dissabte, 21 d’abril del 2012

La comissaria virtual (60): errors que es multipliquen

Dijous passat (19 d'abril 2012) al vespre vaig fer un cop d'ull a Twitter i vaig veure una piulada que deia que havien concedit el 'Nobel' de tecnologia a Linus Torvalds, el pare del sistema operatiu Linux, i posava un enllaç al diari El País.

Em va cridar l'atenció perquè justament acabava de llegir un correu de Finfacts (empresa finlandesa que s'ocupa de la comunicació del Premi Millenium de Tectonologia) que indicava que Linus Torvalds era finalista d'aquest premi, juntament amb Shinya Yamanaka, investigador japonès que ha descobert un  mètode per obtenir cèl·lules mare que no parteix de cèl·lules embrionàries. Vaig pensar que el piulador s'havia equivocat en interpretar la notícia d'El País i vaig obrir l'enllaç, un article que es titula "Linus Torvalds, 'Nobel' de tecnología"


El primer paràgraf diu:
Linus Torvalds, creador del kernel del sistema operativo Linux, ha ganado el 'Nobel' de tecnología, galardón que concede cada dos años la Academia tecnológica de Finlandia. En ocasiones anteriores se lo llevó el creador de la World Wide Web, Tim Berners-Lee. El otro ganador es Shinya Yamanaka por sus desarrollos sobre las células madre. Ambos compartirán el millón de euros con el que está dotado el premio y que se entregará el próximo 13 de junio.
Premi Millennium
Primer error: el Nobel de Tecnologia no existeix. Entenc que el titular faci servir això de 'Nobel', entre cometes, com a indicatiu del premi més gran que es concedeix al món en tecnologia. Però el premi que concedeix l'Acadèmia de Tecnologia de Finlàndia té nom, es diu "Premi Millennium de Tecnologia".

Segon error: dir que Torvalds és el guanyador d'aquest premi. Potser la periodista ha pensat que era com en els premis Nobel, que primer s'anuncien els guardonats i dos mesos després se'ls lliura el premi en un cerimònia. Hauria hagut de pensar en els Oscar, que primer s'anuncien els seleccionats --o nominats, com els anomenen ara-- i fins al mateix dia del lliurament de l'estatueta no se sap qui l'ha guanyat.

El 2008 vaig assistir al lliurament dels Premis Millennium i es va fer en una cerimònia amb la presència de les principals autoritats. Els dies anteriors, els finalistes del premi (el 2008 hi havia quatre candidatures finalistes) havien explicat la seva recerca a diversos públics (membres de l'Acadèmia, investigadors d'empreses tecnològiques). El guanyador va explicar-la de nou l'endemà de rebre el premi als estudiants de la Universitat de Helsinki.

Després de llegir la notícia d'El País, vaig llegir de nou la nota de premsa que jo vaig rebre. Té aquest títol: Un pionero de las células madre y un ingeniero de software de código abierto finalistas del premio Millennium de Tecnología 2012". I després: "El próximo miécoles 13 de junio de 2012 [...] ceremonia en la que se anunciará el ganador...". També vaig consultar el web del premi, no fos cas que la nota de premsa en castellà estigués mal traduïda. Doncs no, en el web del premi diu que es lliurarà el 13 de juny i que aleshores s'anunciarà qui és el guanyador: "...on Wednesday 13 June 2012, when the winner of the Grand Prize will be announced".

És cert que ser finalista d'aquest premi ja té el seu mèrit. A més, qui sap, potser finalment sí que guany Torvalds. Potser per això dos dies després no hi ha hagut encara cap rectificació en el web d'El País (els vaig indicar l'error en els comentaris, però no se'ls deu mirar ningú). Mentrestant la notícia ha anat escampant-se per la xarxa de manera vírica. Segons veig en el web del diari, quan escric això són ja 1956 les recomanacions de l'article fetes a Facebook i la notícia s'ha difós per twitter 1767 vegades. Això, fent la piulada directament des de la pàgina. Però també hi ha molta gent que s'ha fet ressò de les piulades. Jo n'he vist algunes en què fins i tot han tret les cometes de 'Nobel' i atribueixen a Torvalds un premi Nobel de debò.

La mateixa Fundació Linux dóna la notícia d'una manera que fa la impressió com si Torvalds hagués realment guanyat el premi. El titular diu "Linux Creator Torvalds Receives One of World's Highest Technology Honors". Tot i que després diu "The winner(s) of the 2012 MIllennium Technology Prize will be awarded by the President of the Republics of Finland in a special ceremony, taking place June 13, 2012."

Ho he vist ja per tants llocs que, no sé si la gent no entén el que llegeix o si potser som l'agència finlandesa Finfacts i jo que estem confoses.

Potser us interessarà:
- "And the winner is... Of course, Langer" (aquest bloc, 11.06.2008). Sobre el Premi Millennium de Tecnologia 2008
 -Robert Langer i els fàrmacs 'intel·ligents' (aquest bloc, 11 .06.2008). Escrit unes hores abans de la cerimònia dels Premi Millenium de Tecnologia 2008. Tenia el pressentiment que guanyaria Langer i vaig parlar de la seva recerca. (El mateix any van concedir-li el premi Príncipe de Asturias.)

2 comentaris:

Moments ha dit...

Gràcies, Mercè, per aclarir-nos les coses.
Ets un pou de saviesa:-)

Mercè Piqueras ha dit...

Gràcies, Joana. No és saviesa, és observació i que, casualment, vaig assistir als premis Millennium de 2008 i en conec el funcionament; no se sap el nom del guanyador fins al moment de lliurar el premi. De tota manera ser finalista ja és un gran honor.