Quina setmana d'ensurts! Ahir era el projecte llei que, justament després de les eleccions catalanes, el ministre Wert s'ha tret de la màniga i que, si mai arribés a aprovar-se, convertiria la llengua catalana --i la gallega i la basca-- en una llengua residual, amb el mateix tracte, o potser inferior, que una llengua estrangera. I avui, una notícia que ha sortit de Barcelona mateix: "Barcelona desterra de la Ciutadella la col·lecció del Museu de Ciències". És el títol d'un article de Michele Catanzaro, publicat avui en El Periódico.
El Museu de Ciències a què fa referència el titular és el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que actualment té l'exposició de referència --la que es mostra al públic general-- a l'Edifici Blau del Fòrum, el Museu Blau. Podria semblar que, un cop inaugurat el Museu Blau, no importaria massa on estigui la col·lecció del Museu i que seria una llàstima que un edifici tan bonic com el Castell dels Tres Dragons es fes servir només de magatzem, per guardar-hi caixes d'insectes, o altres animals dissecats o en formol. Però les coses non son ben bé així.
Sobre les col·leccions del Museu, la de zoologia, que és la que es troba de moment a l'edifici del Castell dels Tres Dragons, conté més d'un milió d'espècimens. Allà també hi ha la fonoteca, amb més de 83.000 enregistraments de sons de la natura. En un altre edifici de la Ciutadella --el Museu Martorell, museu de geologia-- hi ha les col·leccions de mineralogia i petrologia, amb més de 38.000 espècimens, i la de paleontologia, que en comprén més de 150.000. Al Castell dels tres Dragons, hi ha també una magnífica biblioteca --i molt bonica, amb uns armaris del segle XIX-- i laboratoris on es fa recerca, una tasca del Museu que no sol ser coneguda del gran públic.
L'any 2009 vaig incorporar-me al projecte del Museu Blau: un nou centre que havia de contenir les exposicions per al gran públic, tot integrant les diverses branques de les ciències naturals, i on es presentés la varietat de la vida relacionant-la amb els components no biològics del planeta i mostrant-ne les interaccions. Hi havia també sengles projectes per als dos edificis de la Ciutadella, que s'havien de desenvolupar després. El Museu Martorell acolliria una exposició que parlaria als visitants de la història de la ciència a Barcelona; és un projecte en el qual crec que ja s'havia començat a treballar, però que la crisi econòmica va fer aturar. I el Castell dels Tres Dragons havia d'acollir el conjunt de col·leccions dels dos museus (zoologia i geologia) i la biblioteca que ja hi havia, i s'hi seguiria fent recerca. A més, també s'obriria al públic, però suposo que estava pensat més aviat a un públic selecte, amb interessos específics. O potser es pensava fer com en el nou edific del museu d'Història Natural de Londres (el "Cocoon") o en algunes àrees del Museu d'Història Natural de Leiden, on el públic pot veure com treballa el personal investigador.
Segons explica Catanzaro en El Periódico, l'Ajuntament de Barcelona ha informat el Museu de Ciències Naturals que hauran de començar a desallotjar el Castell dels Tres Dragons abans de l'estiu de 2013. L'Ajuntament i la Generalitat el 2010 van signar un acord per fer un consorci per crear d'un Museu Nacional de Ciències Naturals i estava previst que la Generalitat proporcionés un edifici per acollir les col·leccions i els serveis que ara hi ha en el Castell dels Tres Dragons. Però això no s'ha fet encara i, en canvi, l'Ajuntament ja els demana que marxin. Això és com si, després de prometre a algú una casa nova, no te la donessin, però ja et fessin fora de la casa on has estat vivint fins aleshores.
Fer marxar dels edificis històrics allò que té relació amb la ciència --sobretot les ciències experimentals-- sembla una tendència actual, i no únicament aquí. La Universitat Pavia (Itàlia), per exemple, va treure del centre històric alguns departaments de ciència, que van ser traslladat als afores de la ciutat. I la Universitat de Bolonya ha fet el mateix. Sembla com si la ciència fes nosa dins de la ciutat, especialment en edificis històrics o emblemàtics.
En el temps que vaig treballar en el projecte del Museu Blau vaig passar moltes hores en el Castell dels Tres Dragons i vaig poder comprovar que les col·leccions hi ocupen un espai important. N'hi ha fins i tot a les golfes. I hi havia molta gent treballant-hi en els laboratoris. Buscar un lloc --on?-- per aquella ingent quantitat d'espècimens, preparar laboratoris i una nova seu per a la biblioteca, no em sembla una tasca que es pugui fer amb el mig any que falta per a l'estiu del 2013. Perque, segons la notícia, no sembla que hi hagi ja un lloc destinat per a les col·leccions i els serveis que actualment hi ha al Parc dels Tres Dragons. Com s'ho faran, doncs? Potser un dia de començament d'estiu hi aniran el jutge, els mossos i uns quants operaris per buidar l'edifici? Jo suggereixo que, si això passa, agafin totes les coses i les portin al Parlament, que està molt a prop, dins del mateix parc de la Ciutadella.
Potser us interessarà:
- El Castell dels Tres Dragons (aquest bloc, 15.08.2009). Ressenya del llibre amb aquest títol, que recull la història de l'edifici i els usos que ha tingut al llarg dels anys.
- Un museu de ciències naturals per al segle XXI (aquest bloc, 11.12.2009). Sobre els museus de ciències naturals i sobre el projecte del Museu Blau.
- El futur del Castell dels Tres Dragons (aquest bloc, 24.05.2010). Sobre el projecte que aleshores i havia per a aquest edifici.
- El Museu Blau, nova seu del Museu de Ciències Naturals (aquest bloc, 26.03.2011). Informació sobre el nou museu.
- El Museu Blau ha obert les portes (aquest bloc, 27.03.2011) . crònica molt breu sobre la inauguració del Museu Blau.
2 comentaris:
Sembla que estiguem de mala lluna, Mercè!
Jo encara no m'he refet de l'ensurt Wert i ara llegeixo el teu post...
I que hi pensen fer al castell dels tres dragons? Per a quina altra cosa es pot fer servir?
No estem en crisi? Doncs per què aquests canvis que de segur costen una burrada de quartos?
Ai, ai, ai... On anirem a parar!!!
Bona nit Mercè
Fra Miquel, no sé a què es vol destinar el Castell dels Tres Dragons. Perquè, si volen treure'n el Museu, deu ser que hi ha algun altre projecte. Espero que no passi com a l'estamperia del Pi, que la parròquia els va fer fora i ara hi ha una botiga per a turistes.
Publica un comentari a l'entrada