dimecres, 10 de desembre del 2008
Caravaggio i la fitopatologia
Molts pintors i dibuixants han representat amb gran precisió i detall els arbres i altres plantes del seu entorn. Aquest aspecte està molt treballat en les obres de Caravaggio, que va posar especial atenció en la representació de les manifestacions patològiques de les plantes que pintava en les seves obres.
Un investigador actual, Giuseppe Fogliani, fitopatòleg de la Università Cattolica del Sacro Cuore de Piacenza (Itàlia), ha estudiat aspectes històrics de les malalties d'algunes plantes a través de la pintura i la literatura, amb atenció especial a l'obra de Caravaggio. Per exemple, en el quadre Cistella de fruita, Fogliani ha identificat algunes alteracions morfologiques, que el pintor va representar molt fidelment, i que poden atribuir-se a malalties víriques; fulles amb taques i deformades, com els mateixos pàmpols, difícils d'identificar com a fulles de vinya.
Fogliani és el fundador i director del Centre Llombard de Recerca d'Estudis Vitivinícoles de Riccagioa a Torrazza Coste (Pavia, Itàlia), que va ser construït pel Collegio Ghislieri, de la Universitat de Pavia, per a la producció del vi per als àpats dels estudiants. (La Universitat de Pavia funciona de manera semblant a les clàssiques angleses, amb collegi on viuen els estudiants.)
I en el Collegio Ghislieri se celebrarà el 19 de gener de 2009 una jornada d'estudis sobre Caravaggio i la fitopatologia, durant la qual el mateix Fogliani guiarà els assistents en el reconeixement de les malalties que es poden reconèixer en algunes pintures de Caravaggio, identificant-les amb els mitjans de què avui dia es disposa, i explicarà com ha estat relativament fàcil arribar a una conclusió científica gràcies a l'altíssim grau de realisme de les pintures considerades. Altres ponents tractaran de la tècnica emprada per Caravaggio en aquestes obres, del coneixement que es tenia de les malalties de les plantes en el Cinquecento, i de l'aplicació al món vegetal de la teoria mèdica dels quatre humors --a cavall entre el Cinquecento i el Seicento-- per a la comprensió de les malalties de les plantes.
Il·lustració lateral: Caravaggio, El jove Bac malalt (oli sobre tela; Galleria Borghese, Roma)
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
5 comentaris:
És possible que també podem descobrir o retrobar espècies de fruita avui extingides?
En tot cas en veure aquest raïm no em cap cap dubte que és dolç, collit al seu millor moment, cuidat amb el temps. Amb aquest tel finíssim de fruita sana.
Quan a les fulles de vinya jo crec que les veig clarament. La fulla superior esquerra probablement és de figuera i a un primer cop d'ull aquestes figues semblarien coll de dames blanques.
Lectora corrent, t'haurem de contractar al blog d'amicsarbres, aquests articles són ben interessants.
Salut!
Segurament quer sí; més ques espècies extingides, crec que serien varietats que van deixar de cultivar-se. De tota manera, Fogliani se centra en la seva especialitat, que és la fitopatologia i detecta les malalties que patien aquelles plantes a partir del coneixement actual i de la pintura tan detallada i fidel de Caravaggio.
En aquest cas "espècies" volia ser en col·loquial. Gràcies.
Entesos. Ho sento, però de vegades pateixo la deformació causada per la formació (quin embolic!) en biologia.
I ja sabeu que sempre que vulgueu podeu reproduir les entrades d'aquest bloc en els Arbres Amics.
Gràcies, ens en aprofitarem i Molts d'anys! (A les Illes és la forma de donar un bon Nadal i Cap d'any).
JV
Publica un comentari a l'entrada