divendres, 29 d’octubre del 2010

La golejada dels nacionalistes

A través d'elcastellano.org he conegut l'article "Gregorio Salvador: 'Los nacionalistas nos han metido una goleada en el terreno lingüístico", publicat a La Gaceta d'Interconomía, que reflecteix les opinions de dos acadèmics de la RAE, Gregorio Salvador i Francisco Rodríguez Adrados. L'article tracta de la manipulació del llenguatge que, segons aquests dos acadèmics, fan alguns grups polítics. Es refereixen al vocabulari que fabriquen "ciertos grupos muy cerrados, como los feministas" o al llenguatge que s'ha 'inventat' la progressia i que, segons Salvador, corrompen el llenguatge, de manera que "[l]e obligan a uno, para no caer en la trampa, a tener el juicio siempre alerta".

Els dos acadèmics es lamenten també de l'ús d'eufemismes "descaradamente falsos e ideológicos", alguns dels quals afecten la família i posen com a exemple d'aquest perjudici a la família el terme 'matrimonio', Opina Rodríguez Adrados que els gais "han utilizado el truco de meterse dentro de una palabra bendecida por la tradición" però sembla que té esperances que aquest nou sentit del terme no acabi arrelant: "Dudo mucho que el común de los mortales le acabe llamando a eso matrimonio."

De la golejada dels nacionalistes a què fa referència el títol de l'article, diu Salvador que "tenemos la segunda lengua más importante del mundo, con una tradición cultural, literaria, un acervo, un patrimonio, que es incomensurable en relación a lo que puedan tener otras", i creu --segons l'autor anònim de l'article-- que privar d'aquesta llengua a una part de la població espanyola és discriminar-la. És una llàstima que no aclareixin a quina part de la població s'ha privat d'aquesta llengua.

Salvador és qui parla de la 'golejada': "[es] imperdonable que los Gobiernos centrales hayan ido tragando poco a poco. Así, los nacionalistas nos han metido una goleada en el terreno lingüístico y están arruinando la vida de una parte de los españoles" (entre els quals es deuen trobar els dos acadèmics, suposo). I el seu col·lega a la RAE afegerix que "[l]a lengua se ha convertido en un arma de combate político".

Després de llegir aquest article he pensat que, si dos membres de la RAE, que haurien de saber quins són els problemes que han d'afrontar les llengües minoritàries que conviuen amb llengües fortes --en aquest cas, amb la segona més important del món, segons afirmen ells mateixos--, opinen així, no és estrany que la gent el carrer, fora de Catalunya, tingui una visió esbiaixada de la situació catalana. Aquestes persones, i les que les segueixen, han fet molt més pel foment de l'independentisme que totes les campanyes que es puguin fer des de dins de Catalunya mateix.

Potser no hauria d'estranyar-me, però he trobat curiós que el títol de l'article se centri en aquesta "golejada" dels nacionalistes, quan les referències al nacionalisme només ocupen aproximadament una cinquena part de l'article.

4 comentaris:

Ferran ha dit...

Tot aixó va dirigit a persones que volen escoltar precisament aquest tipus d'argument.
Viatjo bastant per tot l'Estat i la gent "normal" no està per aquestes històries. Hem de procurar que tot aquests tipus de personatges (polítics, pseudointelectuals, salvadors de la patria..) no surtin del seu cau. Peró no lluitant, sino aportant, es més difícil peró més de futur.
Bon cap de setmana

La lectora corrent ha dit...

Fènix, fora de Catalunya m'he trobat gent aparentment "normal" que està creguda que a Catalunya el castellà està perseguit i que no poden entendre que calgui una llei per a la llengua.

Normalment et diuen alguna cosa com "si tenim una llengua comuna, en la qual ens entenem tothom, perquè us entesteu que tot hagi de ser en català?" Si consideren que Catalunya és Espanya --si no fos així, perquè aquesta por a la possible segregació?--, per què s'entesten a empobrir la cultura espanyola suprimint les llengües que no siguin la "comuna"?

Ferran ha dit...

Per desconexeiment de la realitat, per inseguretat, per comoditat,per por... Encara que sembli ridícul, moltes vegades la gent prefereix enrocarse, que descubrir.

S. Senz ha dit...

Del nucli ultra de la RAE hem parlat sovint al nostre blog. Te'n deixo la darrera nota:
http://addendaetcorrigenda.blogia.com/2010/102501-lengua-espanola-lengua-comun-lengua-nacional-tres-denominaciones-nacionalistas-d.php