diumenge, 23 de novembre del 2008

Quin hemisferi predomina en el vostre cervell?


Voleu saber quin hemisferi (dret o esquerre) predomina en el vostre cervell? Aneu a la pàgina original del diari australià on hi ha la silueta d'aquesta ballarina. He posat l'enllaç directament damunt la imatge, però no sé si me n'he sortit. Per si de cas, escric aquí l'adreça tinyurl:

http://tinyurl.com/2u6nqa

Segons diu el text que acompanya la imatge, el sentit del gir que es percep depèn de l'hemisferi del cervell que la persona que la mira faci servir més. (Esmenta també les funcions cerebrals que depenen de cada hemisferi.) El cas és que jo primer l'he vista girar en el sentit de les agulles del rellotge i després en sentit contrari. I si continuo mirant-la, la veig canviar de sentit de tant en tant.

M'agradaria saber si tothom la veu girar en els dos sentits --i pensaré que és una enredada, que el dibuix està programat perquè vagi canviant de sentit-- o si hi ha qui la veu girar només en un sentit. Si no la veu tothom canviar de sentit, potser sigui que hi ha qui fa servir els dos hemisferis més o menys igual.

14 comentaris:

Enric I. Canela ha dit...

Jo veig girar la figura només en el sentit de les agulles del rellotge i la meva dona en els dos.
Ella m'insistia que canviava però jo no la veia canviar.
I mira que soc una nul·litat per l'art i les coses espacials.

Teresa Bosch ha dit...

Doncs jo també la veig girar només en el sentit de les agulles del rellotge.

uncnoun ha dit...

Jo l'he vist moure's en els dos sentits, tot i que domina el clockwise.
I soc clarament esquerrà (cerebralment parlant).

La falta de referències a la "noticia" em fa sospitar que això deu ser la idea feliç d'algú.

Marieta ha dit...

De primeres la veig en sentit horari. Després, forçant, he aconseguit veure-la canviar de sentit.

Joan Vicenç ha dit...

Només en el sentit de les agulles del rellotge.

xavier caballe ha dit...

En el meu cas només la veig girar en el sentit de les agulles del rellotge.

Anònim ha dit...

He fet la prova mirant la ballarina dues persones al mateix temps. Aquest matí, una dona i jo; fa una estona, el meu marit i jo.

La dona del matí només la veia moure's en el sentit de les agulles del rellotge, mentre que jo --mirant al mateix temps que ella-- veia que la ballarina de tant en tant canviava el sentit del gir.

El meu marit veu, com jo, canviar el sentit del gir, però no coincidim a percebre el canvi simultàniament. Alguna de les vegades que jo veia la ballarina canviar de sentit, ell seguia veient-la igual; i al revés, també. Això em fa pensar que no hi ha un programet d'ordinador que faci canviar el moviment de manera programada o aleatòria.

Però m'agradaria saber si l'original es mou; i, si ho fa, en quin sentit gira.

Roser ha dit...

Al començar la veig girar en el sentit de les agulles del rellotge després canvia de sentit
Roser

Carme Rosanas ha dit...

Jo he fet la mateix a prova que tu i els canvis de sentit cada persona els veu en moments diferents i experimentant amb el meu fill hem arribat a aconseguir fer canviar el sentit voluntàriament, fixant la vista en el peu que toca a terra.

Com a molt això s'ha de referir al primer cop d'ull, (en el meu cas girava cap a l'esquerra) després no té massa sentit. Elk primer cop d'ull del meu fill ha estat a l'inrevés que el meu.

Puigmalet ha dit...

Tant al Herald com al bloc del Caballé la veig sempre girar anti-clockwise, que diuen ells. Jo sóc esquerrà. En principi els hemisferis hi tenen a veure, però no entenc gens el funcionament d'aquest experiment.

uncnoun ha dit...

He buscat una miqueta (no molt) per el google i resulta que la animació s'anomena "The Spinning Dancer" i és del 2007.

Segons la wikipedia, el va crear un "web designer" aprofitant un defecte visual associat a la falta de percepció de la distàcia.

Referències:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Spinning_Dancer
http://scienceline.org/2007/10/29/ask-hsu-spinning-girl-right-left-brain-hemispheres/

Anònim ha dit...

Ja sabia jo que Uncnoun no podria conformar-se a no saber què hi havia darrere la ballarina giratòria. A mi també m'ha portat de cap des que la vaig descobrir en aquell diari australià al qual vaig anar a parar des del google quan buscava una altra cosa relacionada amb la neurobiologia.

Gràcies pels enllaços. L'article de la Wikipedia està molt bé perquè fins i tot mostra la seqüència de dibuixos que el seu creador va fer servir. I l'article en el bloc de Scienceline dóna resposta a les preguntes que jo em feia sobre la relació entre el predomini d'un hemisferi cerebral i la percepció del gir, i les aptituds d'una persona.

En llegir l'article he recordat que fa un parell d'anys vaig assistir a una conferència de Joaquim Fuster, neuròleg català que treballa a Califòrnia (germà del cardiòleg Valentí F., que també treballa als EUA) i em va desmuntar aquelles idees que jo tenia de quan vaig estudiar fisiologia humana: per una banda la relació dels hemisferis cerebrals amb unes tasques determinades i, per l'altra, que en el cervell podíem reproduir un homenet (o una doneta) deformat atribuint cada part del cos a un lloc precís del cervell.

Mireun els enllaços del Jordi (uncnoun); val la pena.

merike ha dit...

Ho veig en el sentit de les agulles del rellotge. Després que centri els
meus ulls en els peus la ballarina canvia la direcció!

maga ha dit...

si te sirve yo unas cuantas amigas lo hemos visto a la vez y todas hemos conseguido verla girar en los dos sentidos, cada una en momentos diferentes.

además la mayoría empezábamos a verla girar hacia la deecha y nos costaba verla girar hacia el otro lado, pero a una de nosotras le ocurría al revés