divendres, 27 de novembre del 2009

No vull parlar més de Teresa Forcades

Escric amb la decisió que aquesta sigui la darrera entrada d'aquest bloc en que parli de Teresa Forcades. M'he cansat del debat perquè tinc la impressió que no porta enlloc. En explicar la meva visió de la vacunació a les persones seguidores de Forcades em sento com em sentiria parlant d'evolució davant de creacionistes, o d'organismes modificats genèticament davant la gent que s'hi oposa de manera aferrissada.

El cas és que jo no em considero, en res, a l'extrem del tot. Les úniques lleis que em semblen universals són les de la física i les de la química (però ves a saber, potser algun químic o un físic em digui que no, que també hi ha excepcions; a més, aquestes lleis són universals fins que no es demostri el contrari). Crec en el benefici de les vacunes, però no crec que qualsevol vacuna sigui adient per a tothom. Estic convençuda de l'evolució biològica (en tenim la prova en fenòmens evolutius que es donen avui dia), però considero que una persona creient pot mantenir les seves creences i acceptar alhora la realitat de l'evolució. I crec que es pot ser contrari als organismes modificats genèticament per molts motius, però no per la majoria dels que al·leguen els moviments que s'hi oposen.

Havia pensat abandonar el tema de la grip i Forcades, però fa uns dies vaig rebre un nou comentari a la primera entrada que li vaig dedicar en aquest bloc, el 8 d'octubre. El feia Meritxell Martí, doctora en sociologia, que considera que "el cobriment mediàtic [de la vacunació i de Teresa Forcades] és tendenciós, clarament esbiaixat". Afegeix: "Ho veig com a analista i molta altra gent no sospitosa de tenir cap interès anti-ciència o anti-medicaments. De fet, és absurd pensar-ho."

Vaig respondre o comentar tres punts que ella exposava de manera molt clara en el seu comentari:

Primer: És cert que a dia d'avui ningú ha rebatut les tesis de la sra. Forcades o del sr. Laporte. Si sí, us agrairé que ho pengeu al bloc.

Segon: Mireu quant espai dedica l'AVUI o TV3 a cobrir les postures "pro" i quant a les diverses postures crítiques.

Tercer: CAP periodista ha iniciat una investigació sobre el punt cabdal: Quins acords ha signat Espanya al respecte?

(No repetiré ara la meva resposta, si algú vol llegir-la, pot veure-la aquí, gairebé al final de tots els comentaris.)

Meritxell m'ha deixat un nou comentari en què em demana que li passi alguns enllaços on es rebat Forcades. I insisteix en el seu tercer punt: "És cert que s'han signat acords on s'eximeix les companyies d'efectes negatius colaterals? I que això no s'havia fet mai abans?"

Començo pel tercer punt, que no li puc respondre perquè no ho sé però tampoc penso investigar perquè no m'importa. Si a ella li interessa, li recomano que ho pregunti directament al Departament de Sanitat o al Ministeri. Com també podria fer-ho Forcades, suposo, en comptes de llençar la pregunta a l'aire com fa ara. A mi, allò que m'importa actualment és la possibilitat de prevenir grip entre la població de risc. Segur que entre els milions de persones que es vacunaran n'hi haurà que patiran algun efecte advers, però això no dependrà tant de la vacuna com de la condició de la mateixa persona, que fa que no tothom reaccioni de la mateixa manera davant d'un agent extern. Els risc zero no existeix. No existeix quan et posen una vacuna ni quan et prens un medicament (ja sigui un producte manufacturat ja sigui una planta medicinal), però tampoc quan menges per primera vegada un aliment que no havies ingerit mai abans, ni quan viatges a un lloc on hi ha insectes que et poden causar picades que per a moltes persones són innòcues però per a algunes poden ser mortals. El que és cert, en canvi, és que la no vacunació causa més víctimes que la vacunació.

Sobre els altres dubtes que té Meritxell, copio aquí alguns enllaços que no sé si respondran les seves preguntes, però poden interessar més gent:

Editorial de la revista Nature del 8 d'octubre 2009: How to win trust over flu

Un article del butlletí electrònic eSKEPTIC (de la Skeptic Society) que desmunta moltes de les coses que s'han dit sobre la grip a i les vacunes, algunes de les quals també les diu Forcades, i conté enllaços a fonts primàries: Swine Flu Vaccine Fearmongering

Sobre la suposada perillositat dels adjuvants de la vacuna i de contreure la síndrome de Guillain-Barré com a conseqüència de la vacuna, es poden seguir alguns enllaços de l'article d'El hipócrita digital "Una monja reflexiona sobre los riesgos de administrar una vacuna de la gripe que aún despierta suspicacia".

Sobre l'actitud de la població davant la vacuna, un article publicat el 25.11.2009 a New England Journal of Medicine: The emotional epidemiology of H1N1 influenza vaccination.

Com deia en algun altre lloc, hi ha afirmacions que Forcades va fer en el seu vídeo per a les quals no cal remetre a cap referència; si de cas hauria de ser ella qui digués on ho podem confirmar. Per exemple. les seves afirmacions sobre l'organització Mundial de la Salut (OMS) i la pandèmia. Si consulteu la pàgina web de l'OMS dedicada a la grip A veureu que diu: "Una pandèmia de grip es produeix quan apareix un nou subtipus de virus de la grip que s'escampa amb molta facilitat entre la població humana." El terme pandemia no fa referència a la gravetat, com assegura Forcades en el vídeo.

Acabo només amb el que deia Antoni Trilla en un article (La vacuna I,R+SC) publicat a La Vanguardia el 13 de setembre: "Disponemos de otra vacuna mucho más eficaz y carente de efectos adversos: la vacuna universal I,R+SC." Afegeix que els components d'aquesta vacuna són "Información, Responsabilidad y Sentido Común. Información y responsabilidad para tomar las mejores decisiones, tanto individualmente como colectivamente (salud pública). Sentido común, un ingrediente especialmente relevante en la prevención de cualquier enfermedad, incluyendo está gripe pandémica."

12 comentaris:

jvcosta ha dit...

Espero que consigam ler português.
Também me sinto frustrado, com tanto trabalho de esclarecimento que tenho tido, na minha página sobre a gripe. No entanto, receber com frequência mails de pessoas inteligentes e objectivas a pedir-me informação, ou comentários de apoio ao meu combate às fraudes tipo freira espanhola, conforta-me.
Aconselho a leitura de um artigo hoje no New England Journal of Medicine, "Emotional epidemiology", cujo link está na minha página.

OLGA ha dit...

Ahir, a l'Ofici de viure, programa de Catalunya Radio, parlaven del Tapping i també van anomenar la Teresa Forcades. Vaig pensar en tu!

La lectora corrent ha dit...

Agraeixo el comentari de Joao Vasconcelos Costa, el catedràtic universitari portuguès que manté una pàgina web sobre la informació que va generant l'actual pandèmia de grip A, i a través del qual vaig saber que el vídeo de la monja ('freira' en portugués) Forcades també s'havia difós per Portugal. Ell també recomana l'article del "New England Journal of Medicine" sobre l'"epidemiologia emocional". Gràcies, professor.

La lectora corrent ha dit...

Olga, qué és el "tapping"?

Anònim ha dit...

El problema és que al final aquells que no en tenim idea del tema no sabem què fer ni a qui creure. Uns diuen que vacunar-se és contraproduent, altres que pot evitar que agafis la grip. Com pot ser que hi hagi dues postures tan diferenciades sobre aquest mateix tema?!

La lectora corrent ha dit...

Albert, em sembla que tothom està d'acord que la vacuna pot evitar la malaltia, fins i tot la Forcades (si més no, jo no li he sentit dir mai el contrari).

Els contraris a la vacuna ho són perquè diuen que pot tenir efectes adversos. I això és cert, però a) les reaccions adverses es donen en un nombre molt petit de casos, i b) els efectes adversos que provoca la malaltia són molt pitjors.

Cal informar-se en els serveis de salut, saber si s'és en un grup de risc. Un grup de risc' pot ser el de persones per que pateixen una malaltia crònica, com ara malalts cardiovasculars, persones diabètiques o amb bronquitis, o la mainada i les persones que per la seva professió tenen més possibilitats de contraure la grip. Però, a més, hi ha persones per a les quals el risc seria la vacuna (solen ser persones que pateixen al·lèrgies).

En el món de la sanitat conec algunes persones que diuen que no es vacunaran perquè consideren que el contacte amb la gent malalta ja els immunitza o perquè, per la seva edat, ja havien estat en contacte amb el virus (una soca anterior, però).

Per altra banda, cal tenir en compte que no és una vacunació general. Hi ha molta gent que no necessita vacunar-se.

OLGA ha dit...

El tapping és una tècnica per equilibrar la energia de la persona. Si funciona tant bé com van explicar a la radio ha de ser com un miracle. Si m'hagués de treure el dolor al braç que tinc potser ho provaria i tot ;)

Una web perquè vegis de que va:
http://www.utsaina.com/paginas/eft/practica.htm

Meritxell Martí ha dit...

Gràcies Lectora corrent per respondre les meves preguntes.

Encara no sóc doctora, sóc doctoranda, estic "a punt"...

No em declaro pro ni anti, com vaig dir, sinó crítica. Tampoc em sembla adient comparar els crítics amb els "creacionistes", dona! Podem ser tanoques, però no tant!! :-)

Ah, ja he passat la grip. No sé quina, perquè el metge no m'ho va dir ni em va fer cap prova.

Salutacions a tothom i preguntem-nos tots plegats per què quan debatem ens tornem hostils en comptes de cooperatius.

Bon hivern!

La lectora corrent ha dit...

Meritxell, es pot ser crític contra qualsevol cosa, però aportant arguments raonats o senzillament perquè una cosa no ens agrada. Allò que no em val és que em vulguin fer veure garses per perdius.

Si comparo les persones crítiques envers aquesta vacuna --més que 'crítiques', en diria 'oposades' i de manera absoluta-- amb els creacionistes és per l'actitud.

Sento que hagi pogut semblar que jo adoptava una postura d'hostilitat. He estat crítica, però en cap moment volia ser hostil. I si hi va haver algunes espurnes d'hostilitat en persones que van fer comentaris en entrades sobre aquest tema en aquest bloc, després hi va haver disculpes.

Unknown ha dit...

Benvolguda Lectora Corrent:

Recolzo plenament la teva decisió de no parlar ja més de la Teresa Forcades. Els arguments per poder discutir son molt més emocionals que científics.
Si la Meritxell Martí té la paciencia d'esbrinar un parell de dades més, es fàcil saber per on va tot aquest enrenou:
1.- La Teresa Forcades no ha probat ni demostrat científicament cap ni una de les seves afirmacions. Curiosament, sembla que som els que no hi estem d'acord amb ella els que hem de demostrar la solidesa de les nostres. La vacuna es "inocent" fins que no es demostri el contrari.
2.- Els arguments i insinuacions que Teresa Forcades fa han estat rebatuts científicament, cosa que ella ignora sistemáticament. En la web del nostre centre hi ha un exemple, publicat també en forma diferent a La Vanguardia i a El Pais, i que també penja de la web de la SEPAR.

http://institucional.hospitalclinic.org/es/2009/11/13/hospital-clinic-comenta-algunes-afirmacions-i-‘denuncies’-sobre-la-grip-pandemica-i-la-seva-vacuna/

Un plaer discutir educadament!

Toni Trilla

La lectora corrent ha dit...

Benvolgut Dr. Trilla,

Gràcies per l'enllaç a l'article del bloc del Clínic. Està explicat de manera entenedora i crec que aclareix aquests punts foscos del debat. Em va agradar també l'article que vàreu publicar Pedro Alonso i tu a La Vanguardia. Volia posar-ne l'enllaç des del bloc, però després me'n vaig oblidar.

Si per alguna cosa m'ha servit aquesta controvèrsia, ha estat per aprendre una mica sobre vacunes. Quna vaig estudiar, era una cosa que es veia molt per sobre; la immunologia formava part de l'assignatura de microbiologia general. A més, fa tants anys, que és possible que ara es facin de manera diferents. I ara hi ha moltes més vacunes que no hi havia aleshores.

Unknown ha dit...

Benvolguda lectora corrent,

Formo part del personal d'alt risc, per estar embarassada, i no m'he vacunat ni de la grip convencional ni de la grip A. Em cuido, em protegeixo i no m'abandono a la sort d'una vacuna poc contrastada.

Els metges ginecòlegs que em porten (personal doctorat i altament format i amb experiència) em van dir que probablement tenia jo més informació sobre la vacuna de la grip A que la que tenien ells. Per alguna cosa serà que no s'han vacunat... És considerable el personal sanitari que no hi confia. Per sort persones com Teresa Forcades han aconseguit generar un debat a fons. Convenia a la nostra societat.

Ho podem rebatre, però amb educació, i estiguem contents de que s'hagi generat aquest debat. Tots n'hem après més i és font de salut per a la humanitat.