dissabte, 18 de febrer del 2012

Sinusitis i antibiòtics

Fa molts anys vaig patir sinusitis. Vaig passar un fort refredat i em va quedar un dolor molt molest al voltant del nas i un fort mal de cap a la part del front. Jo deia que era com si tingués uns follets que piquessin amb un martell a les parets en aquella part del crani.

En condicions normals, m'haurien receptat un antibiòtic per tractar la sinusitis. Era el que se solia fer. Però casualment, jo estava embarassada (bé, casualment, no; era una situació que ja durava alguns mesos) i l'otorinolaringòleg no va considerar prudent que prengués antibiòtics. Em va prescriure bafs, inhalacions freqüents del vapor desprès d'una olla on havia de bullir aigua i tirar-hi unes gotes d'un preparat farmacèutic a base d'eucaliptus, menta, pi i càmfora. No sabia si em guariria completament, però si més no, els símptomes s'alleugerien. Va ser com posar oli en un llum, la meva sinusitis va desaparèixer.

El meu remei
Ara m'assabento que potser encara que no hagués estat embarassada, la solució que em va prescriure l'especialista era la més adient. De fet, la sinusitis no està causada sempre per bacteris, contra els quals actuen els antibiòtics; la causa pot ser també una infecció per virus.

La revista de l'Associació Americana de Medicina (Journal of the American Medical Association, JAMA ha publicat un estudi dirigit per Jane Garbutt, de la Universitat Washington a Saint Louis, que demostra la ineficàcia dels antibiòtics per tractar la sinusitis aguda; o millor dit, que un placebo causa aproximadament el mateix efecte que l'antibiòtic. (Un placebo és un fals medicament que se subministra a una part dels participants en un estudi mèdic, els quals no saben si rebran el fàrmac real o el fals.)

Garbutt i els seu grup de recerca van estudiar l'evolució de la sinusitis en 166 pacients als quals es va fer un tractament de deu dies; un grup d'aquest pacients elegit a l'atzar va rebre l'antibiòtic amoxicil·lina, mentre que l'altre prenia unes pastilles que no contenien cap principi actiu. Després dels deu dies, un 78 per cent dels pacient que havien pres l'antibiòtic i un 80 per cent dels que havien pres el placebo deien que es trobaven molt millor o fins i tot que ja no tenien símptomes de la malaltia.

Anthony Chow, expert en malalties infeccioses de la Universitat de la Colúmbia Britànica, declarava a l'agència de notícies Reuters que no arriba a un dos per cent del total d'infeccions dels sinus nasals el nombre de les que estan causades per bacteris, i que caldria ser molt prudent a l'hora de prescriure antibiòtics per tractar una sinusitis. Un  comitè d'expert que ell va dirigir, va desenvolupar recentment unes normes que indiquen els casos de sinusitis en què sí que és aconsellable l'administració.

Ves per on, fa molts anys, un embaràs em va lliurar d'un tractament innecessari amb antibiòtics.

Il·lustració dels sinus: del web Sinus Symptoms