dissabte, 29 de desembre del 2018

2019, any de...

Alguns temes que seran objecte de celebració o commemoració el 2019:

- Any internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics. El 2019 se celebra el 150 aniversari de la descoberta del sistema periòdic i se'n fan celebracions per tot el món. Segurament serà un dels anys internacionals amb més ressò. El compte oficial de Twitter en català d'aquesta celebració anuncia el projecte "Una taula periòdica al Dia"; cada dia de 2019 faran pública, via Twitter, una taula periòdica: @LTPeriodica


- Any Internacional de la Moderació. El 8 de desembre de 2017, l'Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar una resolució en què decidia proclamar el 2019 Any Internacional de la Moderació, en un esforç per difondre les veus de la moderació mitjançant la promoció del diàleg, la tolerància, la comprensió i la cooperació.


- Any Internacional de les Llengües Indígenes. Les Nacions Unides va declarar-lo amb la finalitat de sensibilitzar la societat, no únicament per beneficiar les persones que parlen les llengües indígenes, sinó perquè d'altres apreciïn la important contribució d'aquestes llengües a la diversitat cultural del món. Avui dia, al món es parlen unes 7000 llengües, 2680 de les quals estan en perill.



- Any Ramon Margalef. Centenari del naixement de Ramon Margalef, un dels mes grans ecòlegs del segle XX.


- Any James Lovelock. James Lovelock, químic atmosfèric britànic, complirà cent anys. La seva teoria de Gaia --o geofisiologia de la Terra-- ha mostrat el nostra planeta com el resultat de l'evolució conjunta de la seva part no viva (el planeta i la seva atmosfera) i els éssers vius (la biosfera).


- Any Internacional del Salmó. Una iniciativa d'institucions i països de l'hemisferi nord per dur a terme una activitat intensa de recerca científica internacional, coordinada i interdisciplinària, i de divulgació al voltant del salmó i la seva importància per a les persones, pensant en l'efecte que el canvi climàtic pot tenir en les diverses espècies d'aquest peix.


- Comença la Dècada de l'Agricultura Familiar (2019-2028), per promoure i donar suport a l'agricultura familiar com a un mitjà per assegurar l'alimentació, eradicar la pobresa, acabar amb la fam, conservar la biodiversitat, aconseguir la sostenibilitat ambiental i ajudar a afrontar les migracions.


- Any de la Diàspora Africana. El president de Ghana va proclamar el 2019 com a "Any del Retorn" dels descendents d'africans que van ser capturats i transportats al continent americà com esclaus durant els segles XVII i XVIII. I va decidir-se que fos el 2019, perquè farà 400 anys de l'arribada a Amèrica dels primers esclaus africans.

- Any de la Música de la Smithsonian Institution dels Estats Units. Durant el 2019, aquesta institució cultural i educativa celebrarà cada dia activitats diverses relacionades amb la música: concerts, conferències, tallers... i posarà a l'bast del públic el seu patrimoni musical en formats diversos.