El 2004, en inscriure'm per crear aquest blog, vaig haver de posar-li un nom. El títol triat no és original. Fa anys Marta Pessarrodona
va titular així uns articles per al diari Avui, en record de Virginia Woolf, que va anomenar "La lectora corrent" uns reculls de crítica literària.

dimecres, 31 de desembre de 2014

Un tast de 2014

Alguns anys, a finals de desembre he fet una tria d'entrades del blog durant l'any que acabava. Enguany torno a fer aquesta tria, que no m'ha costat gaire perquè, per diversos motius, ara no escric tan assíduament en el blog com fa uns anys. Per fer la tria no he seguit cap criteri. En alguns casos, ha estat perquè l'entrada em porta records agradables; en d'altres, perquè el tema que vaig tractar-hi m'interessava o perquè vaig gaudir escrivint l'entrada.
 • Cròniques romanes: un cementiri peculiar (25.01.2014). Crònica de la visita al Cimitero Accatolico de Roma, on hi ha enterrats molts artistes i intel·lectuals, i també polítics i lluitadors pels drets dels pobles i de les minories. Una visita que recomano.
 • Un zoo o un circ romà?: La fi del pobre Màrius (17.02.2014). Màrius era una girafa que va ser sacrificada en el zoo de Copenhaguen i després esquarterada i exposada a la vista del públic. La notícia em va fer reflexionar sobre el papers dels parcs zoològics avui dia.
 • Candel, "Els altres catalans" i Nostra Senyora del Port (03.03.2014) Sobre Paco Candel i com vaig conèixer la seva obra quan vaig fer el servei social (el jovent segurament no sap què era això del 'servei social') en l'Asil de Nostra Senyora del Port.
 • La fi de la guerra (in)civil (05.04.2014) Records del que em van explicar sobre la fi de la guerra civil i algunes reflexions a partir d'aquells records.
 • Estònia: un petit gran país (16.05.2014). Aquest petit país bàltic als poc més de vint anys d'haver obtingut la independència s'ha convertit en un país prosper, amb un atur que només és del 8,5% (i els amoïna!). En comptes de la Massachussets d'Europa, com deia Artur Mas que podria ser Catalunya, jo em conformaria que fos l'Estònia de la Mediterrània.
 • La darrera classe del professor Margalef (16.06.2014). Record de Ramon Margalef als deu anys de la seva mort. Tenir-lo de professor d'ecologia va ser un gran privilegi.
 • Nettie Maria Stevens i el cromosoma Y (07.07.2014) La dona que, el 1905, va demostrar l'existència d'un parell de cromosomes que presentaven variacions en els homes i les dones (els cromosomes XX, femení, i XY, masculí).
 • Agnes Katama, valenta dona africana, i el nom de l'Ebola (15.08.2014) L'actualitat del virus de l'Ebola em va dur el record d'una dona africana que vaig conèixer el 1995 i, en buscar què havia estat d'ella, vaig assabentar-me que havia mort de manera molt sospitosa.
 • Spain is different! (17.09.2014) Una comparació entre el Regne Unit i Espanya deixa ben clar que Espanya segueix essent different.
 • Pobre señor presidente o fábula de Konilosia y Alfaranja (27.10. 2014). L'única entrada d'aquest blog en castellà per explicar a algunes persones de fora el perquè del "problema català".
 • El 9 de novembre votaré per tu (04.11.2014). Seguint la campanya del "votaré per tu", alguns dels motius pels quals jo ho vaig fer per la meva mare.