diumenge, 17 d’agost del 2008

Tina Modotti, fotògrafa i revolucionària


En el Panteón de Dolores, un cementiri de la ciutat de Mèxic que --per les fotos que n'he vist-- té més l'aspecte de parc metropolità que de necròpolis, hi han enterrat més de sis milions de persones des que es va fundar, el 1875. En un racó perdut del cementiri, un rectangle de pedra grisa, amb el perfil d'una dona, erosionat per la pluja i el vent, té gravats uns versos mig coberts per la molsa:

Tina, hermana, no duermas, no no duermas.
Tal vez tu corazón oye crecer la rosa
de ayer, la última rosa  de ayer, la nueva rosa.
Descansa dulcemente, hermana.
La nueva rosa es tuya, la nueva tierra es tuya:
te has puesto un nuevo traje de semilla profunda
y tu suave silencio se llena de raíces.
No dormirás en vano, hermana.
Puro es tu nombre, pura es tu frágil vida
de abeja, sombra, fuego, nieve silencio, espuma,
de acero, línea, polen, se construyó Tu férrea,
tu delicada estructura.

Són versos del poema que Pablo Neruda va dedicar a Tina Modotti, la fotógrafa i revolucionària italiana que va passar una part de la seva vida a Mèxic, on va morir sobtadament el 1942. Amics anònims de Tina van comprar-li aquella tomba "perpetua". Vaig llegir els versos per primera vegada en el llibre Tina, de Pino Cacucci; estaven incomplets, amb punts suspensius, possiblement perquè el mal estat de la tomba en dificultava la lectura. Després vaig buscar-los i vaig trobar-los sencers, com els he copiat aquí. També vaig trobar algunes fotos de la tomba on, efectivament, els versos no es poden llegir completament perquè n'hi ha que estan malmesos (la foto que reprodueixo aquí està signada per Miguel Hidalgo; no veig enlloc que els drets de reproducció estiguin reservats).

Jo no sabia res de Tina Modotti fins que el Nadal de 2002, la meva amiga Imma em va regalar el llibre esmentat de Pino Cacucci (l'Imma és la meva proveïdora de llibres italians). La biografia de Tina Modotti és punyent, no pot deixar indiferent qui la llegeix. Va néixer el 17 d'agost de 1896 a Údine (Itàlia), i als disset anys va emigrar als Estats Units, on el pare i una germana seva ja s'havien instal·lat un o dos anys abans a San Francisco. Com a obrera del tèxtil entra en contacte amb el món sindical, però també té inquietuds artístiques. Treballa com a actriu, es casa amb un pintor amb poca fortuna que mor aviat; s'enamora del fotògraf americà Edward Weston i el segueix a Mèxic, país on entra en contacte amb els grups que estan revolucionant la política i l'art.

A Mèxic comença la seva millor època com a fotògrafa (vegeu-ne una mostra a la revista poètica Almacén, d'on està treta la fotografia que incloc aquí). Les seves fotografies mostren imatges de la vida que ella coneix: la lluita camperola, el món obrer, les dones del poble amb la mainada, la indústria, o símbols de la revolució política i social que viu Mèxic. Però l'estètica predomina en tota la seva producció.

El 1920 és expulsada de Mèxic, essent sospitosa d'haver participat en un atemptat al president del país. Les dues dècades següents les passa a Europa: Berlín, Moscou, Polònia, França i Espanya, on participa en la guerra (in)civil amb les Brigades internacionals. El 1939 torna a Mèxic, i el 5 de gener de 1942 mor --se suposa que d'un atac de cor-- quan es desplaçava en taxi per la ciutat.

Hi ha una biografia novel·lada de Modotti escrita per Elena Poniatowska, però no n'he tingut accés i no en puc opinar. De tota manera, no crec que m'animi mai a llegir-la perquèles biografies novel·lades no m'agraden. La biografia que en va escriure Cacucci em va agradar bastant, però hi vaig trobar a faltar una relació de les fonts d'on va obtenir la informació per a fer l'obra, i un índex, com a mínim onomàstic.

Tina Modotti a la pel·lícula The Tiger's Coat (1920)Foto: Wikimedia Commons
(Actualitzat: 04.01.2019)

Per saber-ne més:
- Comitato Tina Modotti. Web de l'associació fundada el 1989 per tal de divulgar la figura d'aquesta fotògrafa i organitzar actes de commemoració del cinquantenari (el 1992) de la seva mort i el centenari (el 1996) del seu naixement.
- La tumba de Tina Modotti en el Panteón de Dolores, per Héctor Bialostozky, a Local.Mx (19.12.2018)