Penso que la sanitat és una àrea a la qual cal dedicar un esforç especial. Tanmateix, dedicar-hi molts diners no sempre vol dir sortir-se'n millor. Allò que cal és optimar la inversió. I una bona manera de fer-ho és dedicar esforços --humans i en diners-- a la prevenció. La nova llei del tabac ajudarà reduir la despesa sanitària a llarg termini. En països on va aplicar-se una llei dura des del principi ja se n'estan veient els efectes. I altres mesures preventives que es podrien prendre per reduir la despesa sanitària estan relacionades amb el Departament d'Interior.
En les seves declaracions als mitjans, Puig va parlar del límit dels 80 km/h. El seu discurs ja és diferent del que vaig sentir a CiU durant la campanya electoral, quan deien que una de les primeres mesures seria suprimir el límit de velocitat. Puig parlava ahir de mantenir contacte amb tècnics i organitzacions, i que es crearà una comissió de treball. Confio que no s'oblidi d'incloure algun epidemiòleg ambiental en aquesta comissió. I que, a més, se l'escolti.
Copio aquí el que vaig escriure en aquest bloc el proppassat 24 de desembre:
Un estudi teòric posterior dirigit també per Nino Künzli estimava que la reducció de la contaminació atmosfèrica a l'àrea de Barcelona fins als valors màxims recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) --molt per sota dels que es van trobar a Barcelona-- podrien estalviar cada any 3500 morts, 1800 hospitalitzacions per malalties cardiovasculars, 5100 casos de bronquitis crònica en adults, 31.100 casos de bronquitis aguda en la mainada i 54,000 atacs d'asma entre els adults i la mainada. A més d'aquestes repercussions positives en la salut de la població --cosa que ja seria suficient per intentar aconseguir els objectius de l'OMS-- la mesura representaria un estalvi en despesa sanitària equivalent a un 6400 milions d'euros anuals.Tenint en compte la necessitat de reduir la despesa sanitària a què va fer referència Mas-Colell, és una bona notícia que Puig consulti una comissió de persones expertes abans de prendre cap decisió sobre el límit dels 80 km/h. (Encara que la despesa no es reduís, però, les repercussions positives sobre la salut de la població ja valdrien la pena.)
Potser us interessarà:
- El nou Govern i els 80 km (24.12.2010)
- Una visió particular d'un debat amb polítics (09.11.2010)
- La salut i l'aire que respirem (04.02.2009)
4 comentaris:
No sóc votant de CiU, però les paraules de'n Colell i de Puig fan esperançador el futur en aquests temes. Ara cal veure com i quan es materialitzen aquestes paraules, que d'això es tracta, de passar als fets.
Una abraçada
Comparteixo la idea d 'optimitzar els recursos, i m'esgarrifo que es vegi com una actitud innovadora i no com la forma normal de actuar sobretot a la administració pública i obligada als seus dirigents.
Per principis i més d'una vegada ho he comentat,que no crec en les prohibicions i sancions com l' únic mitjà de convicció.
Crec en l'educació i en una societat responsable i lliure en les seves relacions.
En quant a escoltar els tècnics i experts en les diferents matèries, per desprès pendre una decisió em sembla perfecte i com es fan les coses ben fetes.
Deixem passar el temps i veurem què se'n fa, de les promeses i dels propòsits. Mas-Colell és un economista reconegut mundialment i, com a polític, va fer coses molt bones quan va ser al front de la recerca. És un home de qui he sentit parlar bé a persones de diversos partits polítics.
Ahir vaig veure a TV3 l'entrevista de Josep Cuní al Consellar Mas-Colell, i vaig adonar-me que és excepcional i molt positiu el fet de tenir al govern un científic, una persona amb una gran carrera a la Universitat. Es notava en el seu discurs, en la manera de parlar i en la visió professional del tema de l'Economia a Catalunya. També em va cridar que es referís tranquil.lament a mesures polítiques preses pel seu predecessor en el càrrec Antoni Castells, amb un enfoc descriptiu, sense aprofitar-ho per encendre els ànims dels espectadors.
No passa a gaire governs que els polítics tinguin una carrera professional a la investigació.
Felicitats a Josep Cuní i al Conseller per haver-nos donat aquesta oportunitat.
Miriam Fradera Gajo
Publica un comentari a l'entrada