dimarts, 17 de gener del 2012

Senyalització adient

Surten del metro a l'estació de Les Corts de la línia 3. Es posen a mirar a un costat i altre, com si busquessin algun punt d'orientació. N'hi ha que despleguen un mapa i intenten orientar-se. Si van en grup, pots sentir-los com intenten decidir en quina direcció aniran. Finalment potser s'adrecen a algú que passi pel seu costat en aquell moment i els pregunten: "Camp Nou?" Pot haver-hi alguna variació: "Barça stadium?", "¿el campo del Barça?"... i la pregunta pot anar acompanyada d'algunes paraules de cortesia com ara please, per favore, por favor, Bitten, s'il vous plait...


És una escena familiar per a les persones que habitualment agafem el metro en aquesta estació o hi passem caminant al costat. De vegades, quan veig un grupet amb aspecte de turistes, que miren a un costat i altre o consulten un mapa, jo mateixa els pregunto si busquen el Camp Nou, Quan m'ho confirmen --fins ara no m'he equivocat mai-- els indico en quina direcció han d'anar.

Fa anys, en el barri van començar a col·locar uns cartells per a vianants que indiquen en quina direcció es troben determinats equipaments; per exemple, prop d'uns grans magatzems, hi ha un cartell que indica per on anar caminant al mercat de Les Corts. Però potser perquè el Camp Nou no és un equipament municipal, no van creure necessari indicar per on s'hi va.

Fa un parell de dies, després que hagués d'informar uns quants grups de turistes per on anar al camp del Barça, vaig enviar una piulada de Twitter a l'alcalde de Barcelona explicant-ho (explicant-ho tan sintèticament com ho permet la llargada màxima dels missatges de Twitter). Ja sé que ell no veu directament les piulades que se li envien ni que tampoc és ell qui les respon ell. Però si més no, sempre que li he enviat un missatge m'han respost.

El negre twitter de Xavier Trias em va indicar una adreça d'Internet per fer la meva queixa i el meu suggeriment que hi posin un senyal indicador. Per una banda, agraeixo la rapidesa amb què m'han respost. Tanmateix, la resposta rebuda m'ha decebut. em diuen això (les negretes són meves i el codi l'he eliminat):

Benvolguda ciutadana,

Responem a la vostra comunicació rebuda el 16/01/12, amb codi ZZZZZZ, en la qual feu un suggeriment sobre el tema de senyalització del Camp Nou a la sortida del metro parada de Les Corts.

La senyalització d'orientació informativa per a vianants implantada va ser objecte d'estudi en el seu moment i es considera per tant l'adient.

Us agraïm que hagueu contactat amb nosaltres, ja que considerem que és molt important que la ciutadania participi i col·labori activament amb l'Ajuntament per millorar els serveis municipals i la convivència a la ciutat.

Cordialment,
Prevenció, Seguretat i Mobilitat
Ajuntament de Barcelona
"Es considera per tant adient", diuen! M'agradaria saber quan va ser aquell "seu moment" en què van fer l'estudi. Quan va inaugurar-se la línia de metro? O fa vint o quinze anys? No recordo quan va començar aquesta mena de pelegrinatge laic a la catedral del futbol, però com més va més turistes volen conèixer l'estadi del que consideren --i i els fets semblen demostrar.ho-- el millor equip de futbol del món en l'actualitat. En temps de vacances és freqüent veure famílies senceres que surten del metro i miren en va a un costat i altre del carrer amb l'esperança de descobrir algun senyal o algun indici que els indiqui on es troba el Camp Nou (com que l'estadi està enretirat de la vorera, només es veu quan ja hi ets a prop).

M'agradaria saber quantes persones necessiten la informació que indica per on anar al mercat --o a altres llocs-- des d'alguns punts del barri i quin criteri va determinar que "Prevenció Seguretat i Mobilitat" decidís que aquells senyals eren adients i en canvi no ho eren uns que indiquessin com anar al Camp Nou des de la sortida del metro.

Ja sabem que hi ha crisi i que cal estalviar en despesa pública. Però no crec que posar uns cartells indicadors a les dues sortides de l'estació de Les Corts desequilibri greument el pressupost municipal. A mi i a la resta de gent del barri no ens afecta; encara que no hi vagi mai, jo sé molt bé on és el Camp Nou i tothom que viu per la zona --i fins i tot mota gent d'altres districtes-- ho saben. Però la senyalització informativa seria una deferència per als molts milers de persones forasteres que al cap de l'any agafen el metro per anar a veure aquell temple capital de la religió del segle XXI.

Actualització 18.01.2012
Aquesta és la senyalització per a vianants que hi ha actualment a la sortida del metro de Les Corts de la línia 3 (si no podeu llegir bé el que diuen els senyals, cliqueu damunt la foto):


Costaria gaire posar-hi un quart senyal que indiqués "Camp Nou"?

Per cert, a Twitter, l'alcalde em respon: "gràcies per utilitzar el sistema d'aportacions, informació i queixes ciutadanes, el !" Malgrat que he vist que hi ha unes persones del seu equip que van enviant piulades, algunes respostes semblen automàtiques.

 Actualització 25.05.2013
En diverses reunions en el Consell de Districte vaig insistir en la manca d'aquesta indicació i durant el 2012, per fi van posar un senyal que mostra per on es va al Camp Nou.

Potser us interessarà:
- Les noves catedrals (aquest bloc, 17.06.2008) El futbol és la religió del segle XXI. Acabarà havent-hi un "camí de Barcelona" que faci la competència al camí de Santiago?

Foto: Camp Nou (del web del FC Barcelona)

2 comentaris:

Clidice ha dit...

No m'hagués imaginat que no estava senyalitzat. Agradi o no el futbol, arreu estan senyalitzats els camps. Vaja, em sembla. I sinó, en aquest cas, sembla obligat.

Mercè Piqueras ha dit...

Clidice. Diuen que la senyalització que hi ha és "l'adient". Però si no n'hi ha!