiques, però també amb llaunes i ampolles de plàstic.
Abraçada

anna ha dit...

Normalment faig cas del DIEC, però en alguns termes (sobretot tècnics) s'ha de vigilar. Mira la Viquipèdia (no sempre fiable, però a vegades s'explica bé): http://ca.wikipedia.org/wiki/Llei_de_les_tres_R
Les 3R. En aquest cas, dibuixar floretes o penjar un cordill a un test seria reutilitzar. El terme "reciclar" implica tornar a entrar al procés de producció o "transformació del material".
En fi, no sé.

Rafael Díaz ha dit...

Hola Mercè,
Aquesta campanya crec que ens fa pensar a tots una mica, que no és el que pretenia. Ara sembla que hi tornen. A mi em va passar alguna cosa semblant, el meu bloc es diu Envàs on vas i parlo d'un recollidor.
http://envasonvas.blogspot.com.es/2013/11/el-recollidor.html