diumenge, 6 de novembre del 2011

La comissaria virtual (51): Dues vegades orfes

Reconec que sóc de les persones que es miren les necrològiques i els obituaris i in memoriam que publiquen alguns diaris. No sabria dir per què ho fem, les persones que tenim aquest costum. Per trobar-hi algú conegut? Potser sigui això, tot i que sempre és un disgust veure-hi el nom d'una persona que coneixies, encara que no la tractessis des de feia anys. Una cosa en la qual em fixo darrerament és en l'edat que indiquen les esqueles. Potser sigui perquè, com diu en Raimon, jo ja tinc més passat que futur, i em resulta consol veure que els darrers anys han augmentat les defuncions de persones que ultrapassen els noranta. Si més no, aquesta és la meva percepció.

A La Vanguardia, ahir hi havia un obituari amb el títol "Orfandad 'queer'", dedicat a Paula Ettelbrick (1955-2011), advocada nord-americana que va lluitar pels drets dels homosexuals. Era una columna allargada a la dreta de la pàgina de les esqueles.

Avui, en una pàgina ocupada només per alguns obituaris, m'ha cridat l'atenció veure de nou el títol "Orfandad 'queer'". De vegades diversos autors escriuen sengles obituari sobre una mateixa persona i he pensat que potser es tractava d'això. Però en llegir-lo, m'ha semblat recordar tot el que hi deia. he buscat el diari d'ahir i he comprovat que els dos obituaris anaven signats per la mateixa persona i que el text és el mateix, llevat de la primera frase de la versió d'avui (Desde muy joven comprendió que la mejor manera de servir a su causa era practicar la abogacía), que en la versió de dissabte no hi és. (Si voleu llegir-ne els textos, cliqueu-hi al damunt per engrandir-los.)


Resulta curiós que dos dies seguits surti el mateix obituari. Potser estava pensat per sortir diumenge i dissabte hi havia un espai per omplir en la pàgina de les esqueles? Potser diumenge ho prepara una persona diferent de la que ho fa els altres dies?

Actualització 08.11.2011
La Vanguardia de dilluns duia una "fe d'errates" i vaig pensar que hi comentaria l'error d'aquesta repetició en la secció d'obituaris. Però el que deia era això:


Es veu que diumenge anaven una mica despistats. A més de repetir l'obituari, també van repetir els Ninots de Toni Batllori. I només van adonar-se de la repetició dels Ninots.

4 comentaris:

Alegria De La Huerta ha dit...

Potser no hi havia prou decessos.

Lectora corrent ha dit...

Suposo que dissabte els faltarien esqueles per omplir la pàgina i van posar-hi aquest obituari.

Anònim ha dit...

Eps... ja ho saps que "La Vanguardia" té una edició en català?

Lectora corrent ha dit...

Benvolgut anònim, ho sé molt bé que hi ha una edició catalana de "La Vanguardia" i me n'alegro molt. Però jo no compro el diari i he de conformar-me amb l'edició que tinc a l'abast. I tu, ho saps que no és gaire elegant deixar comentaris anònims en els blocs/blogs?