A La Vanguardia d'ahir, 15 d'abril de 2008, Màrius Serra fa uns comentaris sobre un correu que corre per Internet i que relaciona la sequera que pateix Catalunya amb el vol d'unes avionetes que deixarien anar un compost químic per evitar pedregades i això impediria que plogués.
Casualment, fa pocs dies vaig rebre el correu que esmenta Màrius Serra. L'enviava una amiga d'una llista de distribució que no sabia si creure-s'ho i demanava opinions de qui pogués tenir informació fiable sobre la veracitat o falsedat del fet denunciat. El correu en qüestió diu això (és llarg, però val al pena reproduir-lo sencer; i el copio tal com el vaig rebre, sense fer-hi correccions):
TOTHOM QUI SENTI ALGUNA PREOCUPACIÓ PER LA SEQUERA QUE PATIM QUE LLEGEIXI I QUE ARRIBI AQUEST COMUNICAT A TOTHOM SI US PLAU! SI ÉS QUE US HO VOLEU CREURE CAL DESTAPAR L'EXISTÈNCIA DE LES AVIONETES ANTI-PLUJA!
LA SEQUERA QUE ESTEM PATINT A CATALUNYA POC TÉ A VEURE AMB EL CANVI CLIMÀTIC!
Nomès patim una greu sequera a Catalunya quan a la resta de la penísula continua plovent, casual oi? El canvi climàtic està afectant a tot el món i també al clima de la penísula ibèrica i de França, però el que vivim a Catalunya no és fruit del canvi climàtic!!!!!!!!!!
AVIONETES QUE SURTEN A DISPERSAR LA PLUJA A LES COMARQUES DE LA CATALUNYA CENTRAL
JA ES HORA QUE ES DESTAPI LA POLÍTICA DE DISPERSAR LA PLUJA TIRANT SULFUR DE PLATA PER CURAR-SE AMB SALUT LES COMPANYIES ASSEGURADORES DE PEDREGADES I CALAMARÇA
Qui vulgui pensar que VEIEM OVNIS que pensi el que vulgui però ja tenim proves fotogràfiques en que es veu clarament que cada vegada que el cel amenaça pluja unes misterioses avionetes surten i passen per entremig dels núvols, al cap de pocs minuts el cel s'ha dispersat en dos i s'obra una clariana que impedeix que es produeixi la pluja i torna a sortir el Sol.
Aquest fenòmen es produeix a les comarques del Solsonès, la Segarra, l'Anoia entre d'altres comarques de la província de Lleida. Estem davant de la política que hi havia darrera dels incendis provocats del 94 i del 98 a les mateixes comarques. Finalment la Generalitat va culpar FECSA-ENDESA pel mal estat de les línies elèctriques però tots els que vam viure els incendis i ens va tocar d'aprop sabem i no oblidarem que per cada foc provocat per una línia d'alta tensió 15 focus eren provocats manulament pels piròmans pagats per algún peix gros que mai s'ha destapat.
En quinze anys ens han exterminat els nostres boscos i ara no permetrem que aquestes avionetes continuint sortint a dispersar els núvols, estem disposats a tot per aturar aquest atemptat ecològic que nomès està patint Catalunya i no sabem qui hi ha al darrera. S'està parlant d'organitzar Antiaeris i la impotència que sentim es de no disposar de tancs militars per fer baixar aquestes avionetes que volen a pocs metres d'altura.
Aquest passat divendres a Solsona es va fer la primera conferència sobre aquestes avionetes en que van assistir més de 300 persones que totes afirmaven haver vist alguna vegada com a mínim aquestes avionetes tirant sulfur de Plata o algún altre producte químic per evitar la pluja. També es va donar constància que aquestes avionetes ja van començar a sortir l'any 98 però ara ha anat a més.
A Calaf ( comarca de l'Anoia) hi ha un dels dipòsits de cotxes nous a l'aire lliure més importants de la provincia de Barcelona i estàn cansats de veure com cada vegada que el cel amenaça tormenta passa l'avioneta i evita que caigui una sola gota d'aigua, evidentment al darrera hi han les companyies asseguradores d'aquestes multinacionals de cotxes contra pedregades igualment com passa a la província de Lleida amb la fruita.
Tots el pagesos i gent propera estem indignats amb aquesta situació perquè el govern segur que té constància d'aquesta activitat però evidentment no en parlarà i a sobre està tirant endavant d'amagat el transvassament del Segre tot i la no autorització per part del Govern Espanyol, inclús ja es coneix l'empresa que té adjudicades les obres per al transvassament.
A mesura que anem avançant sobre el tema anirem informant perquè ja en podeu estar segurs que de l'existència d'aquestes avionetes no en sortirà mai res als mitjants de comunicació!!!! però som molts els que les veiem! i no veiem OVNIS encara que alguns ens tractaràn de bojos i que tenim al.lucinacions!!!
CAL QUE ENS UNIM PER ATURAR AQUESTA POLÍTICA TERRORISTA PER PART D'AQUESTES COMPANYIES ASSEGURADORES!
Algunes característiques d'aquest correu són típiques de moltes falses alarmes (hoax) que corren per la xarxa. Sempre que en rebo alguna, la primera cosa que faig és intentar d'analitzar el text de manera raonada. La majoria no resisteixen aquesta primera anàlisi, fins i tot quan tracten temes que no em resulten familiars. En aquest cas no m'ho vaig creure per aquests motius:
- Perquè, suposant que les avionetes poguessin trencara els núvols, per trencar tots els núvols de Catalunya (la sequera és general), gairebé no es veuria el cel, de tantes avionetes que hi hauria volant.
- Perquè, si fos veritat que es poden trencar els núvols i evitar que plogui, això no seria cap secret i en els llocs d'Espanya on hi ha hagut inundacions aquests dies enrere, per pluges continuades, després de les primeres segurament ja haurien enviat les avionetes a dispersar els núvols, especialment els que hi hagués sobre Sevilla on les pluges els van "aigualir" la Feria de Abril.
- Perquè si això d'impedir les pluges fos per protegir uns cotxes que estan emmagatzemats a l'aire lliure, a la llarga seria molt més econòmic construir un hangar o una nau on tenir-los al cobert que no pas haver de llogar avionetes, pagar la tripulació i comprar els productes per trencar els núvols cada vegada que s'apropen núvols de tempesta.
- Perquè seria lògic que els grups que difonen aquesta informació, si n'estan tan ben informats, haguessin enviat gent als aeròdroms de Catalunya per comprovar quines avionetes sortien, de qui eren o qui els pagaven. I que haguessin fet la denúncia amb noms i cognoms.
- Perquè aquest correu és el típic correu sense data (diu "aquest passat divendres..."; si la gent el va reenviant, com es demana, d'aquí a un any potser encara diran "aquest passat divendres") i amb dades molt ambigües i només a mitges.
- I finalment, perquè sóc una escèptica i no em crec les coses si no me les expliquen de manera raonada i indicant-me fonts contrastables.
Però tampoc volia respondre a la persona que va fer la pregunta dient només "això no és cert perquè jo no m'ho crec" i vaig consultar Jordi Mazón, físic, professor de batxillerat i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, a més de meteoròleg aficionat, autor d'algunes obres de divulgació sobre meteorologia i vocal de l'Associació Catalana d'Observadors Meteorològics i de l'Associació Catalana de Comunicació Científica. Les seves explicacions van corroborar el meu escepticisme. Entre d'altres coses em va dir:
"Als països de la Mediterrània occidental, es coneix un període de sequera d'alta freqüència, entre 40 i 60 anys, i tot sembla indicar que ara ens hi trobem en un. HI ha un altre període de baixa freqüència, d'entre 120 i 150 anys".
Mazón esmenta que "el 1819 la sequera a Barcelona va ser molt greu, amb pluges que no van superar els 200 mm, quan la mitjana anual és de 600 mm. I no hi havia avionetes!!"
Per altra banda diu: "El que sí que és cert, és que l'ADV de les Terres de Ponent (Ajuda Defensa Vegetal) té unes xemeneies petites (uns bidons amb un petit tub) que cremen iodur de plata, per injectar-lo a la mitja i alta troposfera, a fi i efecte que s'incrementin els nuclis de condensació i hi hagi més gotes de pluja, disminuint així el risc de formar-se calamarsa o pedra, i evitar danys en els conreus lleidatans. Les avionetes també em consta que sortien a sembrar directament als núvols iodur de plata, però els resultats no són clars."
Fixeu-vos que sí que havien sortit avionetes, però sortien per causa pluges i evitar pedregades, tot i que sembla que no van tenir èxit. Mazón continua les seves explicacions:
"En els décades de 1950 i 1960, a Israel van fer molts experiments amb la mateixa finalitat (evitar pedregades), sense cap resultat positiu."
I acaba dient que aquesta història de Calaf i el dipòsit de cotxes a l'aire lliure fa anys que circula per la xarxa. És cert, a mi ja m'havia arribat amb anterioritat, no sé si amb les mateixes paraules, però sí que era la mateixa història.
He buscat per Internet i el que he trobat és que prop de Calaf hi ha un aeròdrom que existeix des de el 1964, com a iniciativa privada (l'aeròdrom Calaf-Sallavinera) i el 2007 la Generalitat va aprovar que passés a ser públic, amb l'acord del consistori de Calaf. I ara hi ha un moviment contrari a aquest ús públic de l'aeròdrom. Per altra banda, a regió7.cat hi ha una notícia del 30 de març de 2008, sobre una taula rodona celebrada a Solsona, que podria coincidir amb la conferencia que indica el manifest. A diferència del que diu el correu, però, de la crònica que en fa aquest diari queda clar que allò que es busca amb el iodur de plata (que no sulfur) és lluitar contra les pedregades, convertint la calamarsa en pluja.
Aquestes avionetes "misterioses" em sembla que són les "bruixes" del segle XXI. Com que ara no es pot atribuir la sequera a cap bruixa ni ningú diria que és un càstig de Deu, cal buscar-hi un altre causa. De causa, jo només hi veig la mateixa naturalesa de la pluja, que no és un fenomen com un eclipsi, que se sap amb certesa quan es produirà.
1 comentari:
N'acaben de parlar a RAC1 . El Jordi Basté ha entrevistat l'alcaldessa d'un dels pobles afectats i no és un hoax, estan tractant el tema i han posat una denúncia davant del Parlament o alguna cosa així.
Publica un comentari a l'entrada