'Pot ser més emocionant que arribar a Mart', diuen alguns investigadors quan es refereixen a la perforació del gel de l'Antàrtida que s'està fent per arribar a la superfície del llac Vostok, que és ja en la seva etapa final. El llac Vostok, situat a uns 1300 km del pol sud, està recobert per un gruix de gel de prop de 4 quilòmetres que l'ha mantingut aïllat, sense contacte amb l'atmosfera, des de fa gairebé 15 milions d'anys.
El projecte d'arribar a la superfície del llac per conèixer quines eren les condicions ambientals de la Terra fa 15 milions d'anys van iniciar-lo fa més de 20 anys investigadors russos, que tenen la seva base justament damunt del llac. Si hi troben éssers vius, és possible pensar que a Europa --el satèl·lit més gran de Júpiter, recobert de gel-- també n'hi hagi perquè té unes condicions semblants a les de l'ambient del llac Vostok.
Ara els investigadors russos estan perforant el gel contra rellotge. Volen arribar a la superfície del llac abans no hagin d'abandonar la base fins al proper estiu austral. El 2 de gener van reprendre la perforació a uns 3650 metres de profunditat i creuen que els deu faltar entre 20 i 40 metres per arribar a la superfície del llac. Tanmateix, el 6 de febrer s'enlairarà de la base el darrer avió que s'ha d'endur els investigadors que hi han estat treballant els darrers mesos. Si aleshores no han assolit el seu objectiu, hauran d'esperar fins al mes de desembre, quan s'iniciï la propera campanya.
Si no hi poden arribar, hi haurà qui se n'alegrara, en veure-ho com una moratòria per al projecte. Hi ha investigadors i organitzacions ecologistes que s'oposen a la perforació perquè aquest llac està considerat l'únic ambient aquàtic no contaminat del planeta. Els investigadors russos al·leguen que estan preparats per prendre mostres del llac sense que es contamini. La revista Nature, en parla avui en la seva edició en línia (Race against time for raiders of the lost lake).
Potser us interessi:
Un llac a 4000 metres de profunditat (aquest bloc, 26.07.2008)
2 comentaris:
No se si pot haver algun llac no contaminat al nostre planeta, ho dic recordant la lectura de "Primavera silenciosa" en el que una frase, que a mi em va colpir, deia que des del darrer nadó nascut fins el racó de mar més llunyà tot estava ja contaminat.
Una lectura imprescindible.
Bon dia!
Magda, els llacs que són en contacte amb l'atmosfera tenen tots quantitats més o menys grans de productes sintètics no biodegradables o de degradació molt lenta, com ara plaguicides organoclorats. Però el llac Vostok fa uns 15 milions d'anys que està cobert pel gel. Per això hi ha tant d'interès per poder estudiar-lo: és una finestra que permetrà esbrinar les condicions ambientals del planeta en aquella època.
Al mateix temps, però, hi ha la recança de pensar que en intentar prendre'n mostres es pugui contaminar. Els investigadors que hi treballen diuen que això no passarà perquè, amb la pressió a què està sotmesa l'aigua del llac, sortirà sola tan bon punt la perforació arribi a la superfície del llac. Després hi posaran una mena de tap per evitar surti més aigua i que hi entri res. Esperem que ho encertin.
Publica un comentari a l'entrada