diumenge, 20 de març del 2011

Scam: deu haver-hi qui pica?

Suposo que, si segueixen fent-ho, deu ser perquè hi ha qui hi cau. Al llarg dels anys he vist moltes maneres d'intentar estafar la gent a través del correu electrònic. Des dels que t'expliquen que un parent seu que tenia un alt càrrec en el govern d'algun país africà ha deixat diners en un banc i et demanen que tu els treguis en el seu nom als que proven estafes més petites i suposo que per això més fàcils perquè la gent hi caigui de quatre grapes.

La d'avui ja m'ha passat altres vegades. Et "conviden" a un congrés sobre una temàtica que creuen que a tu t'interessa. Després, si respons, resulta que has de pagar o si més no avançar el pagament de la inscripció i potser també l'allotjamengt, que et serà retornat posteriorment. (No he fet mai, però he llegit en webs que informen dels scams, que una de les maneres d'estafar funciona així.)

Per principi, desconfio de totes les invitacions que m'arriben de gent desconeguda sense citar alguna persona o entitat de referència, especialment si s'adrecen a mi de manera impersonal i és un correu que ja es veu que s'ha enviat a molta gent (a la capaçalera diu: "undisclosed recipients"). El que rebut avui, en el cos del correu diu:
Dear Friend,
 
The Global Women's Health Organization (GWHO) is organizing a Global Summit On
HIV/AIDS & Female Trafficking. We invite you to take part in the upcoming
Global Summit,taking place from 26th – 29th April 2011 in Century Blvd,
Washington, D.C USA and from 2nd – 5th May in Vicenza Italy.
 
The summit will deliver interactive workshop sessions that will enable
delegates to share best practice, exchange ideas, empower each other and
discuss the latest research findings.
 
If you are interested to participate and want to represent your country, you
may contact the secretariat of the organizing committee by email
(ghiv_aidsummit2011@mynet.com))for more information.
 
You may get back to me with my email: gwho_2011@globomail.com
Sincerely
 
Ms Laura Charles
Les característiques d'aquest correu que em fan sospitar que és un scam, tot i que de moment no em demanin res:
- És un correu enviat simultàniament a més persones (undisclosed recipients)
- La frase"If you are interested to participate and want to represent your country..." No sóc tan ximple de pensar que algú ha de convidar-me a representar el meu país en un congrés, especialment si és un congrés sobre la sida i el tràfic de dones, tema del qual puc saber tant com qualsevol persona interessada en la salut de la població i l'explotació de les dones. A més, quan un congrés convida una persona a representar el seu país en un congrés, no envia un correu impersonal, sinó que s'adreça a la persona convidada amb el seu nom.
- El domini de l'adreça de la remitent és suposadament d'una institució de la Unió Europea, però diu que el congrés es farà en dues ciutats en dos continents diferents  (Washington DC, EUA, i Vincenza, Itàlia), i demana que responguis al comitè organitzador a una adreça que té un domini turc o a la mateixa remitent, a una adreça de Brasil.

- Un correu de l'organització d'un congrés s'espera que dugui un peu on figurin una adreça postal, telèfons, correu-e i URL del web del congrés.

Per si això no fos suficient, la cerca a Google del nom del congrés duu a una pàgina de ScamWarners que inclou alguns missatges molt semblants al que jo he rebut. Alguns estan més ben fets i inclouen una adreça postal i un número de telèfon. I deu fer temps que corren perquè les dates de celebració del congrés van canviant.

Davant d'invitacions de persones o entitats desconegudes, si teniu dubtes, més val prendre la precaució d'informar-se qui són i perquè us han triat precisament a vosaltres.

3 comentaris:

Clidice ha dit...

A mi el que m'al·lucina no és que hi hagi qui pretengui estafar, és que hi hagi ànimes càndides, o autoestimes tan pobres, que puguin arribar a creure's les burrades aquestes. No escarmentem ni a tiros.

MEQUETREFE ha dit...

A mi un tal Phillipe Lambin m'oferia ni més ni menys que 100 milions d'euros que tenia en Senegal per a que jo els administrara només perquè ell s'havia portat mal i estava morint-se i pensava que jo podria ajudar les persones. Tot açò en francés. Li vaig contestar també en francés que millor quan es morira m'indicara on puc anar a arreplegar-los i em va contestar que si jo pensava que ell m'enganyava, que jo era un insolidari.
Una altra persona em va escriure en mal espanyol que en Bulgària no tenien estufes (¿?) pera la seva família i que si els en podia enviar una. A mi tot açò em sembla fascinant. Li conteste que per supost i li envie un enllaç on apareixen diferent models d'estufes i em contesta que millor li ingresse 100 euros i ja la compren ells. Va estar enviant-me correus una setmana que més o menys venien a dir que jo era el culpable de què patiren una situació de fred horrible.
En fi, que no hi han palmeres, però hi ha cada dàtil...

Mercè Piqueras ha dit...

Clídice, fa anys sentíem parlar del timo de l'estampeta, del "toco-mocho", del parent fals, i d'altres enredades i també ens preguntàvem com era possible que la gent hi caigués. Canvien els mitjans però no la gent.

Mequetrefe, aquesta de les estufes per a Bulgària no la coneixia.