dilluns, 11 d’octubre del 2010

Andre Geim, els dos Nobel

Marie Skolodowska Curie va rebre el premi Nobel dues vegades: el 1903, el de física, una meitat del qual va compartir amb el seu marit Pierre Curie, pel seu treball sobre el fenomen de la radioactivitat, que havia estat descoberta per Henri Becquerel, que va rebre l'altra meitat del premi; i el 1911, el de química ella sola (el seu marit havia mort el 1906), per la descoberta dels elements poloni i radi. També hi ha membres d'una mateixa família que han rebut algun premi Nobel; un exemple recent és el dels Kornberg -- Arthur i Roger,pare i fill-- que van rebre el premi Nobel de fisiologia o medicina de 1959 (el pare, compartit amb Severo Ochoa) i el de química de 2006 (el fill). Tanmateix, em fa l'efecte que fins ara ningú no havia rebut el Nobel de debò --el que concedeix lAcadèmia sueca-- i el Nobel de broma, el Ig Nobel de què parlava ahir en aquest bloc. Doncs bé aquesta situació s'ha donat enguany.

Andre Geim, un dels dos guanyadors del premi Nobel de física 2010 "pels seus innovadors experiments sobre el material bidimensional grafè", va rebre, el 2000, el Nobel de broma, l'Ig Nobel de física, que va compartir amb Michael Berry, per uns experiments sobre camps magnètics que van aconseguir fer levitar diversos "objectes", entre els quals una granota. En aquest vídeo de Youtube es veuen alguns exemples de levitació causada per diamagnetisme, que és una propietat dels materials que són repel·lits pels imants, perquè en ells es crea un camp magnètic oposat a un altre camp magnètic aplicat externament :



El segon exemple que mostra el vídeo és el de la granota de Geim; més que levitar, sembla que estigui fent salts i acrobàcies.