dimecres, 3 d’abril del 2013

Velocitat o cabal?

Ahir no vaig poder carregar cap foto a Facebook i algunes pàgines d'Internet trigaven molt a obrir-se. Aleshores vaig fer el que el CESCA (Centre de Serveis Científics i Acadèmics de Catalunya) anomena "Test de velocitat" per saber l'estat de la meva connexió a Internet:



En referir-nos a la quantitat d'informació que es transmet per unitat de temps en una xarxa informàtica (per exemple, la que entra al nostre ordinador des d'Internet, que és la que jo volia comprovar), se sol parlar de velocitat de transmissió i això és el que diu el web del CESCA, que mesura la "velocitat de baixada" i la "velocitat de pujada". I expressa aquesta velocitat en megabits per segon, que abreugen "Mbps".

És encertat, però, dir-ne 'velocitat'? Si comparo les dades que flueixen per la xarxa amb les aigües que baixen per un riu, en el cas del riu, la velocitat seria la distància que l'aigua recorre per unitat de temps, o sigui, que es mesuraria en "metres per segon" (faig servir les unitats del Sistema Internacional d'Unitats). Si el riu és molt estret, el volum d'aigua que passi per un punt en una unitat de temps serà més petit que el volum que passaria per un punt d'un altre riu que fos molt més ample, encara que la velocitat de l'aigua fos la mateixa. Aquest volum per unitat de temps és el cabal del riu i el mesurarem en "metres cúbics" per segon (també segons les unitats del Sistema Internacional). Per altra banda, em sembla que això de "Mbps" no és massa encerta i que hauria de ser "Mb/s", de la mateixa manera que escrivim "km/h" i no pas "kmph".

Tornant a la informació que he obtingut, més que velocitat de pujada i de baixada, em fa l'efecte que --com en el riu-- hauríem de parlar de cabal o potser de flux d'informació. En el cas de la meva connexió, em fa l'efecte que hauria de ser més gran que la mesurada pel "velocímetre". Si més no, quan vaig contractar la fibra òptica, vam quedar que serien 100 Mb. Però no recordo que em parlessin de segons. Aleshores, què significa contractar 100 Mb? Suposo que és una manera de dir-ho, simplificat i en realitat es refereixen al cabal d'informació que entra a l'ordinador a través del cable de fibra òptica .

El cas és que, segons el "velocímetre" del CESCA, la meva connexió està molt lluny dels 100 Mb/s que tinc contractats. Per allò que una flor no fa estiu, anit vaig repetir la prova fins a deu vegades i, per a la baixada, vaig obtenir una mitjana de 46,87 Mb/s, amb un màxim de 93,58 i un mínim de 28,45 Mb/s; per a la pujada, la mitjana va ser de 11,93 Mb/s, amb un màxim de 15,47 i un mínim de 7,29 Mb/s.

A la part inferior del "velocímetre", em surt una altra dada, el "ping", que he vist que anava variant, des de 15 ms a 45 ms; però no sé què significa, ni en quines unitats es mesura. A la Viquipèdia diu que és una eina per determinar si un servidor està funcionant i si s'hi pot arribar des d'una xarxa concreta amb l'ordinador des d'on es fa la prova i que el seu funcionament és anàleg al dels sonars en els submarins, però no trobo el significat de les dues lletres "ms", hauré de seguir buscant. Però abans hauré de reclamar al proveïdor d'Internet els megabits que em sembla que m'estan estafant.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Sempre he assumit que el "ping" es mesura en milisegons, ja que és el temps de resposta a una crida.

Més detalls

http://www.cisco.com/web/about/ac123/ac147/archived_issues/ipj_6-1/measuring_ip.html

Mercè Piqueras ha dit...

És cert; no havia pensat que "ms" pogués ser "mil·lisegons. Gràcies.