dijous, 25 d’agost del 2016

TV3 i les sabates de les presentadores

Us heu fixat mai en les sabates que porten la majoria de presentadores de TV3? Tant si es tracta del Telenotícies com d'altres programes en què se'ls veu els peus, solen dur sabates de taló, que a l'hivern són tancades (de vegades duen botes) i molt estretes i punxegudes. Vegeu les que lluïa ahir, 24 d'agost, la presentadora del Telenotícies migdia:

Telenotícies migdia TV3 (24.08.2016)


És cert que duia els peus lliures, sense res que els comprimís, però l'alçada del taló fa que la presentadora estigui fent el telediari com si fos de puntetes. Us imagineu haver d'estar una bona estona a peu dret, de puntetes i amb el taló del peu repenjat en una minúscula plataforma posada damunt d'un llapis? Jo no ho suportaria.

Tenint en compte que és habitual que les presentadores vagin amb sabates de taló bastant alt, sempre tinc el dubte si és un requisit que els imposa TV3 o més aviat una decisió pròpia. Al cap i a la fi, pel carrer es veuen moltes dones que van també amb sabates excessivament altes. Quan jo era jove, si es volia anar elegant i 'ben vestida', calia dur sabates de taló. Per sort, això ja no és així i una dona pot ser molt elegant amb sabates planes o amb un lleuger taló. Jo vaig decidir ben aviat deixar de ser elegant i podria comptar amb els dits de la mà --i encara me'n sobraria algun-- les sabates amb un taló de més de tres centímetres que he tingut al llarg de la meva vida.

Sabates amb taló i plataforma (foto: M. Piqueras, 08.2014)
I si només fos la incomoditat, podríem pensar en allò que deia el refrany: per presumir, s'ha de patir. Però aquest tipus de calçat a la llarga causa problemes en el sistema locomotor, des dels peus fins a la columna vertebral. Els galindons (juanetes) i l'anomenat dit de martell són molt més freqüents en les dones que porten habitualment sabates de taló de punta estreta; el turmell pateix per mantenir l'equlibir del cos; el tendó d'Aquil·les es tensa i s'escurça; el tou de la cama, no és precisament 'tou' perquè els músculs es contreuen per ajustar-se a l'angle originat pels talons alts i poden escurçar-se i contracturar-se; els genolls pateixen una pressió excessiva, cosa que pot accelerar un procés d'artrosi; el centre de gravetat del cos es desplaça cap endavant i això causa una mala alineació dels malucs i la columna vertebral.

Aquestes setmanes els mitjans han comentat la prohibició francesa del burquini (vestit de bany que duen les dones musulmanes que habitualment es cobreixen el cap amb un hijab), perquè es considera un símbol de l'extremisme islàmic, que obliga la dona a cobrir tot el seu cos i també el cap. Mentre veia la presentadora del Telenotícies enfilada en aquelles sabates, pensava que, al cap i a la fi, el burquini que França prohibeix no perjudica la salut de les dones que el vesteixen. En canvi, els talons desmesurats que duia aquella noia i els que veig en aparadors de sabateries o en els peus de moltes dones pel carrer, sí que són un perill per a la seva salut i ningú no els prohibeix ni cap autoritat fa posar un anunci en les capses de sabates que digui: "Aquest calçat perjudica la salut." Ho sento, però quan veig una dona de puntetes damunt les seves sabates no veig l'elegància enlloc. Més aviat penso que és esclava d'una moda antinatural.

Sabates més venudes del catàleg de la sabateria virtual heels.com

Per saber-ne més:
- Los especialistas advierten que usar tacón de forma habitual puede causar daños irreversibles, per L. Ferro, La Vanguardia, 16.10.2012
- ¿Es perjudicial usar tacones muy altos?, a Fissioterapia, 13.08.2012


10 comentaris:

Marta ha dit...

Tens molta raó amb el tema dels talons excesivament alts i les sabates de punxa.
Jo n'havia portat sempre de molt alts cada dia per anar a treballar els anys seixantes i setantes que també es van posar de moda, i vaig patir-ne les conseqüències també. Ara per descomptat no en porto per prescripció facultativa. No sempre se saben portar amb elegància. Tot comporta un aprenentatge. Crec que les presentadores les deuen soportar uns pocs minuts, nosaltres les portavem vuit hores al dia! Però era moda com ara! i quan ets jove no penses que et podran perjudicar!

Mercè Piqueras ha dit...

Marta, doncs jo vaig passar ben aviat de les modes de sabates estretes i altes. Els mocassins van ser les meves sabates habituals durant molts anys, i a l'estiu sandàlies baixes o espardenyes. Fins i tot les meves sabates de casament eren relativament baixes, uns pocs centímetres de taló. El que no entenc és per què la gent troba més maco un peu amb aquestes sabates tan altes i que acaben amb aquelles punxes. Per què algú diu que és moda? A mi, no m'han agradat mai. I, encara que els homes no pateixen la imposició de la moda dels talons alts, en algunes èpoques han dut també sabates molts estretes de la punta i punxegudes. Sempre m'ha fet angúnia aquest tipus de sabates.

Júlia ha dit...

He escrit sobre aquest tema en diferents ocasions i em preocupa que no es faci més incidència en la qüestió, la veritat, per part de metges i experts. El preocupant és que les presentadores surten així en programes seriosos i sembla normal, segons la meva opinió això són 'cotilles modernes', per no entrar a fons en el tema de les talles i l'aprimamenta. Un altre tema és que en ple hivern surten les presentadores sense mànigues i escotades, em temo que en tot això anem cap enrere en molts aspectes.

En un recent festival de cinema van remarcar com si fos una cosa extraordinària que Charlotte Rampling anava amb sabates de taló baix... No crec que faci elegant ni res d'això, a mi em fa angúnia veure les dones d'aquesta manera i comprovar com es cau en aquestes servituds de la moda, jo ja fa anys que no porto talons, en tot cas mai van ser tan alts com els d'ara, de fet caminen de puntetes.

Júlia ha dit...

http://lapanxadelbou.blogspot.com.es/2014/09/bones-cames-periodistiques-i-preguntes.html


http://lapanxadelbou.blogspot.com.es/2012/10/dones-descalces-i-dones-amb-talons-de.html

Carme ha dit...

clar que havíem portat talons... i anàvem amb cura trepitjant les llombardes. Peró a la presentadora de TV3 estic segura que la seva pitjor enemiga del vestuari de la TV, la li diu cada dia quines sabates ha de portar, perquè queda fatal....

Josep ha dit...

Totalment d'acord, i si t'hi fixes, no només són les presentadores de TV3, també les porta la noia que dóna les notícies del temps. Això passa a totes les cadenes, i no crec que sigui perquè vulguin elles.
La meva filla quan era petita feia marxa atlètica i ho va deixar perquè té el tendó d'Aquil·les una mica curt. En aquesta modalitat el peu fa exactament el mateix efecte que tu molt bé expliques.

Mercè Piqueras ha dit...

Júlia gràcies pels enllaços.

Hi hauria d'haver moltes Charlotte Rampling que s'atrevissin a anar a una gala amb sabates baixes.

Mercè Piqueras ha dit...

Carme, jo vaig rebel·lar-me ben aviat contra aquesta imposició de la moda. (I contra d'altres, com ara la de les muscleres que donaven a les dones un aspecte de jugador de rugbi o futbol americà; tot i que aquesta no perjudicava la salut.)

Mercè Piqueras ha dit...

Josep, això és el que voldria saber: si són les emissores de TV les que demanen --o aconsellen-- a les presentadores que portin talons molt alts o és una decisió que prenen elles perquè creuen que així llueixen més. Per cert el dia de la foto que he posat, em vaig fixar que la dona del temps també duia sabates de taló, però no eren ni de bon tros de l'alçada de la presentadora del Telenotícies.

Toni Juanet ha dit...

Hola Mercè,
Sóc realitzador de TV3 i en aquest moments estic treballant a l'àrea d'informatius, i per tant tinc una certa responsabilitat pel que fa al vestuari i a la imatge personal dels nostres presentadors i presentadores. Has tocat un tema interessant, i polèmic, que aquí sempre ha generat debat i sobre el que és molt difícil arribar a un acord. Hi ha interessos diversos, estètics, de comoditat, de línia estilística, de modes, de preferències, de salut...
Des de l'àrea d'imatge de TV3 hi ha un equip de professionals que vetllem per què totes les persones que apareixen en pantalla tinguin la millor imatge possible, respectant tant les seves preferències, com allò que els especialistes consideren que els afavoreix més, i també procurant estar al dia de les tendències de la moda. Ja et deus imaginar que no és gens fàcil, i que mai fem les coses a gust de tothom. Ben al contrari, com que és un tema sobre el que més o menys tots tenim opinió, no hi ha manera de treballar la imatge d'algú i que, per bé o per mal, hi hagi unanimitat.
Resumint, et diré que les sabates que porten les nostres conductores es trien conjuntament entre l'estilista que tenen assignada, i elles mateixes. Només en programes especials, o en casos en que pensem que no s'ha fet una elecció adequada, intervenim els responsables de l'àrea. Tingueu present que, com ja ha apuntat algú abans, com a màxim estan dretes tres quarts d'hora, que és el que dura un telenotícies, i excepcionalment pot ser que en algun programa especial hi arribin a estar dues i tres hores, però de manera molt esporàdica. No pensem que això pugui arribar a ser perjudicial per la seva salut, perquè si ho penséssim, no dubtis que buscaríem alguna alternativa.
En general considerem que aconseguim que els i les periodistes que apareixen a la pantalla tinguin una bona imatge, ni massa sofisticada i poc natural, ni massa informal. Tot és opinable i per això ens agrada saber que en pensen els nostres espectadors. Finalment és per vosaltres per qui treballem. I és gràcies a gent com vosaltres, que ens segueix i opina sobre el que fem, que tenim la possibilitat de millorar.
Moltes gràcies !!!!!