El 2004, en inscriure'm per crear aquest blog, vaig haver de posar-li un nom. El títol triat no és original. Fa anys Marta Pessarrodona
va titular així uns articles per al diari Avui, en record de Virginia Woolf, que va anomenar "La lectora corrent" uns reculls de crítica literària.

dissabte, 27 de desembre de 2014

2015, Any de...

Alguns temes que seran objecte de celebració, commemoració o debat el 2015.
  • Any Internacional de la Llum i Tecnologies Basades en la Llum. Proclamat per les Nacions Unides per posar de manifest en tot el món la importància de la llum i de les tecnologies òptiques en la nostra vida, en el nostre futur i en el desenvolupament de la societat. Les tecnologies basades en la llum proporcionen solucions a alguns reptes importants en relació a l'energia, l'educació, l'agricultura i la salut.
  • Any Internacional dels Sòls. Proclamat per les Nacions Unides, se n'ocupa l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i Alimentació (FAO). Amb aquest Any, es vol cridar l'atenció sobre la gran importància dels sòls en la vida humana. Els sòls ens asseguren la disponibilitat d'aliments i poden contribuir a mitigar els efectes del canvi climàtic. Per`això la seva bona gestió és fonamental. El seu lema: "sòls saludables per a una vida saludable".
  • Any Internacional de l'Avaluació. Proclamat per les institucions que formen part d'EvalPartners per promoure la formulació de polítiques basades en l'avaluació i les proves a escala local, nacional, regional i internacional. L'avaluació pot permetre als dirigents polítics i a la societat civil desenvolupar i donar suport a polítiques millors i aplicades de manera més eficaç, i considerar factors socials, polítics, tècnics, econòmics per assegurar-se que s'està seguint el camí correcte. L'avaluació és una eina objectiva perquè els dirigents polítics puguin informar als seus electors sobre l'impacte de les seves decisions i escoltar les seves opinions. És va decidir aquesta celebració per al 2015 perquè és l'any en què el Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni seran substituïts per uns nous objectius que s'acordaran a escala internacional. Es considera necessari fer una avaluació completa d'aquests objectius, cosa que no s'ha pogut fer en el cas dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni perquè no s'ha disposat dels resultats en tots els països.

Aquestes tres són celebracions organitzades per institucions que tenen un abast mundial. En diferents països i regions geogràfiques se celebren altres "Anys de...". Per exemple, a Canadà, serà l'Any de l'Esport i en els Països Baixos, l'Associació de Jardineria Domèstica celebrarà l'Any del Girasol. Glasgow (Escòcia), el 2015 celebrarà per primera vegada un Any Verd (Glasgow's Green Year 2015) i tot Escòcia celebrarà l'Any de l'Alimentació i la Beguda per promoure el rebost natural del país i els productes de qualitat que s'hi elaboren. I a tot el Regne Unit el 2015 el British Council organitza l'Any de Mèxic en el Regne Unit, mentre que a l'altre costat de l'Atlàntic celebraran l'Any del Regne Unit a Mèxic.

Finalment, no vull deixar de recordar que el 2015 comencen les celebracions del setè centenari de la mort de Ramon Llull. No he pogut trobar, però, un web específic sobre aquesta celebració, llevat d'un fet des del Bisbat de Mallorca, però on de moment només hi ha la pàgina d'inici i cap dels enllaços funciona.

Ramon Llull, claustre del Monestir de la Real, a Palma

 (Foto: M. Piqueras, maig 2004)

3 comentaris:

Marta ha dit...

Tant de bo poguéssim afegir:any de la independència de Catalunya. BON 2O15 Mercè!

jomateixa ha dit...

Ens aurem d'anotar tot això ;D
BON ANY!

Mercè Piqueras ha dit...

Marta, ho veig bastant difícil, però no pas impossible. Bon any a tothom!